Ginčas dėl LEU ateities: pasigendama Vyriausybės pastangų

Aukštojo mokslo pertvarkos planai ir toliau kelia nemažai diskusijų. Premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė pirmiausia siūlė, kad Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) būtų jungiamas su Vilniaus universitetu (VU). 

Netyla diskusijos dėl LEU ateities.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Netyla diskusijos dėl LEU ateities.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
 Dėl LEU ateities sunerimę ir dėstytojai, ir studentai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Dėl LEU ateities sunerimę ir dėstytojai, ir studentai.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Adomėnas tikino, kad svarbu paisyti bendruomenės nuomonės.<br>T.Bauro nuotr.
Mantas Adomėnas tikino, kad svarbu paisyti bendruomenės nuomonės.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis pasigedo Vyriausybės pastangų.<br>J.Stavevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis pasigedo Vyriausybės pastangų.<br>J.Stavevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 12:52 PM, atnaujinta May 18, 2017, 2:54 PM

 Toks siūlymas papiktino LEU ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius ir dalį bendruomenių, nes šios dvi aukštosios mokyklos jau kone dvejus metus dirbo dėl susijungimo. Tiesa, netrukus buvo paskelbta, kad LEU nebus jungiamas su VU ir taps naujai formuojamo Kauno universiteto (KU) dalimi. 

 Prakalbus apie tai, kad LEU netaps VU dalimi, tylėti nebegalėjo kita dalis LEU bendruomenės, kuri teigė, kad ruošiantis jų universiteto ir VDU susijungimui nebuvo tariamasi su visa LEU bendruomene, nes pastaroji siekia susijungti su VU. 
 
 Ketvirtadienį Seime buvo surengtas pasitarimas dėl LEU ateities. Jį surengė Švietimo ir mokslo komiteto vicepirmininkas Mantas Adomėnas, dalyvavo LEU, VDU ir VU rektoriai, akademinių bendruomenių atstovai. 

 Bendruomenė susiskaldė

 LEU Mokslo ir plėtros prorektorius Aivas Ragauskas sakė, kad net 60 ar 70 proc. akademinės bendruomenės pasisako už pedagogų rengimo kalvės susijungimą su VU. A.Ragausko teigimu, taip būtų pasiekta didžiausia sinergija tiek studijų, tiek mokslo, tiek vadybos srityse ir  didelis proveržis rengiant naujos kartos pedagogus. 

 „Kalbant apie pedagogų rengimą yra svarbus mūsų universiteto vaidmuo ir perspektyva. Su kuo būti ir kur būti yra esminis skirtumas. Mes kalbame apie infrastruktūrą, kalbame apie dėstytojus, apie mokslininkus, kalbame apie tai, kad galima kurti aukšto lygio pedagogikos studijas, aukšto lygio švietimo tyrimus. 

 Iš tiesų matome, kad Vilniuje būtent ta infrastruktūra tinkamiausia ir mes turime pakankamai neblogą įdirbį su VU, turime nemažai bendrų publikacijų, todėl klausimas, kur ir su kuo būti,  yra labai svarbus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Ragauskas. 

 Paklaustas, kodėl dalis bendruomenės nepritaria susijungimui su VDU, LEU prorektorius atsakė, kad iki kol nebuvo pasiūlymo jungtis su VU, Edukologijos universiteto jungimasis su Vytauto Didžiojo universitetu atrodė naudingas ir prasmingas. 

 Tačiau, jo teigimu,  per pastaruosius pusę metų pradėjus ruošti konkrečius susijungimo su VDU dokumentus LEU bendruomenės nuomonės išsiskyrė. 
 
 „Iš tiesų atsirado labai rimtas VU pasiūlymas sutelkti pajėgas ne tik rengiant pedagogus, bet ir socialiniuose, humanitariniuose moksluose, prie ko galėtų prisidėti Mykolo Romerio universitetas, Vilniaus kolegija, ir taip sudaryti mokslinių studijų junginį, kuris būtų konkurencingas ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje erdvėje“, – sakė A.Ragauskas.

Pedagogams rengti būtinas prestižas

    Pasitarime dalyvavęs VU rektorius Artūras Žukauskas sakė, kad jungtis su LEU jo vadovaujamam universitetui atrodo tinkamiausia, nes tai pagrindinis VU mokslo partneris. Taip pat jis teigė, kad rengiant pedagogus reikalingas prestižas, kurį būtent jie gali pasiūlyti Edukologijos universitetui.
    
    „Universiteto šerdis yra jo bendruomenė. Universiteto rektorius negali priimti sprendimų, kurie kenktų universiteto tvirtumui, prestižui, studijų kokybei. Dalis LEU bendruomenės yra pasirengusi iššūkiams, tai yra iššūkis, jie nebijo būti VU dalis ir, jei valstybė leis, nematau kliūčių to padaryti“, – kalbėjo A.Žukauskas.

    Tiesa, LEU rektorius Algirdas Gaižutis pabrėžė, kad pedagogų kalvei būtina išlaikyti stuburą, o tai padaryti galima tik susijungus su Kaune esančiu VDU.

Studentai: „Mūsų niekas neklausė“

    „Labai daug kalbama apie bendruomenę. Mūsų studentų pozicija yra jungtis su VDU, nes mes esame už garbingus sprendimus“, – sakė G.Mažul.

    Ji teigė, kad studentų atstovybei pavyko apklausti apie 20 proc. LEU studentų. Viena trečioji jų esą pritarė susijungimui su VU, kiti – autonomijai arba susijungimui su VDU. G.Mažul sakė, kad susijungimą su VDU gerbia todėl, kad studentai buvo įtraukti į šio sprendimo priėmimą, į darbo grupes, nagrinėjo dokumentus.
    
    „Mūsų nuomonė buvo svarbi. Čia dominuoja skaičius 60 proc. bendruomenės, tai ta dalis bendruomenės, kuri rašo kreipimusis, peticijas ir prašymus, neklausė studentų nuomonės. Studentai į tuos 60 proc. bendruomenės neįeina ir niekaip nebuvo įtraukti, jų nuomonės nebuvo klausta“, –  teigė studentų atstovė.

Vyriausybės pastangų nesimato

    Jis teigė pasiūlęs Vyriausybei savo nutarimą atsiimti, ji persvarstyti ir pateikti iš naujo.

    Tuo metu M.Adomėnas sakė, kad akivaizdu, jog reikia grįžti prie pirminio, drąsesnio reformos projekto – kurti stambų universitetą Vilniuje, tai yra su LEU sudėtyje.

    „Vyriausybės nutarime LEU siūloma jungti prie Kauno universiteto ir tai visiškai neatitinka logikos. Mokslininkų bendruomenė yra Vilniuje, čia VU yra didžiausias potencialas, ten turėtų būti rengiami mokytojai, ten turėtų būti įgyvendinamos naujos edukologijos programos.

    Labai svarbu, kad yra aiški LEU akademinės bendruomenės valia, yra VU pasiūlymas ir ignoruoti stipriausio Lietuvos universiteto siūlymą bei akademinės bendruomenės valią, mano galva, būtų neatleistina ir nusikalstama“, – kalbėjo Seimo narys M.Adomėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.