Pareigūnai paaiškino, kodėl iš tiesų išguldė miške karą žaidusius jaunuolius požiūriai. Miške sulaikyti ir suguldyti žaidėjai pasijuto pažeminti, tačiau pareigūnai tvirtina veikę teisėtai

Miške žaisti karo įstatymai nedraudžia, bet jei žaidėjai per daug panašūs į Rusijos karius, kovą gali nutraukti policija. Tuo įsitikino Nemenčinėje ant žemės suguldyti tariami kariai. Ar pareigūnai nepersistengė?

„Airsoft“, lietuviškai vadinamas šratasvydžiu, imituoja karą ir žaidžiamas įvairiose pasaulio valstybėse.
„Airsoft“, lietuviškai vadinamas šratasvydžiu, imituoja karą ir žaidžiamas įvairiose pasaulio valstybėse.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 25, 2017, 6:01 PM, atnaujinta May 25, 2017, 6:27 PM

Į mišką šalia Nemenčinės (Vilniaus r.) dvylika vyrų susirinko žaisti karo, tačiau pasijuto įtraukti į kitą žaidimą – „Policija ir nusikaltėliai“.

Ginklus išsidalijusius ir būsimus kovos veiksmus pradėjusius aptarinėti vyrus užklupo rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Suguldę ant žemės ir antrankiais surakinę tariamus karius pareigūnai atėmė iš jų šautuvus.

Gulėjo tris valandas

„Maniau, kad profesionalūs pareigūnai per 15–20 minučių išsiaiškins, jog ginklai netikri, o susirinkę žmonės nori tik aktyviai praleisti laisvalaikį“, – pasakojo vilnietis Marius Radziukynas.

Tačiau gulėti ant žolės surištomis rankomis žaidėjams teko ilgiau nei tris valandas.

Per tą laiką „Aro“ pareigūnai išsikvietė Vilniaus policijos tyrėjus. Jie ėmė krėsti tariamų karių automobilius. Ant žemės suguldyti vyrai girdėjo, kaip pokši kulkos, – šaudydami į orą pareigūnai tikrino, ar jų ginklai tikri.

Karinių žaidimų mėgėjai tvirtino patyrę ir „Aro“ kovotojų smurtą, tačiau dėl rimtesnių sužalojimų į medikus nė vienas nesikreipė.

Liepė susirinkti žaislus

„Mane paėmė už kojų, tempė asfaltu 3–4 metrus, uždėjo antrankius, gavau kelis smūgius. Ieškodami draudžiamų daiktų pareigūnai bandė nuplėšti kišenę“, – pasakojo M.Radziukynas.

Labiau už smūgius jam įsiminė pareigūnų keiksmažodžiai ir užgaulios replikos.

„Susirinkite savo žaislus“, – išsiaiškinę situaciją ir nuėmę antrankius atsisveikino pareigūnai. Kelis įtartinus kovotojus sulaikė ir išsivežė policija.

Sukvietė skelbimas

Taip baigėsi šratasvydžio („airsoft“) varžybos, į kurias prie Nemenčinės esančiame miške žaidėjai buvo sukviesti per socialinį tinklą „Facebook“.

Šiuo skelbimu susigundęs neoficialios šratasvydžio žaidėjų grupės vadovas M.Radziukynas pasikvietė dar keletą draugų, grupė žmonių atvažiavo iš Utenos.

Pulkas uniformuotų ir automatais ginkluotų vyrų sukėlė įtarimų aplinkiniams gyventojams, todėl apie neįprastą vaizdą miške jie pranešė Bendrajam pagalbos centrui.

Išdavė rusiška apranga

„Norint pasiekti šią vietą, miško teritorija reikia važiuoti apie pusę kilometro. Kilometro spinduliu nėra nė vieno gyvenamojo namo“, – M.Radziukynas nustebo, kad karinių žaidimų mėgėjus galėjo pastebėti gyventojai.

Policijai buvo pranešta, jog miške susirinkę vyrai vilki Rusijos armijos uniformas ir yra ginkluoti automatais.

M.Radziukynas įsitikinęs, jog rusiškomis uniformomis kas nors galėjo palaikyti žalią, baltais lapais išmargintą uteniškių aprangą, paprastai vadinamą „beriozka“.

