Seime – gera žinia tūkstančiams Lietuvos porų

Seime – geros naujienos nesusituokusioms poroms. Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė ir Simonas Gentvilas parengė įstatymo pataisas, kuriomis siekiama įteisinti kartu gyvenančių porų partnerystę, nepriklausomai nuo to, ar tai tos pačios, ar skirtingų lyčių asmenys.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai įregistravo įstatymo pataisas dėl partnerystės. <br>123rf nuotr.
Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovai įregistravo įstatymo pataisas dėl partnerystės. <br>123rf nuotr.
A.Armonaitė sakė, kad tokiu keliu siekiama išgyvendinti seną ir neigiamą prasmę turinčią sąvoką  „sugyventiniai“.<br>T.Bauro nuotr.
A.Armonaitė sakė, kad tokiu keliu siekiama išgyvendinti seną ir neigiamą prasmę turinčią sąvoką  „sugyventiniai“.<br>T.Bauro nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad Lietuva yra viena iš vos kelių ES šalių, kur vienos lyties porų gyvenimas kartu nėra teisiškai pripažįstamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad Lietuva yra viena iš vos kelių ES šalių, kur vienos lyties porų gyvenimas kartu nėra teisiškai pripažįstamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 11:49 AM, atnaujinta May 22, 2017, 12:29 PM

    Ne santuokoje – 100 tūkst. porų

„Siūlyti šiuos mūsų paruoštus pakeitimus paskatino kelios priežastys. Pirmiausia tai, kad jau 2001 metais įsigaliojusiame Lietuvos Respublikos Civiliniame kodekse partnerystės galimybė buvo numatyta, tačiau kilus aršioms diskusijoms dėl partnerystės instituto tikslingumo buvo palikta teisinė spraga ir, nepaisant keleto bandymų ją užpildyti, situacija taip ir liko neišspręsta“, - Seime vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

 Seimo narės teigimu, Lietuvoje šiuo metu apie 100 tūkst. porų gyvena nesusituokusios, kas trečias vaikas taip pat gimsta ne santuokoje gyvenantiems tėvams.

 „Per pastaruosius dešimtmečius ši tendencija buvo akivaizdi ir ji auga, nuolatos didėja. Taigi manome ir matome, kad šis klausimas yra aktualus dešimtims tūkstančių porų ir kad atėjo laikas ištaisyti politikų neryžtingumo vaisius, padarinius ir priimti tokius įstatymus, kurie užtikrintų nesusituokusių porų, gyvenančių kartu, teises, apsaugotų silpnesnę santykių pusę.

Mūsų nuomone, valstybė neturėtų ignoruoti ar diskriminuoti nemažos dalies savo piliečių, gyvenančių šeiminį gyvenimą, kurie dėl vienos ar kitos priežasties nesusituokė “, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

    Galiotų ir homoseksualioms poroms

Liberalių frakcijos atstovų teigimu, naujai įregistruotos įstatymo pataisos nebūtų diskriminuojančios, todėl galiotų ne tik skirtingų lyčių poroms, bet ir tos pačios lyties poroms, gyvenančioms kartu.

V.Čmilytė-Nielsen sakė, kad Lietuva yra viena iš vos kelių ES šalių, kur vienos lyties porų gyvenimas kartu nėra teisiškai pripažįstamas. Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavusi Seimo narė Aušrinė Armonaitė teigė, kad taip visos poros būtų lygios prieš įstatymą.

„Mes norime įtvirtinti visų lygybę prieš įstatymą. Tai reiškia, kad tiek skirtingų, tiek tos pačios lyties asmenų poros įgytų galimybę įteisinti savo santykius“, - sakė A.Armonaitė.

    Pagerėtų teisinė padėtis, dingtų „sugyventiniai“

 Politikės tikino, kad partnerystės įteisinimas padėties nepablogintų niekam, netgi priešingai – pagerintų ją tūkstančiams porų. Įteisinti partnerystę būtų galima dviem būdais. Pirmas – nuvykti pas notarą ir sudaryti partnerystės sutartį. Antruoju būdu teisinė partnerystė prasidėtų tada, kai pora būtų kartu pragyvenusi ilgiau nei metus.

„Jei pora pragyvenusi kartu penkerius metus ir kažkas įvyksta, reikia skirtis, jie eitų į teismą ir teismas pripažintų, kad tai buvo partnerystė, ir turtas, vaikai, visa kita būtų dalijamasi teisiniu būdu“, - sakė A.Armonaitė.

A.Armonaitė taip pat teigė, kad įteisinus partnerystę nesusituokusioms poroms taptų paprasčiau tvarkyti turtinius ir paveldėjimo santykius. Palengvėtų padėtis dėl sveikatos priežiūros reikalų.

„Kita vertus, mes žinome, kad labai daug porų gyvena nesusituokusios. Tokiose porose gali kilti konfliktų, kur moteris dažnai yra silpnoji santykių pusė. Jei yra kažkoks smurtas artimoje aplinkoje, tada nukentėjęs asmuo gali teisme įrodyti partnerystės faktą ir taip sąžiningai dalintis turtą, užsitikrinti teisę į vaikus“, - kalbėjo A.Armonaitė.

    Tikisi palaikymo

    Liberalai jau anksčiau yra siūlę įstatymo pataisas dėl partnerystės, tačiau pakankamai palaikymo nesulaukė. Tiesa, V.Čmilytės-Nielsen teigimu, šis projektas yra kitoks, nei buvę anksčiau, todėl tikisi palaikymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.