„Valstiečiai“ dėl Savižudybių komisijos nepersigalvojo, opozicija prakalbo apie susidorojimą

Seimo opozicijai antradienį nepavyko iš plenarinio posėdžio darbotvarkės išbraukti valdančiųjų „valstiečių“ plano naikinti konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujamos Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos ir vietoje jos sudaryti Smurto ir savižudybių prevencijos komisiją.

 Seime – sumaištis dėl savižudybių prevencijos komisijos.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
 Seime – sumaištis dėl savižudybių prevencijos komisijos.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
Konservatoriai „valstiečių“ sprendimą naikinti M.Majausko vadovaujamą komisiją vertina kaip susidorojimą.<br>T.Bauro nuotr.
Konservatoriai „valstiečių“ sprendimą naikinti M.Majausko vadovaujamą komisiją vertina kaip susidorojimą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2017, 12:00 PM, atnaujinta Jun 13, 2017, 12:17 PM

Antradienį numatyta priimti du nutarimus: vienu panaikinama šios kadencijos pradžioje opozicinių konservatoriaus Mykolo Majausko ir liberalės Aušrinės Armonaitės iniciatyva įsteigta Savižudybių ir smurto prevencijos komisija, o kitu – suformuojama nauja Smurto ir savižudybių prevencijos komisija.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis siūlydamas projektus išbraukti iš darbotvarkės pažymėjo, kad opozicija tokius valdančiųjų žingsnius vertina kaip susidorojimą su gerai dirbančiu komisijos pirmininku M.Majausku ir „mažų mažiausiai nepagarbų ir susidorojimu kvepiančiu gestu į opoziciją“.

Viena komisijos steigėjų liberalė Aušrinė Armonaitė apie „valstiečių“ iniciatyvą sakė, kad „dviejų žodžių sukeitimas vietomis truputėlį atrodo veidmainiška“.

Neliesti komisijos ragino ir konservatorė Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė, atkreipdama dėmesį į psichologų ir visuomeninių organizacijų raštą Seimo vadovybei, juo prašoma palikti dabartinę komisiją.

„Aš kviečiu įsiklausyti į nevyriausybinių organizacijų išplatintus pareiškimus. Pati esmė – tokia komisija, kokia šiandien yra sukurta, parodė pirmuosius gerus rezultatus, visi džiaugiasi, (...) ir pagirtina, kad Seime atsirado komisija, kuri labai intensyviai ėmėsi darbo. Galbūt kai kam nepatinka jų aktyvumas, visų komisijos narių, ne tik pirmininko M.Majausko“, – kalbėjo I.Degutienė.

Už opozicijos siūlymą išbraukti šiuos klausimus balsavo 53 Seimo nariai, 60 buvo prieš ir aštuoni susilaikė. Už tai, kad klausimai dėl komisijų pakeitimo nebūtų svarstomi, balsavo konservatoriai, liberalai ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos, keli „tvarkiečiai“. Vieningai prieš buvo visa Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, prieš balsavo bei susilaikė socialdemokratai.

Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija „Psichikos sveikata 2030“ pirmadienį kreipėsi į Seimą prašydama išsaugoti dabartinę veikiančią Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją, sakydama, kad „svarbu netrikdyti efektyviai veikiančios komisijos darbo, todėl nepritariama šios komisijos likvidavimui bei smurto ir savižudybių klausimų supriešinimui“.

Koalicija „Psichikos sveikata 2030“ vienija 23 nevyriausybines organizacijas ir ekspertus, tarp jos narių yra tokios organizacijos kaip psichologinės pagalbos linijos „Jaunimo linija“, „Vaikų linija“, Lietuvos neįgaliųjų forumas, Žmogaus teisių stebėjimo institutas, Lietuvos psichologų sąjunga, psichiatrai, psichologai Dainius Pūras, Paulius Skruibis, Nida Žemaitienė ir k.t.

Antradienį prieš posėdį klausiamas, ar „valstiečiai“ nekeičia savo požiūrio dėl komisijos naikinimo, atsižvelgdami į nevyriausybininkų, psichologų prašymą, R.Karbauskis tvirtino, kad planai nesikeičia, o pačią koaliciją dėl psichikos sveikatos susiejo su konservatoriais.

„Jūs tą grupę sociologų, psichologų įvertinkit dar pagal požiūrį į tuos dalykus, ir jūs atrasite, kad labai sutampa dažnai su konservatorių raštais, tie patys besikreipiantys psichologai ir taip toliau. Bet aš bendrai pasakysiu: sprendimas yra svarstyti šiandien, sprendimas bus priimtas, komisija dirbs savo darbą toliau, ji bus išplėsta, jos veiklos sferos patikslintos ir turėsime labai darbingą komisiją, kuri pratęs darbą, kurį darė“, – žurnalistams sakė R.Karbauskis.

Paklaustas, ar frakcija šiuo klausimu laikosi bendros pozicijos, R.Karbauskis atsakė, kad „frakcija turi vieningą nuomonę“.

Naujienų portalas delfi.lt pranešė, kad pirmadienį Seime vykusiame „valstiečių“ frakcijos Strateginio komiteto posėdyje nuspręsta R.Karbauskio iniciatyvų neįtraukti į darbotvarkę ir palikti dabartinę Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją.

„Mes apsikeitėme nuomonėmis ir priėjome prie išvados, kad komisija yra labai reikalinga, yra aktyvi ir dirba gerai, ir jos naikinti bei kurti kitos – nereikia“, – delfi.lt citavo Seimo pirmąją vicepirmininkę Rimą Baškienę.

R.Baškienė antradienį BNS patvirtino, kad frakcijos narių nuomonės „buvo skirtingos, kokiu keliu eiti, ar padidinant narių skaičių ir jos veiklą plečiant ir efektyvinant, ar daryti taip, kaip pasirinko kolegos“. Tačiau ji tvirtino, kad sprendimo nesvarstyti R.Karbauskio projektų nebuvo, tik nuomonių apsikeitimas.

„Reikėtų nuraminti ir tos srities specialistus. Komisija tokios krypties tikrai veiks, tik ji bus galbūt labiau veikli, daugiau žmonių galbūt įsijungs, mes tą skatinsime daryti. Jos reikalingumas nekvestionuojamas“, – tvirtino R.Baškienė.

Savižudybių prevencijos komisija įsteigta šią kadenciją konservatoriaus M.Majausko ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narės A.Armonaitės iniciatyva. Vėliau komisijos pavadinimas ir veikla išplėsta, ji tapo Savižudybių ir smurto prevencijos komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.