Saulius Skvernelis apie alkoholio draudimus: „Aš už liberalesnį variantą, nes nesu abstinentas“

Svarstomi nauji alkoholio draudimo siūlymai vis labiau pykdo visuomenę. Šiandien Vilniuje prie Seimo rūmų ir keliuose kituose miestuose surengti taikūs protestai „Laisvė rokenrolui“. Pilietinės iniciatyvos organizatoriai valdžiai siuntė žinutę, kad visuomenė nori ne naujų draudimų, o teisės pasirinkti. Premjeras Saulius Skvernelis tikina palaikantis tokias iniciatyvas.

S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 7:31 PM, atnaujinta May 16, 2017, 9:32 PM

„Aš tikrai esu už pasirinkimo laisvę, atsakingą sprendimą, vartojimą, bet tam tikras balansas turi būti. Jei tikrai orientuojamės į labiausiai paveikią visuomenės dalį – vaikus, jaunimą, tam tikros priemonės, kurios mažina prieinamumą, turėtų būti taikomos ar bent svarstomos, kas yra daroma Seime“, - sako premjeras.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir premjero S.Skvernelio pokalbis - „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Šiandien bent dviejuose miestuose – Vilniuje ir Kaune, buvo surengtos vienos didžiausių pilietinių iniciatyvų – taikūs protesto koncertai „Laisvė rokenrolui“. Organizatoriai siuntė žinutę, susijusią su alkoholio draudimais, kad nori laisvės rinktis. Jums nekilo mintis, kad, galbūt, tuos koncertus organizavo alkoholio pramonės atstovai, lobistai ar tie, kurie diena iš dienos mėgsta gerti alų?

- Man mintys kyla kitokios. Tikrai palaikau bet kokia tema kalbančią ir reiškiančią nuomonę pilietinę visuomenę. Demokratinėje šalyje galime turėti ir turime įvairias formas pareikšti savo nuomonę. Tai yra žmonių, kurie taip mąsto ar jaučiasi, nuomonės išreiškimas ir aš tai sveikinu.

- Ar tie, kurie tokias akcijas organizuoja, yra sveiko proto žmonės?

- Visi mūsų žmonės yra sveiko proto. Vieni, galbūt, paveikti tam tikrų emocijų, kiti – interesų, kas irgi yra natūralu. Esminis dalykas – demokratinėje šalyje, pilietinėje visuomenėje žmonės turi teisę,  pareigą reikšti savo nuomonę ir tai gali daryti laisvai, nekliudomai ir dėl to negali būti smerkiami ar persekiojami.

- Turbūt sutinkate, kad demokratinėje visuomenėje žmonės turi teisę rinktis, kaip jiems gyventi? Ar gerti, ar negerti jie taip pat turi teisę rinktis?

- Be jokios abejonės. Vienas iš pasirinkimo būdų – pasirinkti gyvenimo būdą, aišku, jei tai neprieštarauja ir nesikerta su įstatymais ir visuomenės interesais.

- Kodėl valdžia už sąmoningus, atsakingai gyvenančius žmones nori nuspręsti, kaip jiems gyventi?

- Valdžia nenori nuspręsti, kaip jiems gyventi. Valdžia žiūri pakankamai plačiai į visos visuomenės interesą, problemas. Šiandien Vyriausybė mato, kad yra problema, susijusi su alkoholio prieinamumu, vartojimu ir sukeliamomis pasekmėmis.

Priemonės, kurių buvo imtasi iki šiol, nedavė tokio greito rezultato. Kalbant apie konkrečius įstatymus, tai yra praeitos kadencijos Seimo narių pasiūlymai – Andriaus Kubiliaus ir kolegų ir piliečių iniciatyva, surinkti parašai ir pasiūlyti įstatymų projektai, kuriuos Vyriausybė apsvarstė.

Mano manymu, Vyriausybė pasistengė, kad nelogiškų ar neproporcingų siūlymų neliktų ir tokią išvadą pateikė. Dėl pasirinkimo, vadovaujantis tokia logika mes girdime nuomonę, kad, galbūt, reiktų leisti ir lengvus narkotikus arba žolę parūkyti. Žmonės yra protingi, atsakingi ir viena kita suktinė surūkyta žalos nepadaro.

Bet bendros taisyklės yra tiems, kurie yra atsakingi, ir tiems, kurie galvoja, kad yra atsakingi, bet elgiasi kitaip. Aš tikrai esu už pasirinkimo laisvę, atsakingą sprendimą, vartojimą, bet tam tikras balansas turi būti. Jei tikrai orientuojamės į labiausiai paveikią visuomenės dalį – vaikus, jaunimą, tam tikros priemonės, kurios mažina prieinamumą, turėtų būti taikomos ar bent svarstomos, kas yra daroma Seime.