Šratasvydžio žaidėjai šaudo netikrais ginklais, bet tai – beveik tikslios originalių ginklų kopijos.

M.Radziukynas teigė su savo draugais žaidžiantis ginklais, kuriuos naudoja JAV ir Lietuvos kariuomenės, bet keli žaidėjai turėjo ir rusiškų automatų „Kalašnikov“ kopijų.

Ieškojo galingų ginklų

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigė, jog būtent dėl ginklų šratasvydžio žaidėjai sulaukė tokio pareigūnų dėmesio.

„Šratasvydžio mėgėjų naudojami ginklai skirstomi į kelias grupes. Šautuvai, kurių galingumas nesiekia 2,5 džaulio, nepriskiriami prie ginklų, tačiau galingesniems galioja gana griežti reikalavimai – jų negalima nešiotis gatvėse, jie turi būti saugomi saugyklose ir naudojami tik vietose, kurios atitinka saugumo reikalavimus“, – aiškino policijos atstovas.

Bet M.Radziukynas atmetė priekaištus dėl galingų ginklų: „Aš gyvenime nesu laikęs tikro ginklo, nežinočiau net kaip juo naudotis.“

Namuose rado sprogmenų

Tačiau vienam šratasvydžio mėgėjui dėl ginklų dar teks aiškintis su policija.

Po sulaikymo jo namuose per kratą buvo rastas be leidimo laikomas ginklas ir galbūt savadarbių sprogstamųjų įtaisų.

Koks tai ginklas ir kokios sprogstamosios medžiagos, paaiškės atlikus ekspertizę.

Aiškintis – ne „Aro“ misija

Kokiais ginklais šaudo miške susirinkę vyrai, iš karto nebandė aiškintis ir rinktinės „Aras“ pareigūnai.

Iš Vilniaus policijos gavę pranešimą, kad reikia sulaikyti ginkluotus asmenis, jie tai ir padarė.

Antiteroristinės rinktinės vadas Viktoras Grabauskas teigė, jog aiškintis, ginklai tikri ar ne, legalūs ar nelegalūs, – ne „Aro“ pareigūnų darbas.

„Sulaikėme įtartinus asmenis taip, kaip jie būtų sulaikomi su tikrais šaunamaisiais ginklais. Kai asmenys buvo sulaikyti ir jiems uždėti antrankiai – „Aro“ misija buvo baigta. Ne jie reguliuoja, kur ką vežti ir ką daryti“, – kalbėjo V.Grabauskas.

M.Radziukynas dėl patirto smurto ir pažeminto orumo parašė pareiškimą Policijos departamentui.

Tačiau V.Grabauskas tvirtino, jog „Aro“ pareigūnai nė vieno sulaikytojo nemušė: „Sulaikymo metu galėjo būti nubrozdinimų, bet tai natūralu. Tačiau niekas nieko tikrai nespardė. Koks būtų tikslas ką nors mušti?“

Pareigūnai – ne mergelės

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas įsitikinęs, kad šįkart teisingai pasielgė ir įtartinus karius miške pamatę gyventojai, ir juos sulaikę „Aro“ pareigūnai.

„Aras“ nėra mergelių šventovė. Tai vyrai, kurie profesionaliai atlieka savo darbą. Kartais po jų sulaikymų prireikia ir chirurgų pagalbos.

Jei tiems vyrams neprireikė chirurgų pagalbos, tai jie dar veikė pakankamai švelniai“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo ministras.

E.Misiūnas įsitikinęs, kad kariniai žaidimai, net jei žaidžiama netikrais ginklais, turi būti žaidžiami tam skirtose vietose, nors įstatymuose to nėra numatyta.

„Tai – kaip kartai. Jais niekas juk nevažinėja nei miškais, nei gatvėmis. Šiai pramogai taip pat reikia rasti aiškiai apibrėžtą teritoriją, į kurią nepatektų nei grybautojai, nei uogautojai“, – svarstė ministras.

