Algirdas Kaušpėdas: „Mūsų laisvė – pavojuje“

Remiantis neaiškios kilmės statistika bandoma įtikinti, kad Lietuva yra labiausiai prasigėrusi pasaulyje, ir taip tikslingai kenkiama valstybei. Tuo įsitikinęs žinomas visuomenės veikėjas Algirdas Kaušpėdas.

A.Kaušpėdo teigimu, kraštutiniais draudimais niekinami normalūs žmonės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kaušpėdo teigimu, kraštutiniais draudimais niekinami normalūs žmonės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2017, 7:18 AM

– Praėjusią savaitę per koncertą „Laisvė rokenrolui“ jūs rėžėte ugningą kalbą: „Valstybinio diktato arba policinio blaivybės internato sąlygomis gyvensime. Iš mūsų bus atimta laisvė. Turėsime būti paklusni avių ar ožkų banda ir vykdyti valdžios nurodymus.“

Ar tikrai Lietuvoje jau taip blogai? – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ žurnalistė Daiva Žeimytė paklausė atgimimo šauklio, legendinės grupės „Antis“ lyderio A.Kaušpėdo.

– Manau, kad laisvė yra pavojuje. Už ją reikia kovoti kasdien. Bet kasdien mūsų laisvę bandoma riboti, nurodinėti, kaip reikia elgtis. Aš už tai, kad tos idėjos būtų įgyvendinamos, bet ne laisvės sąskaita.

Šiandien – alkoholio draudimai, rytoj bus aprangos, poryt – kokių nors žodžių, užporyt – dar kokių nors dalykų. Mes tampame visiška provincija, kuri yra apgailėtina ir juokinga.

– Jūs turbūt matėte Pasaulio sveikatos organizacijos statistiką, kuri pateikiama kaip pagrindinis argumentas, kodėl reikėtų apriboti alkoholio prieinamumą. Statistika baisi, pagal ją Lietuva pirmauja.

– Aš ta statistika netikiu. Manau, tuo turėtų pasidomėti Valstybės saugumo departamentas – iš kur eina tas Lietuvos juodinimas ir kaip staiga atsitiko, kad per trumpą laiką alkoholio suvartojimas esą padidėjo trečdaliu, nors kita statistika – pagal pardavimą, akcizus – rodo priešingai.

Vadinasi, kažkas labai suinteresuotas tirštinti situaciją, rodyti kuo blogesnius rodiklius, kad paskui, po represijų ir laisvės suvaržymų, pasakytų: štai, mes buvome teisūs, žiūrėkite, kokie dabar puikūs mūsų statistikos duomenys.

Tada paprasčiausiai bus pakoreguota statistika – iš esmės niekas nepasikeis, garantuoju.

Aš turiu vaikų, savo firmą, kur dirba daug jaunų žmonių.

Matau, kaip keičiasi įpročiai, atsiranda kiti pomėgiai, kitaip džiaugiamasi gyvenimu. Nesuprantu, kas nori mums tą ligą įrodyti. Tai labai pavojinga.

Bet koks laisvės suvaržymas yra susijęs su pagarba. Mes negerbiame jaunų žmonių.

Patikime jam ginklą nuo 18-os, bet jam, pasirodo, negalima išgerti alaus stiklinės ar savo išleistuvių proga šampano taurės. Tai pasityčiojimas. Aiškinama, kad taip yra Amerikoje. Ten kitos tradicijos, mes esame Europa. Kur Europoje taip yra?

Man nepatinka išgėrę žmonės. Aš jų nuo scenos mačiau tiek ir tiek. Bet galiu paliudyti, kad tokių žmonių tikrai mažėja. Jei tai problema kur nors regionuose, nepainiokime tų dalykų. Jei provincijoje trūksta darbo, spręskime tas problemas ten.

Kaip į mus žiūrės turistai? Sakys: kas čia per šalis, pusiau islamas ar kaip?

– Bet net ir į jūsų kalbą sureaguota nevienareikšmiškai. Atsirado tokių, kurie sakė, kad ši kalba nupirkta, užsakyta.

– Tikrai? Jei kas nors taip mano, aš lygiai taip pat manau, kad visi statistikos rodikliai, tie 16 litrų alkoholio vienam žmogui, yra nupirkti ir užsakyti.

Prašau man tai paneigti.

– Tikslas, kurį kelia Vyriausybė, turbūt nėra blogas. Tačiau ką dabar girdime; jeigu sakai, kad draudimai yra nesąmonė, greičiausiai atstovauji alkoholio pramonei, jeigu sakai, kad draudimai yra gerai, greičiausiai esi beprotis, nes nesupranti, kuo tai gresia.

Ar neatrodo, kad dėl tokio susipriešinimo pamirštama problemos esmė?

– Esmė labai aiški. Negalima varžyti vidinės žmogaus pasirinkimo laisvės.

Aš turiu pereiti visus savo išbandymus, gerti ar negerti turiu nuspręsti pats. Tik mano sąmoningas sprendimas galioja.

Visi kiti apribojimai paprasčiausiai bus apeiti, bet mes atrodysime labai juokingai – pavartėse kai kas gers, jaunuoliai pasislėpę dusins alų arba sidrą. Sukelsime visišką jovalą.

Iš visų tų numatytų priemonių yra ir normalių, pavyzdžiui, alkoholio pardavimo laiko ribojimas.

Bet visiškas kraštutinumas ir pasityčiojimas iš žmonių yra draudimas viešojoje vietoje, Kaziuko mugėje, paragauti „Žaldoko“ alaus, kurio čia atvežama vienintelį kartą per metus.

– Jūs abejojate statistika, kuria mojuoja valdantieji, ir sakote, kad ją reikėtų patikrinti specialiosioms tarnyboms. Taip lyg ir leidžiate suprasti, kad kai kas tikslingai kenkia valstybei?

– Taip. Ir tikslingai mums nuolat bando įskiepyti menkavertiškumo kompleksą – mes blogi, vėl blogiausi. Tai sąmoningas kenkimas ir jis reiškiasi tai iš vienos pusės, tai iš kitos.

Tai populistinė retorika, kuria labai lengva manipuliuoti žmonėmis, užkimšti jiems burnas ir padaryti juos amžinai kaltais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.