Svaičiotojas apsvaigino blaivią Aurelijaus Verygos galvą

Ministras Aurelijus Veryga plačiai ir svetingai atlapojo Sveikatos apsaugos ministerijos duris veikėjui, kuris iš šios įstaigos anksčiau buvo išprašytas už pravaikštas ir kuris ne vienam lengvatikiui yra apsukęs galvą savo grandioziniais užmojais.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga (nuotr. kairėje) patikėjo G.Grachausko užmojais. Be to, kalbama, kad šį veikėją globoja Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A.Širinskienė, – jie, pasirodo, kartu studijavo teologiją.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga (nuotr. kairėje) patikėjo G.Grachausko užmojais. Be to, kalbama, kad šį veikėją globoja Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė A.Širinskienė, – jie, pasirodo, kartu studijavo teologiją.<br>T.Bauro nuotr.
G.Grachauskas jau anksčiau yra pagarsėjęs grandioziniais projektais, kurių jam taip ir nepavyko įgyvendinti.<br>A.Staponkaus nuotr.
G.Grachauskas jau anksčiau yra pagarsėjęs grandioziniais projektais, kurių jam taip ir nepavyko įgyvendinti.<br>A.Staponkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas IGNATAVIČIUS LR korespondentas

Jun 13, 2017, 6:21 AM, atnaujinta Jun 13, 2017, 8:45 AM

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras A.Veryga vieną savo pavaldinių išlydėjo į specialią daugiau kaip dešimt dienų truksiančią misiją Kanadoje – derėtis dėl pirmojo slaugos kooperatyvo steigimo Lietuvoje.

Nepigiai kainuosianti ministerijos atstovo išvyka sukėlė šurmulį šios įstaigos koridoriuose: į užsienį išsiųstas tik prieš kelis mėnesius Sveikatos strateginės plėtros skyriuje pradėjęs dirbti Gintaras Grachauskas.

Kodėl žemiausios kategorijos ministerijos specialistui iš karto patikėta tokia tarptautinė užduotis?

Pasirodo, Vyriausybė užsimojo iš pagrindų spręsti senstančios visuomenės problemą, o prie Valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų programos rašymo prisidėjęs G.Grachauskas esąs kompetentingas šios srities specialistas.

Ankstesnei valdžiai šis veikėjas galvą buvo apsukęs kitu projektu – jam buvo patikėta sukurti platformą, pagal kurią didžiausioms šalies ligoninėms centralizuotai turėjo būti perkami vaistai.

Dar anksčiau G.Grachauskas buvo užsimojęs išspręsti ir be darbo likusių uždarytos Ignalinos atominės elektrinės darbuotojų problemas, bet kilo įtarimų, kad gautos paramos lėšos plaukia pro šalį.

Ant šio veikėjo kabliuko prieš du dešimtmečius buvo užkibę ir dvasininkai, patikėję G.Grachausko užmojais gerais darbais praskaidrinti nusigyvenusių Anykščių krašto žmonių kasdienybę.

Darbe buvo retas svečias

Šaltinių teigimu, techninio darbuotojo pareigas einantis G.Grachauskas ministerijoje pasirodo retai, tačiau bet kada gali užsukti į ministro A.Verygos kabinetą.

Panašiai jis esą elgėsi ir tada, kai ministerijai vadovavo socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Dabartinio eurokomisaro į ministeriją atsivestam G.Grachauskui buvo patikėta sukurti centralizuotą vaistų pirkimo sistemą – ministerija turėjo ieškoti vaistų ligoninėms ir pati derėtis dėl jų kainų.

Žlugus šiam sumanymui G.Grachauskas liko ministerijoje, tačiau į darbą vaikščiojo kada norėjo.

„Ar tik ne jį aš buvau atleidusi už pravaikštas?

Tiksliau, paprašiau apsispręsti – arba tegul pradeda vaikščioti į darbą, arba rašo pareiškimą išeiti savo noru. Jis tada pasirinko antrąjį variantą“, – prisiminė po V.Andriukaičio ministerijai pradėjusi vadovauti Rimantė Šalaševičiūtė.

Buvusi ministrė įsitikinusi, kad idėja centralizuotai pirkti vaistus ligoninėms ir taip juos atpiginti buvusi galbūt gera, bet G.Grachauskas taip ir nesugebėjo pateikti jos įgyvendinimo mechanizmo: „Kalbėti jis mokėjo. Tai faktas. Tačiau konkrečių siūlymų taip ir nepateikė.“

Beje, naujoji Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė vėl prakalbo apie ketinimus ligoninėms pirkti vaistus centralizuotai. Planuojama, kad tuo turėtų užsiimti įsteigta valstybės įmonė.

Specialiai sukurtos pareigos

Darbas ministerijoje po kelerių metų į ją vėl sugrįžusiam G.Grachauskui – ne vienintelis. Kalbama, kad specialiai jam buvo įsteigta darbo vieta ir Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre.

Į jį esą susodinta ir daugiau dabartinei ministerijos vadovybei reikalingų asmenų, o jiems sukurtos įmantrios pareigybės. Pavyzdžiui, G.Grachauskas yra Inovacijų skyriaus organizavimo ir metodų analitikas.

Kaip G.Grachauskui pavyksta suderinti darbą ministerijoje ir šiame centre? Ar tiesa, kad A.Verygą ir į Kanadą išsiųstą G.Grachauską sieja bičiuliški ryšiai, leidžiantys pastarajam ir vėl nebūti nuolat darbe?

