Povilas Urbšys apie alkoholio ribojimo pataisas: bus sudėti visi taškai ant „i“

Ketvirtadienį Seime svarstomos garsiosios alkoholio ribojimo pataisos. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis koalicijos partneriams jau pateikė ultimatumą: arba socialdemokratai palaiko visus siūlomus draudimus, arba koalicijai kyla reali grėsmė.

 P.Urbšys mano, kad pagrindinės nuostatos, kurios draustų alkoholio reklamą,  turėtų būti priimtos.<br> Lrytas koliažas
 P.Urbšys mano, kad pagrindinės nuostatos, kurios draustų alkoholio reklamą,  turėtų būti priimtos.<br> Lrytas koliažas
Ketvirtadienį Seime bus svarstomos garsiosios alkoholio ribojimo pataisos. <br>Domanto Umbraso nuotr.
Ketvirtadienį Seime bus svarstomos garsiosios alkoholio ribojimo pataisos. <br>Domanto Umbraso nuotr.
P.Urbšys tikisi, kad pagrindinės nuostatos dėl alkoholio ribojimo bus priimtos.<br>Tomo Bauro nuotr.
P.Urbšys tikisi, kad pagrindinės nuostatos dėl alkoholio ribojimo bus priimtos.<br>Tomo Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 25, 2017, 8:20 AM, atnaujinta May 25, 2017, 10:35 AM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariu Povilu Urbšiu.

– Pone Urbšy, laukia įdomus Seimo posėdis. Vienas iš svarstomų klausimų – alkoholio draudimų pataisos, dėl kurių šalyje kilo didžiulės diskusijos. Kokios jūsų prognozės?

– Ko gero, pagrindinės nuostatos turėtų būti priimtos – tos, kurios draustų alkoholio reklamą. Vienaip ar kitaip diskusijos vystysis dėl vartojimo amžiaus. Dabar yra toks paradoksas: Gabrielius Landsbergis registravo pataisą, kuri leistų iki 18-os metų naudoti alkoholį ne stipresnį, nei 15 laipsnių, bet tame tarpe ir vaikai galėtų. Tai rodo, kad Seimo nariai tikrai labai įsitempę, tų pataisų ir interpretacijų yra įvairių.

Gal ir gerai, bus galima sudėlioti taškus ant „i“ ir pasakyti, kaip iš tikrųjų yra. Dabar tai, kas pateikiama išorės erdvėje, dėl tų pačių lauko kavinių, tai kalba daugiau eina apie laikinas lauko kavines, kurios atsiranda vasaros metu. O tos, kurios yra stacionarios ir turi savo lauko erdves – jų niekas tikrai nelies. Čia kalbama apie pliažus ar kitas vietas. Lygiai tas pats dėl renginių. Neina kalba, kad nebus galima vartoti alkoholio renginių metu. Be abejo, registruota pataisa, kad turi atsirasti specialios erdvės.

– Ar valstiečių ir žaliųjų frakcija svarsto scenarijų, kas būtų, jeigu nepavyktų?

– Tikrai bus galimybė įsitikinti, kiek visų politinių jėgų noras spręsti šią problemą yra nuoširdus. Konservatoriai dar praeitoje kadencijoje, norėdami užbėgti už akių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos organizuojamai piliečių projekto teikimo akcijai, patys registravo praktiškai analogiškas pataisas, bet dabar nuo jų lyg bando atsitraukti. Dabar net kalba apie tai, kad jų frakcijos pirmininkas nebesupranta, kas yra, ir prašo atidėti.

Nežinau, gal čia tik pretekstas nesuprasti, bet pagrindinis tikslas yra atidėti. Mes matome tai, kad alkoholio gamintojai yra suinteresuoti išsaugoti savo pelnus ir vienaip ar kitaip bando fragmentuotai veikti politikus tiesiogiai ir netiesiogiai. Pamatysime, kas yra kas.

– Konservatorių lyderis G.Landsbergis yra sakęs, kad visi alkoholio ribojimai, kuriuos siūlo „valstiečiai“, tėra asmeninė R.Karbauskio kova. Jūs taip nemanote?

– Tai kodėl tie patys konservatoriai prieš metus, panašiu laiku registravo kai kuriais atvejais analogiškas pataisas? Tai kieno ten buvo asmeninė kova, Andriaus Kubiliaus? Tikrai taip nevertinčiau.

– Bet jūs sutinkate, kad R.Karbauskiui, kaip nuolat deklaruojančiam blaivybę, teigiančiam, kad ši problema turi būti išspręsta, tai yra principinis reikalas?

