Sotesnė ateitis švinta Seimo nariams, o ypač ūkininkams

Su taupymo šūkiais į Seimą atėję politikos naujokai vis dėlto nusprendė nebesikuklinti – parlamentinei veiklai skiriamas lėšas bus siūloma padidinti beveik dvigubai, o ūkininkaujantys tautos išrinktieji galės gauti pajamų ir nebesislapstyti.

Naują įstatymo projektą rengė speciali darbo grupė, vadovaujama Seimo vicepirmininko „valstiečio“ A.Nekrošiaus.<br>T.Bauro nuotr.
Naują įstatymo projektą rengė speciali darbo grupė, vadovaujama Seimo vicepirmininko „valstiečio“ A.Nekrošiaus.<br>T.Bauro nuotr.
L.Balsys: „Jei vienas Seimo narys gali auginti gyvulius, juos pardavinėti, kodėl tuomet kitas negali kepti bandelių ir iš to uždirbti?“
L.Balsys: „Jei vienas Seimo narys gali auginti gyvulius, juos pardavinėti, kodėl tuomet kitas negali kepti bandelių ir iš to uždirbti?“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2017, 8:12 AM

Naują parlamentarų teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektą speciali darbo grupė, vadovaujama Seimo vicepirmininko „valstiečio“ Arvydo Nekrošiaus, rengė kelis mėnesius.

Didžiulę sumaištį Seime kėlė darbo grupės siūlymas naujajame įstatyme numatyti galimybę parlamentarams verstis ūkine veikla – ne tik turėti ūkį, bet ir gauti iš jo pajamų, taip pat sudaryti su tuo susijusius sandorius.

Tokia nuostata ypač palanki į Seimą patekusiam gausiam būriui ūkininkų. Vienas jų – pats Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys Ramūnas Karbauskis.

Tačiau kilus nemažos dalies politikų nepasitenkinimui „valstiečiai“ suskubo žadėti, kad toks siūlymas iš dokumento bus išbrauktas.

Vis dėlto paskutiniame darbo grupės posėdyje ši nuostata ir vėl buvo įtraukta į projektą.

„Ta privilegija Seimo ūkininkams lieka. Bet jei vienas Seimo narys gali turėti ūkį, auginti gyvulius, juos pardavinėti ir iš to uždirbti, kodėl tuomet kitas negali turėti kepyklos, kepti bandelių ir jų pardavinėti?“ – „Lietuvos rytui“ kalbėjo darbo grupės darbe dalyvavęs parlamentaras Linas Balsys.

Didės kišenpinigiai

Pagal darbo grupės parengtą projektą, parlamentarams turėtų būti mokami didesni vadinamieji kišenpinigiai.

Nepaisant nuolat kylančių skandalų dėl parlamentinei veiklai skiriamų lėšų, darbo grupė jas pasiūlo padidinti – nuo 1 VMDU (812 eurų) iki 1,7 VMDU (1380 eurų).

Parlamentinei veiklai skiriamos lėšos buvo sumažintos per ekonominę krizę.

Kasmet laikini apribojimai buvo vis pratęsiami, tačiau politikai nusprendė, kad taupyti jau gana.

Galės nuomotis, bet trumpam

Nors patys parlamentarai kritikuoja praėjusių metų pabaigoje naujosios Seimo vadovybės priimtus suvaržymus už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomotis automobilius, senosios tvarkos grąžinti vis dėlto neketinama.

Bet darbo grupė pasiūlė leisti trumpalaikę automobilių nuomą. Už parlamentinei veiklai skiriamas lėšas būtų galima automobilį išsinuomoti ne daugiau kaip septynias dienas per mėnesį – kad Seimo nariai esą galėtų aplankyti rinkėjus.

Nemalonumai – ne vienam

Draudimas nuomotis automobilius kai kuriems parlamentarams jau sukėlė nemalonumų. Už valdiškus pinigus juos nuomojęsi politikai turėjo nutraukti buvusias sutartis ir sudaryti naujas, tačiau kai kurie jų nedeklaravo šių sandorių arba tai padarė pavėluotai.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija jau pripažino, kad įstatymui nusižengė konservatorius Andrius Kubilius, pavėluotai deklaravęs sandorį su jam automobilį „Nissan Qashqai“ nuomojančia bendrove „Alkesta“.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, Generalinė prokuratūra nustatė, kad įstatymą galėjo pažeisti ir socialdemokratai Algirdas Butkevičius, Irena Šiaulienė, „darbietis“ Valentinas Bukauskas, konservatorius Stasys Šedbaras.

Atostogų taip ir neįteisino

Darbo grupė turėjo pateikti sprendimą ir dėl tautos išrinktųjų atostogų įteisinimo. Bet šios nuostatos projekte atsisakyta, nors Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, jog Seimo narių poilsį reglamentuoti būtina.

Tad iš didelių užmojų bus siūloma įgyvendinti tik vieną kitą.

Pavyzdžiui, bus siūloma parlamentarams nubraukti po 5 proc. atlyginimo už be pateisinamos priežasties praleistus Seimo ar komitetų posėdžius.

Dabar galiojanti tvarka numato, kad Seimo nariui trečdaliu gali būti sumažinama alga už daugiau kaip pusę praleistų posėdžių, jeigu juose balsuojama dėl teisės aktų priėmimo.

Priėmus siūlomą įstatymą, Seimo viešbutyje gyvenantiems parlamentarams gali tekti iš savo kišenės susimokėti už vandenį, elektrą, šildymą ir komunalines paslaugas.

Rūpinosi mašinomis

Kaip skelbė „Lietuvos rytas“, per pirmąjį šių metų ketvirtį parlamentinei veiklai Seimo nariai išleido daugiau nei 245 tūkst. eurų. Nors automobilių nuoma pernai buvo uždrausta, politikai daugiausia lėšų skiria mašinų eksploatacijai ir remontui.

Daugiausia pinigų (per 2,2 tūkst. eurų) tam šių metų pradžioje atseikėjo konservatorius K.Masiulis, o liberalė A.Armonaitė 830 eurų išleido taksi paslaugoms.

Nepasikuklino ir turtingi Seimo naujokai. Antai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys milijonierius R.Karbauskis išleido beveik 1,8 tūkst. eurų, o Seimą turėjusi palikti jo globotinė G.Kildišienė sausį dar suspėjo panaudoti per 600 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.