Po parą trukusios klykiančios mergaitės paieškų Kuršėnuose – BPC atsakas

Jei paskambinęs į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) negalite nurodyti tikslios savo buvimo vietos, pagalbos greitai nesulauksite. Tuo neseniai įsitikino mergaitė iš Kuršėnų.

Duomenys rodė, kad pagalbos prašyta iš apskritimo, kurio spindulys – 271 metras.
Duomenys rodė, kad pagalbos prašyta iš apskritimo, kurio spindulys – 271 metras.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus, LR korespondentas

Jun 3, 2017, 9:14 PM, atnaujinta Jun 5, 2017, 10:41 AM

Gegužės 30-osios pavakare Šiaulių policijos budėtojus iš Bendrojo pagalbos centro pasiekė žinia dėl pagalbos šauksmo iš šeimos, kurioje smurtaujama.

Pokalbio įraše buvo girdėti klykiančios mergaitės prašymas nemušti ir moters isteriški šūksniai: „Mušk, mušk, užmušk mane...“

Išklausti vaiko, kur vyksta ši drama, BPC operatoriams nepavyko.

Galėjo nurodyti tik kryptį

Perskambinus į telefoną, iš kurio sklido riksmai, atsiliepęs vyras patikino, kad jokios pagalbos niekam nereikia.

Esą vaikas tik buvo mokomas, kaip prisiskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą.

Tačiau vyras nepakluso reikalavimui paduoti moteriai telefoną, o galiausiai jį visai išjungė.

Pareigūnams nekilo abejonių, kad šeimoje smurtaujama ir jos nariams reikia skubios policijos pagalbos. Bet buvo neaišku, kur visa tai vyksta.

BPC tikslių įvykio koordinačių nenurodė, pasakė tik kryptį – galimai Kuršėnus, tačiau šiame mieste gyvena daugiau kaip 10 tūkstančių gyventojų. Kaip sužinoti, kuriam jų šią minutę reikalinga pagalba?

Sukėlė ant kojų policiją

Nors Kuršėnuose dirbančių policijos pareigūnų pradėta smurtautojo ir jo aukos paieška buvo panaši į adatos paiešką šieno kupetoje, po 24 valandų vis dėlto pavyko rasti nukentėjusiąją, o prieš ją smurtavusį vyrą uždaryti į areštinę.

Dėl fizinio skausmo sukėlimo jam pareikštas įtarimas.

Skriaudžiamos moters paieškas pareigūnai pradėjo tą patį vakarą reidu per Kuršėnuose gyvenančias socialinės rizikos šeimas.

Kartu su socialiniais darbuotojais jie ėjo iš kiemo į kiemą, iš šeimos į šeimą, tačiau tai rezultatų nedavė.

Nors, kaip paaiškėjo vėliau, jie buvo užsukę ir pas smurtą patyrusią moterį, tačiau jos namuose nerado.

Tyrė pokalbių išklotinę

Kitą dieną buvo analizuojama abonento, iš kurio pareigūnus pasiekė pagalbos šauksmas, telefono skambučių išklotinė.

Paskambinę dažniausiai pasikartojančiu telefono numeriu pareigūnai išgirdo moters balsą. Moteris tvirtino, kad jai viskas gerai, kad ji išvakarėse į policiją neskambino ir jokio smurto nepatyrė.

Tačiau išgirdę jos pavardę pareigūnai sukluso – ši šeima buvo socialinės rizikos šeimų sąraše, dėl moters girtavimo ir netinkamo elgesio čia nesyk buvo kviesta policija.

Šįkart nuvykę pas moterį policijos pareigūnai įsitikino, kad ji smurtą vis dėlto patyrė, – kūnas buvo nusėtas kraujosruvomis.

Galiausiai 45 metų kuršėniškė pripažino, kad išvakarėse pas ją apsilankęs buvęs sugyventinis septynmetės dukros akivaizdoje ją mušė krosnies pelenų semtuvu.

Smurtautoją užklupo bare

Pareigūnai netrukus sulaikė 35 metų smurtautoją.

Nors vyras akistatos su policininkais bandė išvengti telefonu meluodamas, kad negali susitikti su jais, nes yra darbe, apmulkinti pareigūnų jam nepavyko.

Smurtautoją, kuriam buvo nustatytas vidutinis girtumas (2,05 promilės), policijos pareigūnai aptiko viename Kuršėnų alaus bare.

Kuršėnų gyventojas prieš šią moterį ir jos vaikus smurtauja ne pirmą kartą.

Pastaroji byla dėl fizinio skausmo sukėlimo jam jau ketvirtoji.

Bomba vis tiksi

„Policininkai nėrėsi iš kailio siekdami nustatyti, kas ir iš kur jiems skambino.

Atkakliai savo tikslo siekusiems pareigūnams tai pavyko padaryti tik per parą.

Šis įvykis parodė, kad kalbos apie BPC galimybes nustatyti jiems skambinančio asmens buvimo vietą, švelniai tariant, yra labai ribotos ir mes gyvename ant tiksinčios bombos“, – sakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Gailutė Smagriūnienė.