- Minėjote, kad iš dalies paveldėjote draudimų planą iš konservatorių vyriausybės. Jūs galėjote pritarti, nepritarti, teikti savo siūlymus. Kita vertus, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vienas iš šūkių rinkimuose – kova su alkoholizmu, alkoholikais ir baisiais dalykai, kurių pridaro alkoholio pavartoję žmonės. Dabar yra kova ne su alkoholikais, o tais, kurie nori ateiti į kavinę atsigerti vyno taurės.

- Mes galime supaprastinti ar suprimityvinti tą dalyką. Nemanau, kad pagrindinis šūkis buvo kova su alkoholizmu. Pagrindinis šūkis buvo matant problemą ir kokias pasekmes sukelia besaikis vartojimas.

- Bet jums reikia pasigerinti statistiką? Jūs paveldėjot vienokią, o po ketverių metų jums reikia, kad ji būtų visiškai kitokia, nes kaip gi kitaip pasakysi, kad kažką padarei?

- Nemanau, kad čia ta vieta, kur reiktų sakyti, kad kažką padarei su statistika dėl litrų suvartojimo. Turime kalbėti apie pasekmes, kurias tai sukelia – matom smurtinius nusikaltimus, socialinę atskirtį. Nė vienas žmogus negimė alkoholiku. Jis juo patampa dėl įvairiausių priežasčių.

Nemanau, kad tos priemonės, kurios šiandien taikomos, suvaržytų pasirinkimo laisvę. Jei apribojamas pardavimo laikas, negi mes norime, kad visą parą būtų galima pirkti alkoholį? Tai yra diskusija. Natūralu, kad žmonės reiškia nuomonę dėl lauko kavinių. Mūsų pozicija buvo ta, kad visos stacionarios kavinės, kurios vasaros metu atsidaro paviljonus, galbūt, galėtų praplėsti filialus.

- Bet kai kurie verslininkai neturi galimybių. Jiems, pasistatyti palapinę sezono metu, yra vienintelė galimybė.

- Yra galimybės įvairios, tai gali daryti įstaigos, kurioms išduotos licencijos. Jei yra problema, kad reikia pirkti papildomą licenciją ar registruoti papildomą leidimą kasos aparatui, kad būtų (galima persikelti) iš vienos gatvės į kitą, tie dalykai yra sprendžiami. Verslas sureguliuoja, atsirastų tie dalykai, tikrai nereiktų sureikšminti. Tokios nuomonės vadovavomės priimdami siūlymą  atsisakyti absoliutaus draudimo: tai gali būti, bet tai būtų susieta su pastovią veiklą vykdančia įmone, kuri dirba visus metus, išlaiko ir kuria darbo vietas.

Jos galėtų įsteigti padalinius, filialus, prekybos vietas galbūt toliau nutolusiose vietose nuo pagrindinės veiklos. Tai yra sprendimai, kuriuos galima padaryti ir dar Seime koreguoti.

Kalbant apie mūsų visuomenę, yra dvi dalys. Viena, kurie patys nevartoja, mano, kad tai yra blogis ir net taurės vartojimas yra negerai. Kita dalis, kuri atsakinga, saikinga ir protinga. Aišku, turime dalį žmonių, kuriems reikalinga pagalba.

- Jų yra 10 proc.

- Statistika galima manipuliuoti, kai norima, galima įvairius tyrimus turėti. Mes negalime pasakyti, kad tai yra tik 10 proc. žmonių šalyje problema. 

- Bet tada reikia labai aiškiai nusistatyti ir siūlyti pagal tai, kokia yra tikroji situacija. Jeigu jos nežinote, pagal ką jūs teikiate siūlymus?

- Mes žinome skaičius, kuriuos pateikė Pasaulio sveikatos organizacija ir jais operuojame, turime statistiką. Galiausiai, šioje situacijoje Vyriausybės pozicija irgi labai aiški. Mes dabar teikiame išvadas į užregistruotus įstatymus, lygiagrečiai Sveikatos apsaugos ministerija darbuojasi su ilgalaikiu planu, kaip spręsti šią problemą, laukiant ne greito rezultato, o kuris bus po 5-10 metų.

Kalbam apie švietimą, sveiką gyvenseną, tinkamą informavimą, kokios gali būti neatsakingo vartojimo pasekmės. Galiausiai, svarstome galimybę, kaip jaunimą, kuriam dažnai kaime tai vienintelė pramoga, aišku, ne tik kaime, pakeisti į alternatyvą, kaip padaryti prieinamas sporto aikštes, galimybę lankytis kino teatruose, teatruose.

Tai yra priemonės, kurios numatytos ir vykdomos, bet tai užtruks ilgesnį laiką. Mes nesakome, kad priėmėm šiuos įstatymus ir viskas, problema išspręsta. Nieko panašaus. Čia nėra problemos sprendimas.

