Kodėl Ramūno Karbauskio turtai po Seimo rinkimų išaugo kaip ant mielių?

Šią savaitę Seimas galutinai nuspręs, ar apmokestinti net bedarbių pašalpas. Sakoma, kad taip siekiama teisingumo, bet iš Seimo milijonierių ūkininkų niekaip negalima sulaukti teisės aktų pakeitimų, kad vienodai būtų apmokestinti ne tik bėdžiai, bet ir turtuoliai. Seime jau registruotos pataisos, kurios įpareigotų kiekvieną Seimo narį kasmet deklaruoti, kiek pajamų gauna iš žemės ūkio ir kitokio verslo. 

R.Karbauskis deklaracijoje nurodė turįs mažiau turto, nei iš tiesų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Karbauskis deklaracijoje nurodė turįs mažiau turto, nei iš tiesų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
seimo nariai, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
seimo nariai, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 29, 2017, 3:00 PM, atnaujinta May 29, 2017, 8:01 PM

O kiek iš tiesų turto turi turtingiausias Seimo narys ir vienas turtingiausių Lietuvos žmonių Ramūnas Karbauskis ir kodėl jo turtai po rinkimų išaugo kaip ant mielių?

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis į Seimą ėjo deklaruodamas, kad jo turtas viso labo vertas tik 10 milijonų eurų. Nors visi kalbėjo, kad tai stambiausias Lietuvos žemvaldys, deklaracijos bylojo ką kita.

Bet dabar R.Karbauskis puikuojasi turtingiausių Lietuvos žmonių dešimtuke. Jo turtas vertinamas nebe 10, o 145 mln. eurų. 

Valdos - Kauno dydžio

„Mes vertinome pono R.Karbauskio įmonių vertę, taip pat žemės vertę, kurią jis su šeima turi. Mūsų žiniomis, viešais duomenimis, R.Karbauskis valdo 17 tūkst. hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Šiandien hektaras žemės rinkoje kainuoja 5-6 tūkst. eurų, tai vien žemė verta apie 100 mln. eurų“, – „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „24/7“ pasakojo žurnalo „Top“ leidėjas Ovidijus Lukošius.

R.Karbauskiui ir jo įmonėms žemių priklauso tiek, kiek ploto užima Kaunas. Dar kone tiek jis nuomoja iš valstybės. Taigi visi jo valdomi plotai sudaro tiek, kiek visas Vilnius su pačiais atokiausiais priemiesčiais. 

R.Karbauskis – stambiausias Lietuvos žemvaldys. Nė vienas kitas šalies ūkininkas tiek žemių neturi,o kur dar pajamos už trąšų pardavimus, grūdus ir traktorius.

Turtingiausiųjų sąrašo rengėjai neskaičiavo, kiek valdančiosios partijos pirmininkas turi namų ir vilų Lietuvoje ir Ispanijoje. Prabangios privačios valdos politiką kilstelėtų į dar aukštesnę poziciją.

Deklaracija – tik garbės žodis

Tačiau R.Karbauskiui turtingiausio žmogaus titulai nepatinka. Jis pats aiškina, kad jo verslas turi pasiėmęs krūvas paskolų. Betgi turtingųjų sąrašą irgi sudarė ne naivuoliai.

„Vertindami įmonių vertes mes žiūrime pelno, nuostolių ataskaitas, paskolas. Ekspertai įvertina visus tuos duomenis. Taip pat žiūrime „Reuters“ agentūros pateikiamus duomenis, kiek atitinkamas sektorius vertinamas pasaulyje. Mes pagal tai paskaičiuojame galimą įmonės kainą, kas ir yra turtas“, – teigė O.Lukošius.

Skelbta, kad R.Karbauskiui priklausanti „Agrokoncerno“ grupė, turinti 50 įmonių, ūkininkams dalija paskolas. Betgi R.Karbauskis aiškina, kad jo turtus išpūtė banko paskolos, ir jeigu ne jos, jo turtas būtų vertas tiek, kiek jis prieš rinkimus nurodė savo rinkėjams.