Įkliuvo atsiskyrėliai

Šratasvydžio mėgėjų asociacijos „Mobilizacija“ vadovas Nerijus Stankus tvirtino, jog tikrieji šio žaidimo mėgėjai tokių taisyklių ir laikosi: „Vilniuje yra 3–4 vietos, kur vyksta legalūs žaidimai. Žaidėjai susimoka simbolinį mokestį, bet tai saugu ir vieša.“

Tiems, kurie nori žaisti mažesnėmis grupėmis, bet tam neturi vietos, N.Stankus patarė kreiptis į didesnius klubus: „Negalima bėgti į mišką, pasislėpti ir gąsdinti vietos gyventojų.“

„Mobilizacijos“ vadovas teigė, jog slapta veikia tik atsiskyrėliai, kuriems nepriimtinos asociacijos taisyklės.

„Mes organizuojame renginius nuo 2005 metų, viską deriname su teritorijų savininkais ir kariuomene.

Visi žaidėjai turi būti vieši, registruodamiesi jie turi pateikti nuotraukas, vardus ir pavardes. Jei tu esi neviešas, vadinasi, esi kažkuo įdomus“, – aiškino N.Stankus.

Vengia Rusijos atributikos

N.Stankaus teigimu, šių taisyklių nesilaiko ir neviešus žaidimus rengia apie 200 iš kelių tūkstančių šratasvydžio mėgėjų. Jie ir yra pamėgę buvusios karinės bazės prieigas šalia Nemenčinės.

„Ši situacija į viešumą iškėlė ne mūsų bendruomenės narius. Manau, kad šie vaikinai persistengė susirinkę viešojoje vietoje su viešai žinomo priešo uniformomis ir viešai apie tai nepaskelbę“, – kalbėjo N.Stankus.

Jis neslėpė, jog ir viešuose žaidimuose yra Rusijos armijos veiksmus atkartoti mėgstančių žaidėjų, tačiau asociacijos nariai yra sutarę nenaudoti šios šalies atributikos.

Žaidimą nutraukė ir Latvijoje

Praėjusių metų rugpjūtį panaši situacija buvo ir Latvijoje. Vienoje gyvenvietėje keturios vyrų komandos po penkis asmenis dalyvavo šratasvydžio varžybose.

Vienos iš komandų – „Vostok“ – nariai buvo apsirengę rusų kariuomenės apranga. Tačiau netrukus Latvijos saugumo kariai visus žaidėjus suguldė ant žemės.

Latvijos saugumo policija gavo pranešimą, kad Uozuolniekų krašte pasirodė galbūt užsienio karinės grupuotės.

Žaidimo vietoje pareigūnai patikrino ir apklausė 26 asmenis – tarp jų buvo ir šratasvydžio aktyvistų. Paaiškėjo, kad keletas jų jau anksčiau buvo pakliuvę į Saugumo policijos akiratį dėl Rusijos agresyvios užsienio politikos palaikymo.

Naudoja tikrų ginklų kopijas

„Airsoft“, lietuviškai vadinamas šratasvydžiu, – komandinis žaidimas, imituojantis karą. Jame naudojamos tikrų ginklų kopijos, karinė ekipuotė, aksesuarai ir karinė taktika. Žaidimo tikslas – pašalinti priešininką šaunant į jį plastikinį šratą iš specialaus „airsoft“ ginklo.

Įsigyti tokių ginklų ir aprangos Lietuvoje siūlo keletas interneto parduotuvių. Ginklai kainuoja nuo šimto iki kelių šimtų eurų.

Šis žaidimas atsirado Kinijoje 1970 metais, vėliau paplito Honkonge ir Japonijoje. Šiuo metu „airsoft“ ginklai gaminami visame pasaulyje, tačiau didžioji dauguma – Azijos šalyse.

JAV tokie ginklai yra plačiai naudojami per karinių ir ginkluotųjų pajėgų karių treniruotes imituojant karines, taktines operacijas.

Paprastai „airsoft“ ginklams naudojami plastikiniai šratai. Jie dažniausiai baltos spalvos, šviečiantys arba juodi, dar vadinami nematomais, arba fosforiniai. Šratukai dažniausiai būna 6 arba 8 mm skersmens, o jų svoris gali svyruoti nuo 0,12 iki 0,48 gramo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.