Iš Generalinės prokuratūros – geros žinios Gintarui Steponavičiui

Politinės korupcijos byloje įtarimų sulaukęs ir iš Liberalų sąjūdžio bei jo frakcijos Seime turėjęs pasitraukti parlamentaras Gintaras Steponavičius iš prokuratūros sulaukė ir gerų žinių. 

 Prokurorai nusprendė, kad G.Steponavičius laiku nedeklaravo sandorio, tačiau įsigyti automobilį galėjo.<br>  R.Danisevičiaus nuotr. 
 Prokurorai nusprendė, kad G.Steponavičius laiku nedeklaravo sandorio, tačiau įsigyti automobilį galėjo.<br>  R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2017, 6:36 PM, atnaujinta May 2, 2017, 1:44 PM

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Vytenis Kasparavičius neatrado pažeidimų G.Steponavičiaus veiksmuose, kai politikas pernai nusipirko iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų nuomotą automobilį. 

Apie tai prokuroras pranešė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, kuri tiria įtartinus parlamentarų sandorius su jiems automobilius nuomojusiomis bendrovėmis. 

Be G.Steponavičiaus, prokurorai ir Seimo etikos sargai domėjosi Socialdemokratų frakcijos narių Irenos Šiaulienės, Algirdo Butkevičiaus bei Valentino Bukausko, taip pat konservatorių – Andriaus Kubiliaus, Dainiaus Kreivio ir Stasio Šedbaro automobilių nuomos aplinkybėmis. 

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, kilus skandalui dėl buvusios parlamentarės Gretos Kildišienės automobilio, G.Steponavičius sausį suskubo deklaruoti pernai rugsėjį įvykusio sandorio. 

Iš jo pateiktos deklaracijos paaiškėjo, kad G.Steponavičius iš bendrovės „Sostena“ už 3,5 tūkst. eurų nupirko automobilį „Land Rover“, kurį daugelį metų nuomojosi už parlamentinei veiklai skirtas lėšas. 

Mokesčių mokėtojai į politiko nuosavybe pernai tapusį automobilį buvo investavę  beveik 27 tūkst. eurų. 

Nepaisant to, šį atvejį ištyręs prokuroras V.Kasparavičius nusprendė, kad G.Steponavičius įstatymų nepažeidė. „Taikyti viešojo intereso gynimo priemones nuspręsta atsisakyti“, – Seimo etikos sargams pranešė prokuroras. 

Anot prokuroro, Seimo narys iki praėjusių metų lapkričio vidurio turėjo teisę už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomotis automobilį – sutartis esą buvo tipinė, joje nebuvo numatyta susitarimų dėl automobilio įsigijimo privačion nuosavybėn. „Be to, tyrimo metu negauta jokių objektyvių duomenų, kad tokie susitarimai galėjo būti“, – nusprendė prokuratūra

Prokuroras taip pat padarė išvadą, kad G.Steponavičius automobilį įsigijo rinkos kaina, atsižvelgiant į likutinę jo vertę. 

Tiesa, Generalinės prokuratūros atstovas pripažino, kad G.Steponavičius per vėlai deklaravo šį sandorį, todėl galbūt pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. 

Anot prokuroro, tokį pažeidimą galėjo padaryti ir V.Bukauskas, A.Butkevičius, I.Šiaulienė, S.Šedbaras bei A.Kubilius. Pastarojo sandorį su bendrove „Alkesta“ jau nagrinėjo ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Ji pripažino, kad konservatorius pažeidė įstatymą. 

 

Įdomu tai, kad panašus skandalas dėl parlamentarų automobilių nuomos buvo kilęs 2009 metais.  Tuo metu prokurorai aiškinosi, ar Seimo nariai nepažeidžia įstatymų  sudarydami automobilių išperkamosios nuomos sutartis. 

Tokias sutartis tuo metu buvo sudarę keliasdešimt politikų – visi jie kadencijos pabaigoje pretendavo tapti už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomojamų automobilių savininkais. 

Kilus skandalui parlamentarai skubiai pakeitė sutartis, todėl prokurorams neliko pagrindo kreiptis į teismą, o viena byla baigėsi taikos sutartimi. Ją buvo priversta sudaryti tuometinė parlamentarė Asta Baukutė. 

Pareigūnai įžvelgė, kad ši Seimo narė siekia pasipelnyti valstybės sąskaita. 

Jie nustatė, kad A.Baukutė ir bendrovė „SEB lizingas“ sudarė kone 140 tūkst. litų kainuojančio visureigio nuomos sutartį. Tą pačią dieną buvo pasirašyta ir transporto priemonės atpirkimo sutartis, pagal kurią baigusi kadenciją A.Baukutė ar jos nurodytas kitas asmuo automobilį būtų galėjęs įsigyti už likutinę jo vertę. 

Prokurorams tada pavyko įrodyti, kad automobilio įsigijimas privačion nuosavybėn nėra niekaip susijęs su įstatymuose numatyta parlamentine veikla, ir A.Baukutė turėjo nutraukti atpirkimo sutartį. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.