„Deklaruojama pagal nominalią vertę, turto vertę. Nesuprantu, kaip kitaip gali būti deklaruojama. Negalima įmonės vertinti iš dangaus ir deklaruoti, nežinant, kiek paimta kreditų. Bus ne derlius ir bankrutuosiu“, - aiškino R.Karbauskis.

„Įstatinis kapitalas parodo, kiek savo asmeninių lėšų asmuo pervedė įmonei. Pagal įstatinį kapitalą jokiu būdu negalima vertinti, kad įmonės vertė tokia. Tai parodo vertybinių popierių įsigijimo kainą. Asmuo pasako, kad iš šitos įmonės akcijų įsigijo prieš 10 metų už dar tuo metu buvusius 10 tūkst. litų. Šiandien nežinome, ar tai kioskas, ar koncernas su 30-ies aukštų pastatais“, - teigė J.Udris.

O kiek politikų deklaracijos atitinka realybę, niekas netikrina. Čia, kaip sakoma, paliekama garbės žodžiui.

„Turto deklaracijos, kurias gyventojai turi pateikti eidami į politiką, pirmiausia yra paties deklaruojančio asmens atsakomybė, kadangi jos paskelbiamos viešai. Bet kokiu atveju deklaruodamas gyventojas turi šaltinį, kuo remtis, kur ir kokios vertės tie vertybiniai popieriai yra apskaitomi. Mokesčių inspekcija visų duomenų apie visus vertybinius popierius neturi ir masiškai negali sugretinti. Tik vėliau, išryškėjus rizikoms, gali prašyti duomenų ir juos tikrinti“, - sakė Mokesčių inspekcijos departamento vadovė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Pinigams – neigiama etiketė

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija irgi ginasi, kad deklaracijų tikslumas ne jų reikalas. Jie nesidomi, ar turto deklaracijos užpildytos etiškai, mat tikrina ne turto, o tik viešų ir privačių interesų deklaracijas.

„Sprendžiant iš politologų tyrimų, galima daryti išvadą, kad rinkėjai mėgsta politikus, kurie panašūs į juos. Tai tarsi būdas, nežinant detalių apie politiką, užsitikrinti, kad tas politikas priims rinkėjų grupei reikalingus sprendimus. Klausimas, ar turėtų būti panašus pinigų kiekiu, nes tokiu atveju į politiką turėtų eiti vidutinio arba neturtingo sluoksnio atstovai.

JAV D.Trumpas laimėjo, nors už jį balsavo daug neturtingų žmonių. Ten yra toks protestantiškas požiūris, kad turtas yra matomas kaip kokybės ekvivalentas. Žmogui apsimoka žiūrėti į politiką su pasigėrėjimu. Lietuvoje požiūris kitoks, čia sunku sąžiningai dirbant būti labai turtingu, todėl plačiuose sluoksniuose požiūris į milijonierius labai skeptiškas. Dėl to, norint būti panašiu į rinkėją, norint būti tokiu, kokį rinkėjas laiko geru žmogumi, nereikia labai demonstruoti savo prabangos“, – teigė politologas Vincentas Vobolevičius.

Prieš rinkimus R.Karbauskis buvo gana kukus milijonierius su įspūdžio nedarančia 10 milijonų verta turto suma. Kitaip sakant, deklaracija buvo viešųjų ryšių triukas.

„Yra galimybė parodyti daugiau arba mažiau, tai nėra nelegalu. Rinkėjas turi žinoti, kad informacija yra pateikiama strategiškai. Rinkėjas apie vaizdinį teiginį turi galvoti su rezervu“, - sakė V.Vobolevičius.

Karbauskių ūkis pastatytas ant sovietmečio kolūkio, kuriam pirmininkavo R.Karbauskio tėvas, pamatų. Ir dabar Karbauskių ūkis darbuojasi kolūkio pastatuose ir žemės plotuose. Betgi išaugęs  ant privatizacijos dirvos rinkėjui gali būti nepatrauklus.

