Partnerystei nepritarę konservatoriai sulaukė liberalų kirčio

Žinių radijo laidoje „Opozicija“ kalbėdamas apie Seime atmestą Partnerystės įstatymą Vilniaus miesto meras, Liberalų sąjūdžio vedlys Remigijus Šimašius sakė, kad Seimas įstrigęs akmens amžiuje, o nepriimtas įstatymas rodo, kad ne visi žmonės Lietuvoje yra gerbiami. 

 R.Šimašius kirto konservatoriams, bet G.Landsbergis taip pat netylėjo. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
 R.Šimašius kirto konservatoriams, bet G.Landsbergis taip pat netylėjo. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2017, 7:29 PM, atnaujinta Jun 16, 2017, 8:30 PM

    Ketvirtadienio vykusio Seimo plenarinio posėdžio metu liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen pristatė įstatymo pataisas, kuriomis Lietuvoje būtų įteisinta tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystė. 

    Pagal pateiktą projektą partnerystė būtų suprantama kaip dviejų nesusituokusių asmenų bendras gyvenimas kuriant šeiminius santykius neįregistravus santuokos, kuris grindžiamas nuolatinio emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagarbos, bendro vaikų auklėjimo ir pan. ryšiais.

    „Šiuo projektu siekiama užpildyti teisės spragą, atsiradusią dėl to, kad 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse numatytas bendro gyvenimo neįregistravus santuokos reguliavimas, tačiau nebuvo priimti reikalingi teisės aktai“, – pristatydama įstatymo projektą kalbėjo Seimo narė V.Čmilytė-Nielsen.

    Projekte siūloma, kad partneryste būtų laikoma ir iš partnerystės kylančios teisinės pasekmės atsirastų tik tuo atveju, jei asmenys savo partnerystę savanoriškai pripažintų teikdami pareiškimą dėl partnerystės notarui ir jį patvirtinus duomenys būtų užregistruoti Gyventojų registre.

    Siūlyta, kad partnerystę įteisinti galėtų ir kartu gyvenančios tos pačios lyties poros, tai sumažintų diskriminaciją. „Šių porų statuso pripažinimas siųstų aiškų signalą, kad Lietuvoje nerūšiuojame šeimų, neskirstome jų į teisingas ir neteisingas, esame moderni, vakarietiška valstybė“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

    Tačiau Seimas tokioms įstatymo pataisos nepritarė. Iš 108 balsavusių parlamentarų „už“ pasisakė 29, susilaikė 20, o nuomonę „prieš“ pareiškė 59 Seimo nariai. Įstatymo projektas buvo atmestas. 

    Grąžina į akmens amžių

    Penktadienį komentuodamas tokį parlamento sprendimą liberalų vedlys R.Šimašius sakė, kad savo programoje  pagarbą kiekvienam žmogui skelbę „valstiečiai“ pasielgė visiškai priešingai. „Aišku, „valstiečiai“ savo programoje tylėjo apie tai (apie partnerystę – Aut.), bet apie pagarbą kiekvienam žmogui kalbų buvo daug.

    Bet visiškai akivaizdu ir aišku, kad jei mes norime gerbti visus žmones, tai ir reikia gerbti visus žmones. O ne taip, kad gerbiame tik tuos, kurie yra panašūs į mus, o kitus jau ne. Man atrodo, čia yra brandos reikalas. Tai aš labai tikiuosi, kad ta branda pas mus ateis, ir ypač Seime“, – sakė R.Šimašius.

    Jis teigė bijantis, kad Seimas gali priimti Agnės Širinskienės ir kitų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narių pateiktą įstatymo pataisą, pagal kurią, kaip sakė R.Šimašius: „Du kartu gyvenantys vienuoliai arba mama ir dukra, gyvenančios kartu, būtų partnerės, o žmonės, kurie nori sukurti šeimą – ne.“

    Jo manymu, taip yra išsityčiojama iš reikalo esmės, nes dabar žmonės, kurie negali sudaryti partnerystės, jaučiasi negerbiami, todėl pasirenka išvykti. Liberalų sąjūdžio pirmininkas pasakojo, kad, pavyzdžiui, Londone išsinuomojant butą daug rimčiau žiūrima į poras, kurios yra sudariusios partnerystę, nei į tas, kurios ne. 

    Seimo opozicijoje esančių liberalų pirmininkas nevengė įkąsti ir kitai opozicinei partijai – Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD). Pasak jo, konservatoriai neretai deklaruoja, kad reikėtų orientuotis į Vakarus, tačiau balsavo priešingai vakarietiškoms idėjoms.
    
    „Konservatoriai kartoja: „Vakarai, vakarai, vakarai“, bet balsavo kaip Putino „Vieningoji Rusija“, - kirto R.Šimašius. Už įstatymą balsavo 9, prieš 11, susilaikė 8 konservatoriai. 

    „Reikia dirbti, ne tik šnekėti“

    Kritikos sulaukusių konservatorių lyderis G.Landsbergis sakė, kad diskusija dėl partnerystės įstatymo Seimui būtų naudinga ir kad gaila, jog įstatymas buvo atmestas jai taip ir neprasidėjus. Jis taip pat sakė, kad konservatorių balsavimo rezultatai nustebinti neturėjo. 

    „Turbūt galima nustebti tik dėl to, kad mūsų teigiamai balsavo daugiau nei liberalų. Tai vienintelis dalykas, dėl kurio verta stebėtis. Tai jautrus vertybinis klausimas daugeliui iš mūsų frakcijos narių ir, aišku, apgailestaujame, kad jie nesulaukė diskusijos šiuo klausimu“, - kalbėjo G.Landsbergis. 

    Paklaustas, kaip reaguoja į liberalų vedlio žodžius, kad konservatoriai balsavo kaip „Vieningoji Rusija“, jis atsakė, kad reaguoti gali tik su atlaidžia šypsena.

    Jis sakė, kad kai liberalai registravo įstatymo projektą dėl partnerystės, išsakė nuogąstavimą, kad tai nebūtų keleto liberalų viešųjų ryšių akcija. Konservatorių frakcijos seniūno teigimu, norint, kad reikalinga diskusija prasidėtų, reikia dirbti, kalbėtis su žmonėmis, atsakyti į jų klausimus, nerimą ir paaiškinti, kam tokio įstatymo reikia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.