Į šiuos „Lietuvos ryto“ raštu pateiktus klausimus Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai neatsakė.

Tuo metu ministerijoje neoficialiai kalbama, esą G.Grachauską globoja ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė – jie abu yra studijavę teologiją Vytauto Didžiojo universitete.

Metėsi prie senėjimo bėdų

Kelerius pastaruosius metus iš Sveikatos apsaugos ministerijos išprašytas G.Grachauskas puolė reikštis kaip senstančios visuomenės žinovas.

Bendrovės „Nomagro“ vadovas pernai prisistatydavo kaip visuomeninio forumo „Sidabrinė banga“ atstovas.

Tokį pavadinimą turi ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos politikos gairės, skirtos Lietuvos prisitaikymui prie visuomenės senėjimo proceso.

„Siekdama užkirsti kelią socialinėms ir sveikatos srities problemoms ateityje dabartinė Vyriausybė ėmėsi iš pagrindų spręsti senstančios visuomenės klausimą.

Tai įrašyta ir į Vyriausybės prioritetų sąrašą, šis klausimas buvo ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkiminiuose dokumentuose“, – paklausta, kodėl į Kanadą derėtis dėl slaugos kooperatyvų yra siunčiamas ministerijoje techniniu darbuotoju ką tiktai pradėjęs dirbti G.Grachauskas, aptakiai atsakė ministro atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pasak jos, G.Grachauskas yra kompetentingas šios srities specialistas, jau ilgai besispecializuojantis senstančios visuomenės srityje: „Būtent todėl jis ir buvo pasirinktas praktiškai įgyvendinti šį svarbų darbą.“

Vien teorijos neužtenka

Ar G.Grachauskas turi įgaliojimus derėtis dėl pirmojo slaugos kooperatyvo steigimo ir kokiuose teisės aktuose jie yra numatyti? Kodėl ministerija tiesiogiai dalyvauja derybose dėl tokių kooperatyvų steigimo Lietuvoje?

Į šiuos klausimus atsakymo gauti nepavyko.

„Į visus praktinius klausimus apie slaugos kooperatyvų steigimą mielai atsakysime, kai G.Grachauskas grįš iš komandiruotės“, – kalbėjo L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Anot jos, diegiant visiškai naują modelį neužtenka vien teorinių žinių, esą reikalingos konsultacijos ir praktinis bendradarbiavimas: „Kalbant apie slaugos kooperatyvus, Kanada yra viena labiausiai pažengusių šioje srityje šalių.“

Pinigai išvykoms – išsemti?

Tačiau tokie ministerijos paaiškinimai glumina politikus.

Antai Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas stebisi, kad nors G.Grachauskas yra pristatomas kaip patyręs specialistas, jis į Kanadą vyksta tik susipažinti su ten veikiančiu modeliu: „Dar keisčiau, kad per pažintinę kelionę paprastas ministerijos darbuotojas jau derėsis dėl tokių kooperatyvų steigimo.“

Be to, anot A.Matulo, teisės aktai tokių kooperatyvų steigimo nenumato.

„Mes turime daug ligoninių, kuriose mažėja paslaugų, todėl atsiranda nemažai galimybių plėsti slaugą ir tai turėtų būti skatinama pirmiausia. O čia dabar bandoma lyg ir kažkam tarpininkauti, nors tai visai ne ministerijos reikalas“, – įtarinėjo buvęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovas.

Opozicijos atstovas taip pat teigė turįs informacijos, kad gausios ministro A.Verygos ir jo pavaldinių kelionės jau beveik ištuštino tam skirtą metų biudžetą: „Matyti, kad yra daug su sveikatos apsaugos sistema mažai ką bendro turinčių kelionių. Tai tiesiog pinigų švaistymas.“

Užmojai dideli, o rezultatų – jokių

G.Grachauskas anksčiau yra dirbęs Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo rinkos mokymo tarnyboje ir taip pat buvo sulaukęs žiniasklaidos dėmesio dėl PHARE paramos lėšų.

2002 metais Europos Sąjunga Visagino problemoms spręsti buvo skyrusi 320 tūkst. eurų. Šie pinigai per Darbo rinkos mokymo tarnybą pasiekė Darbo išteklių agentūrą, kurios viena steigėjų buvo G.Grachausko sesuo Kristina Grachauskaitė.

Už europinius pinigus moderniai įrengtas Visagino verslo kompetencijų centras, kurio steigimą parėmė ir Lietuvos bei Norvegijos vyriausybės, miesto bedarbius mokė įvairių verslo subtilybių, nors tą patį darė ir Visagino darbo birža.

Jau likviduotos tarnybos Tarptautinių projektų skyriaus vadovu dirbęs G.Grachauskas tuomet žiniasklaidai pripažino, kad šis projektas – jo kūrinys.

Dar vienas šio veikėjo kūrinys – Anykščių krašto plėtros fondas, kurį G.Grachauskas buvo įsteigęs 1996 metais. Tuo metu jis aktyviai veikė Lietuvos kolpingo draugijoje, buvo šios katalikiškos organizacijos sekretorius.

Žiniasklaidos teigimu, G.Grachausku patikėjęs Troškūnų klebonas nusivylė bendra veikla – projektas finansavimui gauti buvo sukurtas, jam išleista nemažai lėšų, tačiau pinigų negauta ir fondas įklimpo į skolas, prasidėjo teismai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.