Neprisišaukė pagalbos

Į BPC problemas nustatant skambinančio asmens buvimo vietą dėmesys buvo atkreiptas dar 2013 metais po šalį sukrėtusio žiauraus nusikaltimo.

2013-ųjų rugsėjo 21-ąją du jauni vyrai Panevėžio rajone išžagino ir uždarę į automobilio bagažinę gyvą sudegino septyniolikametę.

Nusikaltėliams į rankas patekusi mergina kelis kartus skambino BPC operatoriui, jis apie nusikaltimą pranešė policijai.

Mergina spėjo nurodyti, kad buvo išžaginta, kad yra vežama automobilio bagažinėje, pasakė apytikslę įvykio vietą, tačiau nustatyti tikslios skambinusios nepilnametės buvimo vietos BPC specialistai nesugebėjo.

Įtariamųjų paieškai išsiųstiems policininkams padėjo pranešimas apie Keravos (Panevėžio r.) kaimo pamiškėje degantį automobilį.

Tačiau čia atskubėjus pareigūnams automobilis jau degė atvira liepsna.

Užgesinus liepsnas automobilio bagažinėje rastas sudegęs pagrobtos septyniolikmetės kūnas.

Už nepilnametės išžaginimą ir nužudymą panevėžietis 33 metų Julius Jakubaitis ir Panevėžio rajono gyventojas 23 metų Deividas Antanaitis buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Diegiama naujų technologijų

– Kaip BPC darbas ir galimybės pasikeitė po šalį sukrėtusios Dembavos tragedijos? – vakar „Lietuvos rytas“ paklausė Bendrojo pagalbos centro atstovės Vilmos Juozevičiūtės.

– Nei prieš tragediją Dembavoje, nei dabar BPC pats nenustatinėja skambinančio asmens buvimo vietos.

Vietą nustato ir mums duomenis perduoda mobiliojo ryšio operatoriai pagal mobiliojo telefono prisijungimą prie mobiliojo ryšio bazinės stoties (bokšto).

Norėčiau atkreipti dėmesį į situaciją, kai skambinama iš fiksuotojo ryšio telefono, – būtent ši situacija dažniausiai vaizduojama senuose amerikietiškuose filmuose apie pagalbą telefonu 911.

Tokiu atveju tiek amerikiečių, tiek ir mūsų operatoriai mato fiksuotojo ryšio telefono registracijos vietą, tad nekyla problemų dėl vietos nustatymo.

Kadangi atsiradus ir išplitus mobiliojo ryšio telefono aparatams skambinančiojo vietos nustatymas yra viena svarbiausių problemų, su kuria susiduria skubios pagalbos skambučių centrai visame pasaulyje, nuolat tobulinami technologiniai sprendimai, leidžiantys gauti tikslesnius skambinančiojo vietos nustatymo duomenis.

Ne išimtis ir Lietuva. Nuo 2017 metų pradžios Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai pradėjo taikyti signalo sklidimo laike nustatymo metodą – ir nuo šiol BPC teikiami skambinančiojo vietos nustatymo duomenys, įvertinant ne tik bazinės stoties, prie kurios jungiasi jo mobilusis telefonas, antenos aprėpties plotą, bet ir atstumą, kuriuo nuo bazinės stoties nutolęs skambinantis asmuo.

Beveik tuo pat metu su keliais užsienio partneriais įgyvendinant tarptautinį projektą Lietuvoje buvo įdiegta pažangi skambinančiojo vietos nustatymo sistema, kai išmanusis telefonas su „Android“ operacine sistema pats nusistato savo buvimo vietą ir jos koordinates išsiunčia BPC.

– Kodėl nepavyko nustatyti pagalbos Kuršėnuose prašiusios mergaitės buvimo vietos? Kas čia kaltas?

– Skambinęs asmuo savo buvimo vietos nepasakė. BPC Klaipėdos skyriaus operatorė paieškoje daugiau kvietimų iš matomo telefono numerio nerado ir spėjamo adreso nustatyti negalėjo.

Iš „Tele2“ gauti vietos duomenys rodė Kuršėnus. Spindulys siekė 271 metrą.

Šie duomenys buvo perduoti policijai.

Tačiau policijos informacinė sistema negalėjo pavaizduoti standartizuotu formatu iš mobiliojo ryšio operatoriaus gautų ir BPC jiems persiųstų duomenų.

– Kas bus daroma, kad tokie atvejai nepasikartotų?

– Bendradarbiaujama su policija, kad ji atliktų reikiamus pakeitimus ir galėtų gauti ir atvaizduoti savo informacinėje sistemoje iš mobiliojo ryšio operatoriaus gaunamus vietos nustatymo duomenis.

Norėtume dar kartą pabrėžti, kad iš mobiliojo ryšio operatorių gaunami skambinančiojo vietos nustatymo duomenys yra tik pagalbinė priemonė.

Priimant pagalbos prašymą pagrindinis informacijos šaltinis apie nelaimės vietą yra pats skambinantis asmuo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.