Skandalas Telšių Žemaitės gimnazijoje: vaikams pasakojo, kad kanibalai yra gėjai

Socialiniuose tinkluose sklando drąsių Telšių Žemaitės gimnazijos moksleivių padaryta nuotrauka. Dešimtos klasės mokiniams dorovinio ugdymo – tikybos pamokoje mokytoja aiškino, kad beveik visi žudikai maniakai, kurie aukas nužudė ir paskui suvalgė jų kūno dalis, buvo gėjai. Taip pat tikino, kad dauguma gėjų yra vaikų prievartautojai. Tikybą šioje mokykloje dėsto mokytoja Loreta Raudytė.

Gimnazijos vadovas sakė apie pamokos turinį anksčiau nežinojęs. <br>Telšių Žemaitės gimnazijos ir dešimtokės nuotr.
Gimnazijos vadovas sakė apie pamokos turinį anksčiau nežinojęs. <br>Telšių Žemaitės gimnazijos ir dešimtokės nuotr.
Dešimtokams Telšių Žemaitės gimnazijoje pateikta medžiaga. <br>Moksleivės nuotr.
Dešimtokams Telšių Žemaitės gimnazijoje pateikta medžiaga. <br>Moksleivės nuotr.
Dešimtokams Telšių Žemaitės gimnazijoje pateikta medžiaga. <br>Moksleivės nuotr.
Dešimtokams Telšių Žemaitės gimnazijoje pateikta medžiaga. <br>Moksleivės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 27, 2017, 12:00 PM, atnaujinta Apr 27, 2017, 2:59 PM

    Nuotrauka netruko pasidalyti tiek žinomi, tiek paprasti žmonės, o komentaruose visi reiškė nuomonę. Tokia iliustracija pasidalijo ir žurnalistas, televizijos laidų vedėjas Andrius Tapinas.

    „Čia yra nesuvokiama ne tik sveiku protu, apskritai jokiu protu nesuvokiama. Tokią mokytoją reikia per šviesmetį laikyti nuo vaikų, o nepaprastai įdomu, ką galvoja gimnazijos vadovybė ir jos steigėja, kai vaikams yra pasakojama apie „gėjus kanibalus".

    Ir jeigu, tik pagalvokim, jeigu kuris nors vienas iš šitų dešimtokų yra homoseksualus? Jeigu tai ne skatinimas savižudybei, tada aš nežinau, kas tai yra.

    Tai yra tokio masto skandalas, kad Telšiuose turi lėkti galvos ilgai ir ne viena“, - socialiniame tinkle rašė A.Tapinas.

        Atsisako komentuoti

    Susisiekus su Telšių Žemaitės gimnazijos direktoriumi Žydrūnu Želniu, jis sakė, kad situacija dėl tokios pamokoje pateiktos medžiagos  jam žinoma. Tiesa, komentuoti plačiau atsisakė.

    „Dabar turiu apklausti vaikus, mokytoją ir t.t., kad galėčiau atsakingai pakomentuoti“, – sakė Ž.Želnys. Jis pridūrė, kad apie pamokos turinį prieš tai nežinojo. Redakcijai su mokytoja L.Raudyte susisiekti nepavyko.

Meras: atsakomybę turėtų prisiimti mokytoja

Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuzinas pripažino, kad jį nustebino įvykis Telšių gimnazijoje. Pasak mero, visos administracinės pajėgos sutelktos dar ketvirtadienį išanalizuoti situaciją ir priimti atitinkamus sprendimus. Meras pripažino, kad ir pats kalbėjo su gimnazijos direktoriumi, be to, dar šiandien ketina susitikti su mokyklos administracija.

„Mano paties patirtis – 25 metai pedagoginio darbo mokykloje ir pirmą kartą su tokia situacija susiduriu. Labai nustebino ir daug klausimų galėčiau užduoti, ar šita informacija yra patikima. Aišku, atsakomybę turėtų prisiimti mokytojas perteikdamas jaunam moksleiviui, žmogučiui, vaikui tokią informaciją. Tai labai pavojingas dalykas, nes perteikdamas informaciją mokytojas kaip įtakingas jaunos asmenybės ugdymo koreguotojas turi prisiimti atsakomybę ir įvertinti, kaip tai bus priimta ir ar to reikia.

Nesakau, kad tai reikia slėpti. Informacijos yra labai daug ir moksleiviai patys gali ją susirasti, bet ar ta informacija tinkama perteikti vaikams, klasėje ir dar dorinio ugdymo pamokoje – čia reikia atsakingai įvertinti ir daug analizės padaryti“, – teigė meras, kuris anksčiau keturiolika metų buvo mokyklos direktorius, prieš tai dėstė fiziką ir kūno kultūrą.

Lygių galimybių kontrolieriai: „Tai nėra normalu“

Beprecedentis įvykis Telšių Žemaitės gimnazijoje ant kojų sukėlė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Lygių galimybių kontrolierė skubiai pradėjo tyrimą savo iniciatyva –siekiama nustatyti, ar nėra Lygių galimybių įstatymo pažeidimo, kuris numato, jog švietimo programose nebūtų diskriminavimo ir diskriminavimo propagavimo lytinės orientacijos pagrindu.