- Alkoholio pardavimas tik nuo 20 metų. Įsivaizduokit situaciją: 18, 19 metų amžiaus jaunimas yra vieni pagrindinių daugelio Vilniaus, ir ne tik Vilniaus, barų lankytojų. Ateina pilnametis, įstatymo pagrindu jam neparduodamas alkoholis, bet kas turės kontroliuoti? Ar tai bus barmeno, kavinės savininko atsakomybė? O jei jam nupirks giminaitis? Arba jis atėjo atsigerti arbatos, pašokti, kaip gali jo neįleisti?

- Mes, matyt, nekalbam apie neįleidimą. Ateiti į barą, naktinį klubą, diskoteką – nereikia preziumuoti, kad visi vartos alkoholį. Šiandien daug žmonių jo nevartoja. Šiandien irgi turime apribojimą, kad iki 18 metų asmeniui negalima parduoti.

- Ar pakankamai veikia kontrolės mechanizmas?

- Tikrai neveikia kontrolės mechanizmas, bet mes kalbame apie atsakingą verslą. Jei orientuojamės tik į pelno siekimą – bet kokia kaina bet kam parduoti, tada ne. Lygiai taip pat parduotuvėse nėra taip paprasta.

Aišku, galime padaryti eksperimentą, matyt, iš 10 bandymų 5 ar daugiau ir pavyktų nusipirkti. Bet yra numatyta pareiga pardavėjui, jei jam kelia abejonių pirkėjo amžius, jis privalo reikalauti asmens tapatybės dokumento.

20 metų yra siūlymas tų žmonių, kurie inicijavo įstatymo pataisas. Tiesiog remiamasi medikų tyrimais, kad žmogui tokiame amžiuje formuojasi tam tikros priklausomybės, dėl to yra moksliškai pagrįstas siūlymas. Nemanau, kad turėtume skatinti būtent šią visuomenės dalį. Kavinės turi klientų ir turės klientų. Jei bus priimtas toks sprendimas iki 20 metų, yra alternatyvos. Negi tikrai bet kokia kaina turime liepti jiems gerti tose kavinėse ir laikyti, kad tai yra pagrindiniai kavinių klientai. 

- Ar siūlomos priemonės yra adekvačios tai situacijai?

- Mano asmenine nuomone, aš būčiau už liberalesnį variantą, kadangi esu liberalesnių pažiūrų. Nesu abstinentas ir tikrai žinau, kas yra saikingas, atsakingas alkoholio vartojimas, niekada dėl to neturėjau problemų ir, manau, neturėsiu. Nesu priklausomas, nebuvau ir nebūsiu. Jei kalbėtume apie Vyriausybės sprendimą, buvo surastas kompromisinis sprendimas. 

- Ar tie draudimai turės įtakos šešėlinei ekonomikai ir kokios?

- Galime daryti prielaidas, kad gali padidinti šešėlį, bet turime institucijas, kurios privalo, kalbant apie bet kurią šešėlių apraišką, atlikti savo pareigą. 
 
- Turiu omenyje jūsų ambiciją ištraukti iš šešėlio 800 mln. eurų. Turbūt šie draudimai ir akcizų didinimas nelabai padės pasiekti ambicingų tikslų?

- Akcizo didinimas yra siejamas su dviem dalykais. Jei norime papildomų pajamų į biudžetą, taip ir sakome: keliame akcizą, kad surinktume daugiau pajamų. Akcizo padidinimas, kuris įsigaliojo kovo 1 d., buvo surištas ne su pajamų padidinimu, o prieinamumo mažinimu, kad būtų mažesnis vartojimas. Galiu perfrazuoti jus, kalbant apie 10 proc.: negi jūs manote, kad dabar tie žmonės, kurie yra atsakingi, protingi, patys pasirenka ir turi pasirinkimo laisvę, jei po 20 val. nebegalės parduotuvėje įsigyti alkoholio, eis į „tašką“ ir pirks pilstuką?

- Aišku, kad neis.

- O tuos 10 proc., kuriuos įvardinote, kaip problematiškus, šiandien nevartoja alkoholio ir stengiasi arba surogatus vartoti, arba vartoti „taškuose“.

- Tai kam tada reikia tų priemonių, jei tie vis tiek perka surogatus, o šiems jokio skirtumo, koks laikas?

- Jei normalus, atsakingas žmogus po 20 val. negalės nusipirkti, jis sugebės pakentėti iki 10 val. ryto, jei jam reikės, jis nusipirks tada. Apie tą dalį žmonių kalbame.

Galiausiai, padės tiems, kurie yra labiausiai paveikūs – kalbam apie nepilnamečius, kuriems apskritai nebūtų galima parduoti, ir tuos jaunus žmones, į kuriuos nukreiptas tam tikras ribojimas.


„Lietuva tiesiogiai“ - nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.