Dingus elektrai nutrauktas Seimo posėdis

Ketvirtadienio popietę dingus elektros tiekimui nutrauktas parlamento plenarinis posėdis.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2017, 4:29 PM, atnaujinta Jun 15, 2017, 7:38 PM

Elektros tiekimas Seime sutriko apie 16 valandą. Iš pradžių elektros nebeliko dalyje Seimo rūmų, o maždaug po 15 min. ji dingo ir plenarinių posėdžių salėje.

Dėl to Seimo nariai nutraukė darbą.

Aiškinamasi gedimo priežastis.

„Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistė Seime Edita Stanevičiūtė sakė, kad buvo įjungtas atsarginis generatorius. 

19 val. 30 min. LESTO atstovas Martynas Burba informavo:

„Ketvirtadienį, apie 15.50 val., atsijungus elektros perdavimo operatoriaus „Litgrid“ perdavimo linijai, Vilniaus mieste buvo juntamas trumpalaikis įtampos krytis, kuris truko apie dvi sekundes.    

Dėl įtampos kryčio „Litgrid“ perdavimo linijoje apie 16 val. atsijungė „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) 0,4 kV automatiniai jungikliai – dėl to kai kuriems pastatams Vilniaus Gedimino pr. laikinai buvo sutrikęs elektros tiekimas, neveikė dalis šviesoforų.   

Apie 16.20 val. ESO operatyvinė komanda pašalino įtampos kryčio sukeltus gedimus, taip pat patikrino kitus elektros skirstymo tinklo įrenginius, kurie galėjo būti paveikti įtampos šuolio.

Šiuo metu Vilniaus mieste elektros skirstymo tinklas dirba įprastu režimu.“

 Dingus elektrai ėmė juokauti

 Elektra dingo ne visuose Seimo rūmuose. Parlamento darbuotojai teigė, kad kai kur elektra yra, tačiau plenarinių posėdžių salėje ji dingo, neveikė Seimo nariams skirti kompiuteriai. Tai patvirtino ir kai kurių frakcijų atstovai spaudai.
 
Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis dingus elektrai pradėjo tiesioginę „Facebook“ transliaciją, kurios metu užfiksavo Seimo narių reakcijas.

„Esame Seimo salėje, kur yra dingusi elektra, neveikia kondicionieriai, neveikia balsavimo įranga. Pavaduojantis Seimo pirmininką Gediminas Kirkilas pasakė, kad mes turime laukti, kol posėdis prasidės“, – tiesioginėje transliacijoje kalbėjo G.Landsbergis.

Jam bekalbant Ingrida Šimonytė juokavo, kad elektrą „išjungė Gražulis“, nes jis kaip tik tuo metu kalbėjo Seimo tribūnoje. Tuo metu Petras Gražulis pristatė projektą dėl Miškų įstatymo 4-ojo straipsnio pakeitimo. P.Gražulis ką tik buvo pristatęs įstatymo projektą ir atsakinėjo į kolegų Seimo narių klausimus. 

O G.Kirkilas šmaikštavo, kad tai kibernetinė ataka. Dar nesibaigus transliacijai jis paragino Seimo narius grįžti prie darbotvarkės.  

„Kai tai nutiko, iš tikrųjų buvo labai įdomu, dėl to, kad išsijungė visos lempos, išsijungė ūžesys, užsitraukė žaliuzės, išsijungė visi kompiuteriai ir pasijutome kaip tokiame atitvertame pasaulyje, bet atrodo, kad kažkas žada, kad viskas gerės“, – kalbėjo TS-LKD lyderis.

Paaiškino, kas nutiko

Energijos skirstymo operatoriaus „ESO" atstovas spaudai Martynas Burba paaiškino, kodėl dingo elektra:

„Dėl, kaip spėjame, įtampos kryčio LITGRID elektros perdavimo tinkle atsijungė ESO automatiniai jungikliai. Seime elektros tiekimas atstatytas. ESO brigados tikrina kitus įrenginius Vilniaus mieste.

15 val. 49 min. LITGRID tinkle 110 kV OL VE3 – Vievis darė sėkmingą automatinį kartotinį įjungimą t.y. linija atsijungė ir po to vėl įsijungė. Didžioji dalis Vilniaus miesto juto trumpalaikį įtampos dingimą, kuris truko pora sekundžių.


16:00 gavome užklausą iš Seimo, kad nėra elektros. Patikrinome transformatorinę – buvo atsijungę 0,4 kV automatiniai jungikliai . Atsijungė du automatiniai jungikliai.

Elektra Seime įjungta 16 val.20 min."

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.