„Lietuviška visuomenė bendrame kontekste vis dar nešasi šleifą. Kai byrėjo Sovietų Sąjunga, vyresnio amžiaus žmonėms galvoje užstrigo mintis, kad tie, kurie turi pinigų, yra turtingi, bet juos uždirbo ne visai sąžiningu būdu. Tai reiškia, kad neigiama etiketė klijuojama prie turto ar pinigų“, - aiškino „DOOR Training and Consulting Baltic“ psichologė-konsultantė Laura Rimkutė.

O tam, kad prieš rinkimus būtum patrauklesnis, reikėjo būti saikingai turtingam.

„Demonstruoti mažą apetitą mūsų rinkėjui atrodytų patrauklu. Turi turtingą žmogų, kuris daugiau nesigviešia. Nes visi čia eina prie to „lovio“, o dabar atėjo žmogus, kuris turi turto, bet domisi kultūra, yra paprastas, sukalbamas ir panašiai“, – teigė V.Vobolevičius.

Naudojasi daugybe lengvatų

Betgi išsirinkęs partijos lyderį, kurio apetitas prieš rinkimus atrodė mažas, niekaip negali sulaukti, kada bus teisingai apmokestinti ne tik bedarbiai, bet ir ūkininkai milijonieriai.

O kad visiems būtų aišku, kiek mokesčių sumoka milijonieriai ūkininkai, registruota įstatymo pataisa, kuri įpareigotų Seimo narius ne tik prieš rinkimus, bet ir kiekvienais metais deklaruoti, kiek pajamų kiekvienas jų gauna iš ūkio ir verslo.

„Iš šių deklaracijų būtų formuojami išrašai, iš kurių būtų galima kasmet matyti, kokias pajamas politikas gavo ir kiek mokesčių jis sumokėjo. Kai turėtume mokesčius kiekvienais metais, būtų galima stebėti pajamų srautą, kiek mokesčių sumokėjo, ir matyti, iš kokių šaltinių yra politikų gaunamos pajamos“, - aiškino Seimo narė Ingrida Šimonytė.

Ūkininkai pajamų gauna ne tik pardavę derlių. Jie gauna ir dosnias išmokas iš Europos Sąjungos.

„R.Karbauskis patenka į tas 13 tūkst. šeimų, kurių pajamos sudaro 24 proc. bendro pajamų srauto Lietuvoje gyventojų pajamų, kurių mokesčiai yra labai nedideli, nes jie praktiškai naudojasi visomis mokestinėmis lengvatomis. Vien ūkininkai turi 25 lengvatas ir jie visi sako, kad čia viskas pagal įstatymus. Mes nesakome, kad tai ne pagal įstatymus, mes klausiame, ar tai yra teisinga.

Europos Komisija dar kartą priminė daryti ką nors, nes skurdas ir nelygybė šalyje pasiekė neregėtą mastą. Europos Sąjungos sankcijos gali būti taikomos už biudžeto deficitą ar perteklių, bet negali būti taikomos už nelygybę.

Turbūt Europos Sąjunga įsivaizdavo, kad sveiko proto žmogus, Seimas, tautos atstovai negali daryti visko, kad tautai būtų blogiau. Bet, pasirodo, gali, nes mūsų priiminėjami įstatymai yra ciniški, pavyzdžiui, bedarbių apmokestinimas“, - teigė Seimo narė Aušra Maldeikienė.

Valdantieji pažadėjo pašalpas padidinti, bet pridūrė, kad jos bus apmokestintos. Ekspertai sako, kad politikų sumanymas tėra formalumas, nes mokesčiai iš valstybės kišenės sugrįš atgal į tą pačią kišenę, tačiau kainuos šių lėšų administravimas. „Sodros“ duomenimis, šiuo metu nedarbo draudimo išmoką gauna apie 44 tūkst. asmenų.


„24/7“ - sekmadieniais 21 val. 30 min. per „Lietuvos ryto“ TV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.