Vilniaus valdžia nusprendė: atleista galimai piktnaudžiavusi P.Vileišio progimnazijos vadovė

Dar praėjusiais metais Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius Vilniaus Petro Vileišio gimnazijos direktorę apskundė prokuratūrai. Jis teigė, kad direktorė padarė daug neaiškių finansinių sprendimų, kitų nusižengimų. Antradienį savivaldybės taryba direktorei Danutei Kazakevičienei skyrė griežčiausią drausminę nuobaudą – atleidimą iš pareigų.

Savivaldybės tarybos posėdyje buvo skelbiama, kad direktorė teismo nutarimu jau du mėnesius yra nušalinta nuo pareigų.<br>V. Balkūno asociatyvioji nuotr.
Savivaldybės tarybos posėdyje buvo skelbiama, kad direktorė teismo nutarimu jau du mėnesius yra nušalinta nuo pareigų.<br>V. Balkūno asociatyvioji nuotr.
Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 25, 2017, 11:23 AM, atnaujinta Apr 26, 2017, 2:50 AM

Tyrimai parodė daugybinius pažeidimus

Savivaldybės tarybos posėdyje buvo skelbiama, kad direktorė teismo nutarimu jau du mėnesius yra nušalinta nuo pareigų. Jos vadovaujamoje mokykloje buvo atlikti du tyrimai: vidaus auditas ir darbo drausmės pažeidimų tyrimas.

Iš viso nustatyta, kad D.Kazakevičienė padarė daugiau nei 30 darbo drausmės pažeidimų, o keli iš jų – šiurkštūs.

„Galiu patikinti, kad prieš šešis mėnesius buvo atvejis, kai siūliau šiai direktorei paprašyti ir šalių sutarimų išeiti iš darbo. Ji atsisakė. Matome, kad tuo metu mikroklimatas ir tam tikri pažeidimai nebuvo vieninteliai dalykai (pažeidimai – Aut.), vėliau tyrimai nustatė ir kitus dalykus.

Deja, tuo metu ji nevertino adekvačiai savo padėties ir būklės mokykloje. Šiandien turime sprendimą, mano galva, pavėluotą kokius septynis mėnesius“, – tarybos posėdyje kalbėjo R.Šimašius.

Taryba vieningai nusprendė, kad nuo balandžio 27-osios direktorė yra atleidžiama iš darbo Vilniaus Petro Vileišio progimnazijoje. Jai nenumatomos jokios kompensacijos.

Savivaldybės tarybos nariui Algiui Čaplikui kilo klausimas, kodėl į posėdį nebuvo pakviesta pati D.Kazakevičienė, nes ji, A.Čapliko nuomone, turi savo argumentus, kodėl anksčiau nepaliko pareigų, ir turi teisę juos išdėstyti.

Tačiau, kaip informavo pranešimą dėl direktorės atleidimo skaitęs Personalo departamento direktorius Antanas Gadeckis, po to, kai direktorė buvo nušalinta nuo pareigų, ji neatsiliepia telefonu, yra nepasiekiama.

Įtarė finansinius pažeidimus

Anksčiau atlikusi auditą P.Vileišio progimnazijoje savivaldybė nustatė, kad iš mokyklos įsteigto labdaros ir paramos fondo lėšos buvo pervedamos į D.Kazakevičienės sąskaitą.

Savivaldybė į prokuratūrą kreipėsi 2016-ųjų gruodį su prašymu įvertinti D.Kazakevičienės galimą piktnaudžiavimą mokyklos finansų viešųjų pirkimų ir turto valdymo srityse.

Buvo nurodyta, kad įstaigos vadovė vidaus auditoriams nesugebėjo paaiškinti, kokiu pagrindu iš fondo sąskaitos į direktorės asmeninę sąskaitą 2015 metais pervesta 5140 eurų, o 2016 metų pirmąjį pusmetį – 750 eurų.

Auditas nustatė, kad iš viso 9,5 tūkst. eurų už mokyklos patalpų nuomą buvo pervesta ne į fondą, o į progimnazijos vardu atidarytą sąskaitą, kuri skirta paramai, nors jie tiesiogiai turėjo būti pervedami į centralizuotos buhalterijos sąskaitą.

Kai kurių už mokyklos lėšas įsigytų prekių mokykloje nepavyko rasti, dalis pirkinių nebuvo būtini progimnazijos veiklai. Taip pat nustatyti turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo neatitikimai nuomojant jį, sudarant sutartis su juridiniais asmenimis.

Kreipėsi į prezidentę

Ne tik meras dėl direktorės D.Kazakevičienės ėmėsi veiksmų. Neapsikentę mokykloje tvyrančios įtampos, vadovės patyčių ir jos padarytų pažeidimų prezidentei atvirą laišką parašė ir moksleivių tėvai.

„Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos tėvai ir mokytojai ilgiau nei 6 mėn. (nuo 2016 metų pavasario) rašo skundus Vilniaus miesto savivaldybei ir kitoms institucijoms dėl susidariusios sudėtingos situacijos progimnazijoje, tačiau iki šiol jokių esminių priemonių nėra imamasi.

Tuo metu vaikams daroma nepataisoma žala – progimnaziją paliekant geriausiems mokytojams neužtikrinama ugdymo kokybė, vaikai nuolat jaučia įtampą ir patiria nesaugumo jausmą. Administracija meluoja ir taiko psichologinį spaudimą mokytojams, manipuliuoja informacija, ją iškraipo“, – rašoma tėvų laiške.

Tėvai laiške dėstė, kad dėl direktorės D.Kazakevičienės mokykloje tvyro blogas psichologinis, etinis ir darbo klimatas. Taip pat, pasak tėvų, mokykloje vyrauja patyčių atmosfera, kurią patvirtina Nacionalinio egzaminų centro 2016 m. pavasarį rengtos ataskaitos rezultatai.

„Nuolatiniai patyčių atvejai ne tik tarp vaikų, bet ir tarp vadovybės bei mokytojų, tarp mokinių ir mokytojų yra slepiami vadovaujantis logika „niekas nežino – problemos nėra“. Prieš 1,5 mėn. progimnazijoje įvyko patyčių atvejis prieš pirmoką, kuriame dalyvavo ne tik 8-okai, bet ir mokytoja – filmuojamos patyčios buvo įkeltos į interneto puslapį“, – dėstė tėvai. 

Laiške rašoma ir apie neskaidrų progimnazijos lėšų naudojimą, neužtikrinamą mokytojų kompetenciją, per didelę mokytojų kaitą ir kitas iškilusias problemas.

„Tėvai tikėjo, kad situaciją galima išspręsti aktyviai, konstruktyviai ir teisėtai bendradarbiaujant su steigėju ir atsakingomis institucijomis. Tik dėl tėvų pastangų ir įkalbinėjimų 2016 m. lapkričio mėnesį vyresnieji vaikai atsisakė organizuoti piketus ir kitas viešas akcijas.

Jei direktorės D. Kazakevičienės nušalinimo klausimas nebus operatyviai išspręstas, kitos laisvės bangos tėvai neslopins“, – metų pradžioje laiške prezidentei rašė moksleivių tėvai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.