„Iš principo tai nėra normalu. Tokios tezės tikrai nėra toleruotinos. Iš to, ką dabar matome, ir pačios pirminės informacijos, kuri dabar pateikta skaidrėse, galime teigti, kad pati savaime ta informacija ne tik diskriminuoja asmenį dėl lytinės orientacijos, bet ir propaguoja diskriminavimą dėl lytinės orientacijos“, – sakė lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Tarnyba artimiausiu metu išsiųs užklausą Telšių Žemaitės mokyklai ir sieks išsiaiškinti, kelintos klasės moksleiviams buvo teikiama informacija, iš kur tas šaltinis ar vadovėlis. „Siekiame išsiaiškinti, ar tai tikrai yra Telšių Žemaitės gimnazijos švietimo programos dalis“, – teigė  kontrolierė.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba taip pat laukia gimnazijos direktoriaus ir tikybos mokytojos L.Raudytės paaiškinimų. Tyrimas turėtų trukti apie mėnesį, tačiau galutinis terminas – iki trijų mėnesių.

Jeigu bus nustatyta nusikalstamos veikos požymių, medžiaga bus perduota ikiteisminio tyrimo įstaigai.

Už tokius pažeidimus gimnazijai gali būti skirta ir piniginė bauda (už pirmą kartą padarytą pažeidimą gresia nuo 40 eurų bauda), taip pat gali įspėti gimnaziją ir asmenį, kreiptis į atsakingą asmenį, kad jis nutrauktų pažeidimus.

Mokymo medžiagą turėtų peržiūrėti lygių galimybių ekspertai

Tarnyba pabrėžia, kad ugdymo įstaigų vadovėliai ir pratybos turėtų būti peržiūrėti lygių galimybių ekspertų. „Problema yra pačių subjektų, kurie rengia švietimo programas, kontrolė. […] Mokiniai gauna informaciją ir vėliau ja vadovaudamiesi atitinkamai elgiasi.

Mes matome, kad regionuose lytinė orientacija vis dar suvokiama kaip liga ar kaip įstatymų draudžiama nuostata, todėl reikėtų atsigręžti į švietimo įstaigas. Nuo švietimo įstaigų visa tai turėtų prasidėti ir jos turėtų tinkamai informuoti, kad lytinė orientacija nėra nei liga, nei nusikalstama veika, o žmogaus teisė ir įstatymo ginama vertybė, kad žmonės dėl lytinės orientacijos nebijotų kalbėti“, – kalbėjo kontrolierė.

A.Skardžiuvienė teigė, kad viskas prasideda nuo švietimo. Ką daryti vaikams ar paaugliams, kurie yra vienos ar kitos lytinės orientacijos, kai girdi pateikiamą diskriminuojamąją informaciją? „Iš to ir yra labai didelės pasekmės. Viskas prasideda nuo švietimo ir šioje sistemoje trūksta kontrolės“, – įsitikinusi specialistė.

„Na, čia tai WOW. Ir tai tik dar kartą įrodo, kad lytiškumo pamokos mokyklų programose yra būtinos. Nes tokie dorovės „sergėtojai“ prisidengdami visokiais moraliniais, etiniais argumentais pučia į vaikų galvas absoliučius hate speach'ą ir viduramžių tamsumo nesąmones“, – „Facebook“ paskyroje skelbė naujasis socialdemokratų vedlys Gintautas Paluckas.

Kreipėsi į ministeriją

Nacionalinė LGBT teisių organizacija LGL socialiniame tinkle rašė, kad pasirodžius tokiai informacijai norėtų atkreipti dėmesį, jog  Lietuvos švietimo sistemoje moksleiviams nėra prieinama objektyvi ir mokslu grįsta informacija apie su lytine orientacija bei lytine tapatybe susijusius klausimus.

 

„Lietuvoje galioja Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymo 4.2.16 straipsnis, pozityvią informaciją apie LGBT asmenis kvalifikuojantis kaip žalingą nepilnamečiams.

 

Atsižvelgdama į Lietuvos visuomenėje tvyrančią LGBT asmenims priešišką atmosferą, Švietimo ir mokslo ministerija turėtų imtis proaktyvių žingsnių, sudarydama prielaidas ir galimybes vyresniųjų klasių moksleiviams susipažinti su LGBT klausimo problematika, į šį procesą įtraukiant ir nevyriausybinio sektoriaus organizacijas“, – rašė LGL atstovai.

Pasisakė ministrė

Socialiniuose tinkluose pasklidęs Telšių Žemaitės gimnazijoje vykusios pamokos pavyzdys daro gėdą švietimo sistemai, teigia švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Apmaudu, kad mokytojai drįsta mokyti vaikus mėgėjiškai, nepasigilinę nei į ugdymo programas, nei į mokslinę informaciją. Šis atvejis dar kartą parodė, kad švietimo sistemoje tikrai reikia pokyčių, kad kiekviena mokykla ir kiekvienas mokytojas užtikrintų kokybišką mokymą. Ko mokome, kaip mokome ir kas moko? Tai švietimo sistemos pagrindas. Akivaizdu, kad pokyčių reikia visose šiose srityse, prie jų turi prisidėti ir mokyklų bendruomenės“, – sakė ministrė.

Visos ugdymo programos paremtos vertybių požiūriu – ugdoma humaniška asmenybė.

Pasak ministerijos, tokios sąvokos kaip „serijinis žudikas“ „gėjus“ ir panašios sąvokos jokiose dorinio ugdymo programose iš viso nėra vartojamos.

Pasirodžius svarstymams, kad tokią medžiagą mokytoja gavo iš ugdymui skirto vadovėlio, ministerijos atstovai tai paneigė: „Tokia informacija tikrai nėra paimta iš jokio lietuviško vadovėlio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?