– Sutinku, kad yra asmeninė politiko ambicija, bet man atrodo, kad tai yra visai natūralu.

– Bet tai nėra teisinga daryti bet kokiais būdais, bet kokiomis priemonėmis, stumti buldozeriu?

– Jis bando rasti kompromisą, nes jo pataisos yra registruotos tam, kad būtų tiksliau apibrėžta, kas yra vartojimo vietos renginių metu.

– Ar tos pataisos atsirado ne dėl to, kad pasirodė visuomenės nuomonės apklausų reitingai, kuriuose labai aiškiai matomas tiek Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, tiek paties R.Karbauskio kritimas žemyn?

– Asmeniškai dėl jo pačio reitingo man pačiam įdomu, kodėl jis toks abejingas. Po to, ką jis yra patyręs kadencijos pradžioje, jis susitaikė, kad reitingas tikrai nekils. Tie siūlymai dėl alkoholio vartojimo ir ribojimo įstatymo tikrai nesietini su reitingais. Paprasčiausiai yra siekis priimti sprendimus, kurie būtų aiškesni visuomenei. Antras dalykas – pasiekti pagrindinį tikslą ir sumažinti alkoholio vartojimą.

– Ar jums žinomos nuotaikos Seimo frakcijose, kaip jos ketina balsuoti dėl alkoholio draudimų?

– Dėl konservatorių lyg buvome užsitikrinę, kad jie savo pataisas, kurias prieš metus registravo, palaikys, o dabar matome, kad nuomonės išsiskiria. Tarp socialdemokratų irgi yra įvairių nuomonių.

– Bet jie – jūsų koalicijos partneriai, vadinasi, kaip ir turėtų palaikyti?

– Mes turime klausimų, kur požiūriai gali skirtis. Mes, kaip koalicijos partneriai, prašome savo koalicijos partnerių suprasti mus ir suderinti savo pozicijas, kad neatrodytų, jog socialdemokratai niekuo nesiskiria nuo opozicijos.

– O taip atrodo?

– Kai kuriais atvejais – taip, balsavimai sutampa. Manyčiau, kad kai kuriais atvejais tai buvo susiję su tuo, kad buvo partijos pirmininko rinkimai, nebuvo aišku, kas yra lyderis. Dabar jie išsirinko vadovą.

– Bet lyderis labai aiškiai kalba, kad draudimai nėra adekvatūs?

– Jis kalba apie tai, kad neadekvatūs ir tarsi demonstruoja savo bendrumą su G.Landsbergiu.

– Ar „valstiečiams“ tai patinka, ar nelabai?

– Koalicijos sudaromos ne iš meilės, bet norėtųsi bent minimalios ištikimybės.

– Tai ji yra, ar jos nėra?

– Mes stebime, kad socialdemokratai, norėdami atgauti tapatybę, ją bando atgauti koalicijos partnerių sąskaita. Kai kuriais atvejais tai suprantama, bet kur yra ribos? Jei jie užsiims tik politinių partnerių kritikavimu ir trukdys jų užsibrėžtų tikslų įgyvendinimui, tada kuo jie skiriasi nuo opozicijos. Tada de facto visko gali būti.

– Gali būti skyrybos?

– Dar per anksti kalbėti. Alkoholio vartojimo ribojimo įstatymai yra svarstymo stadijoje, Darbo kodeksas bus susijęs su priėmimu. Leiskime tai sriubai išvirti ir tada paragaukime. Kol kas tos sriubos yra verdamos.

– Suprantu, kad balsavimai dėl alkoholio draudimų, Darbo kodekso yra esminis yra esminis išbandymas jūsų koalicijos partneriams socialdemokratams?

– Taip. Mes stebėsime, ar jie linkę suprasti savo koalicijos partnerius, ar matys tik save. Ir tada galėsime spręsti. Manau, kad socialdemokratai, kaip patyrusi partija, pati suvokia, kad jai būti opozicijoje yra nenaudinga, nes jie atsiras konservatorių šešėlyje ir negalės išnaudoti tam tikrų galimybių, kurios suteikiamos būnant valdančiojoje koalicijoje, ir bandyti įgyvendinti tų nuostatų, kurios jiems padėtų atgauti pasitikėjimą. Jei jei bandys atgauti pasitikėjimą tik kritikuodami mus, kaip koalicijos partnerius, tai nėra konstruktyvus kelias.

– Bet dirbti mažumos Vyriausybėje irgi nėra konstruktyvus kelias?

