Minint Černobylio avarijos metines prakalbo apie grėsmę Lietuvai

Trečiadienį sukanka 31-eri metai, kai Ukrainoje, ketvirtajame Černobylio atominės elektrinės bloke įvyko avarija. Sprogus branduoliniam reaktoriui jis buvo visiškai sunaikintas, o į aplinką išmestas didelis kiek radioaktyvių medžiagų.

Seime buvo surengta spaudos konferencija tragiškai avarijai atminti.<br>M.Kulbio nuotr.
Seime buvo surengta spaudos konferencija tragiškai avarijai atminti.<br>M.Kulbio nuotr.
Juozas Olekas sakė kalbėjęs su medikais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Juozas Olekas sakė kalbėjęs su medikais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-26 11:00

 

Siūlo tirti sveikatą

 

Seime buvo surengta spaudos konferencija tragiškai avarijai atminti. Joje dalyvavęs parlamentaras Juozas Olekas prisiminė, kaip sužinojo apie nutikusią avariją, tačiau taip pat informavo trečiadienį kalbėjęs su Lietuvos medikais, dėl tyrimų Černobylio avarijos vietoje dirbusiems asmenims ir jų vaikams, anūkams.

 

„Aš kalbėjausi su kai kuriais medikais, su Santariškių vyr.gydytoju apie galimybę atgaivinti mūsų 1990-ais metais turėtą sveikatos patikrinimo sistemą, kad praėjus 31-eriems metams, galėtume patikrinti, pasižiūrėti ten dalyvavusių sveikatą, galbūt jų vaikų sveikatą.

 

Ukrainiečių patirtis rodo, kad tai nėra pavojus tik tiems žmonėms, kurie pateko, kurie dalyvavo tuose darbuose ir gavo švitinimą, bet gali atsiliepti ir kitoms jų kartoms“, - kalbėjo J.Olekas.

Jis pridūrė, kad radiacijos padariniai sveikatai gali būti perduoti net trečiai ar ketvirtai kartais, todėl J.Oleko nuomone, būtų teisinga turėtų centrą ar įstaigą, kurioje žmonės galėtų išsitirti, o informacija apie jų sveikata būtų renkama.

 

Trūksta medicinos paslaugų

 

Černobylio labdaros fondo „Mūsų krantai“ prezidentas Anatolijus Zarovskis sakė, kad šiuo metu itin trūksta gydymo įstaigų ir specialistų, kurie profesionaliai užsiimtų Černobylio avarijos likvidavimo vietoje dirbusių asmenų sveikatos priežiūra.

 

„Černobyliečiai neturi lengvatų, neturi paramos. Mūsų, černobyliečių, poliklinika uždaryta senų seniausiai, vaikų centras buvo uždarytas, specialistai išvaryti. Santariškių klinikos struktūroje atsirado tuo pačiu pavadinimu vaikų centras, bet ten dirba tik du žmonės – vedėja ir pediatrė“, - kalbėjo A.Zarovskis.

 

 

Jis sakė, kad šiuo metu trūksta ne tik medicinos paslaugų, bet ir paprasčiausios paramos. Tačiau tikino, kad fondas neketina nuleisti rankų ir sieks, kad avarijos vietoje dirbusiems žmonės būtų teikiamos kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos ir reikiama parama.

 

Prakalbo apie grėsmę

 

Tačiau ne ką mažiau Seimo nario J.Oleko dėmesio sulaukė ir prie Lietuvos sienos su Baltarusija statoma Astravo atominė elektrinė. J.Olekas sakė, kad net ir saugiausiuose reaktoriuose dėl nenumatytų aplinkybių gali įvykti nelaimės, o Astrave AE jau dabar patyrė ne vieną avariją.

 

„Šiuo metu mes turime didžiulį iššūkį. Tai Astravo atominė elektrinė, statoma mūsų kaimyninėje Baltarusijoje, apie 40 km nuo Vilniaus. Tai yra faktiškai tas pats atstumas, kuris apie Černobylio elektrinę, po avarijos, buvo ištuštintas, iššluotas, paliktas be gyvybės ženklų.

 

Todėl mes negali būti abejingi, turime apie tai kalbėti. Juolab, kad Astrave mes matome vieną avariją po kitos, įvykius, kurie taip pat slepiami, kaip buvo slepiama Černobylio didžioji avarija“, - teigė parlamentaras.

 

Jis teigė, kad pasitikėti jog Astravo AE bus visiškai sutvarkyta, įrengta pagal standartus ir saugi, tikrai negalima.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.