– Buvo atvejis dėl akcinių bendrovių vadovų kadencijų ribojimo. Mes, kaip frakcija, laikėmės nuostatos, kad dvi kadencijos ir taškas. Mes pamatėme, kaip veikia bendrai socialdemokratai, konservatoriai, „tvarkiečiai“, lenkai ir liberalai – bandė blokuoti įstatymo priėmimą, specialiai ištraukdami korteles ir tokiu būdu sumažindami Seimo narių skaičių, būtiną priimti įstatymą.

Tada kėlėme klausimą, kas jūs esate. Kai kuriais atvejais atrodo, kad jie kalba apie alkoholio ribojimo įstatymus ar kitus dalykus, bet nepamirškime, kad buvo pajudinti asmenys, kurie buvo siejami su nelabai skaidriais santykiais – Lietuvos geležinkeliai, Registrų vadovas, išbuvęs 20 metų, Mokesčių inspekcijos vadovas, kuris buvo siejamas su tam tikromis jėgomis ir, daugiausia, su mūsų koalicijos partneriais. Nesinorėtų manyti, kad tai yra tam tikros keršto akcijos mums ir norima su mumis suvesti sąskaitas.

– Bet tokių minčių kyla?

– Jos natūraliai kyla, jei tas elgesys yra sisteminis. Jie visada tampa tais, kurie mus tik kritikuoja. Jeigu siekiame bendro tikslo, patvirtinome Vyriausybės programą, galbūt, galime kritikuoti vienas kitą, bet koalicijos formate. Kol kas viskas vyksta viešoje erdvėje.

– Ar balsavimas dėl alkoholio draudimų ir Darbo kodekso yra savotiškas „valstiečių“ ultimatumas socialdemokratams? R.Karbauskis yra pareiškęs: arba socialdemokratai palaiko visus draudimus, kurie liečia alkoholį, arba koalicijai kyla grėsmė. Ar čia ne šantažo forma?

– Politikoje naudojami įvairūs būdai pasiekti savo tikslų. Kiek aš prisimenu, R.Karbauskis nepasakė labai konkrečiai: arba viskas, arba nieko. Tai daugiau susiję su tuo, kad koalicijos partneriai suprastų, kad tai yra svarbu, kad galėtume surasti kompromisus, kurie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai atrodo svarbūs. Manau, kad kompromisus rasime. Tikiu Socialdemokratų partijos įžvalgumu.

– Turbūt nėra normalus toks bendradarbiavimas, kai „valstiečiai“ nuolat tam tikrais ultimatumais arba šantažu nori priversti elgtis kitus taip, kaip jie nori?

– Galime, galbūt, pavadinti šantažu, bet praeitoje kadencijoje socialdemokratai turėjo problemų su Darbo partija. Darbo partija spaudė juos, kad išsaugotų neliečiamybę V.Uspaskichui ir kitiems Seimo nariams, kurie buvo kaltinami juodosios buhalterijos byloje. Tai akivaizdu, tik gal jie tai darė tyliau.

To, kad mes stengiamės surasti tam tikrus sprendimus, nepavadinčiau šantažu. Mes labai aiškiai akcentuojame socialdemokratams, kas mums yra svarbu. Kai mes sudarinėjome koalicinę sutartį, išskyrėme punktus, dėl kurių mes negalime sutarti ir mūsų nuomonė išsiskiria – dėl valstybinės kalbos, tradicinės šeimos apibrėžimo. Kažkodėl tada socialdemokratai nereiškė mums tam tikrų abejonių dėl alkoholio ribojimo nuostatų, nors žinojo, kad į koaliciją eina su ta partija, su tuo lyderiu, kuriems tas klausimas labai aktualus.

Dabar pradeda keisti savo poziciją, kai kuriais atvejais atrodo kaip iš medžio iškritę ir apsimeta: nieko sau, mes tų dalykų nežinojome. Nors pats išrinktasis Socialdemokratų partijos pirmininkas dalyvavo derybinėje grupėje, jis galėjo kelti tuos klausimus, bet to dalyko nepadarė. Kai kuriais atvejais matosi, kad koalicijos partneriai turi vidinio komunikavimo problemų. Tikrai sudėtinga, kai partijos vadovas nėra Seimo narys.

Tikiuosi, kad jei bus galimybė sudalyvauti rinkimuose, ko gero, partijos vadovas išnaudos tą galimybę ir socialdemokratai Seime turės pilnesnį atstovavimą. Kai kuriais atvejais matosi, kad pirmininkas bando vienas natas groti, o esantys frakcijoje – kitas natas groti. Tada suderinti orkestrą yra sudėtinga.

 „Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.