Jauno vaikino mirtis ligoninės palatoje užminė mįslę policijai

Kodėl 21 metų Deividas Kvaraciejus, po avarijos perduotas Varėnos ligoninės slaugos specialistams, jau kitą dieną mirė, nors pavojus jo gyvybei jau buvo praėjęs? Tai aiškinsis policija.

D.Kvaraciejaus mirties aplinkybes Varėnos ligoninėje gaubia paslaptis.
D.Kvaraciejaus mirties aplinkybes Varėnos ligoninėje gaubia paslaptis.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2017, 6:16 AM, atnaujinta Jun 20, 2017, 7:32 AM

Šeštadienį palaidojus D.Kvaraciejų, tą pačią dieną Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo medikų pareigų neatlikimo.

Sukrėsti jaunuolio artimieji kreipėsi į policiją, prašydami išsamiai ištirti tragedijos aplinkybes. Jie aplaidumu įtaria Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus darbuotojus.

„Brolio jau nesugrąžinsi, tačiau teisingumas turi būti įvykdytas. Praėjus beveik trims savaitėms po avarijos, Deivido būklė buvo labai pagerėjusi.

Tikėjomės, kad slaugos laikotarpiu jis dar labiau sustiprės. Tačiau gydymo įstaigoje, kurioje turėjo būti suteikta pagalba, jis staiga užgeso. Nejaugi už tai niekas neatsakingas?“ – virpančiu balsu klausė Edvinas Kvaraciejus, vakar davęs parodymus policijos pareigūnams.

Avarija įvyko gegužės 25 dieną Varėnos rajone – „Volkswagen Golf“ vairavęs D.Kvaraciejus nulėkė nuo kelio ir patyrė galvos traumą bei kitų sunkių sužalojimų.

Ištraukė iš mirties glėbio

Sužalotas vaikinas iš pradžių buvo atvežtas į Alytaus ligoninę.

„Šio miesto medikai nedėjo didelių vilčių, kad brolis pasveiks – sakė, kad jo smegenys jau mirusios“, – prisiminė E.Kvaraciejus.

Tačiau išaiškėjo, kad jaunuolio būklė nėra tokia kritiška.

D.Kvaraciejus buvo skubiai pervežtas į Kauno klinikas. Šios gudymo įstaigos medikai jį išgelbėjo atlikę sudėtingą galvos operaciją.

Po kurio laiko vaikinas atgavo sąmonę, pats pajėgė valgyti, būklė ėmė gerėti.

D.Kvaraciejus kvėpavo per burną – jam į trachėją buvo įstatytas specialus vamzdelis.

„Kai palatoje nieko nebūdavo šalia, Kauno medikai pasirūpindavo, kad brolio rankos būtų surištos, nes jis, patyręs galvos traumą, ne visuomet normaliai reaguodavo į situacijas – kartais bandydavo ištraukti vamzdelį“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo E.Kvaraciejus.

Ketino vežtis į namus

Lankydami D.Kvaraciejų Kauno klinikose, jo artimieji lengviau atsikvėpė.

Iš Neurochirurgijos reanimacijos skyriaus jis buvo perkeltas į Galvos smegenų traumų skyrių.

Būklei pagerėjus, praėjusią savaitę jaunuolį nuspręsta pervežti į Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių.

Buvo manoma, kad vaikinas turėtų būti slaugomas savo krašte, arčiau namų.

Netrukus šeimos nariai iš Varėnos ligoninės planavo pervežti D.Kvaraciejų į jo namus, esančius Kibyšių kaime (Varėnos r.), ir ten toliau jį slaugyti.

Pateikė savo rekomendacijas

„Turime visus medicininius dokumentus, liudijančius, kad išleidžiant sūnų iš Kauno klinikų, jo būklė buvo labai pagerėjusi“, – policijai pareiškė Deivido tėvas Gintautas Kvaraciejus.

Kauno medikai rekomendavo tęsti slaugą nuolat atsiurbinėjant tracheostomą, saugoti nuo pragulų, skyrė smegenų veiklą gerinančius vaistus.

D.Kvaraciejus į Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių buvo atvežtas birželio 14-osios rytą.

Anot artimųjų, dar birželio 14-osios vakarą atrodė, kad Deividas jaučiasi gerai.

Jis buvo sąmoningas, nors kalbėti nepajėgė, į aplinkinių žodžius ir judesius reaguodavo gestais.

Po paros – kitas vaizdas

„Praėjusio trečiadienio vakarą išeidami iš Slaugos skyriaus, prašėme darbuotojų, kad nakčiai jie sūnui pririštų rankas, nes neprižiūrimas jis tiesiog nesąmoningai jas pakeldavo prie krūtinės.

Mes jaudinomės, kad Deividas neištrauktų zondo, kuris jam buvo įstatytas.

Kauno klinikose gydytojai tuo pasirūpindavo, bet nežinau, kodėl to nepadarė jų kolegos iš Varėnos“, – stebėjosi D.Kvaraciejaus tėvas G.Kvaraciejus.

Ketvirtadienio rytą atvykę į ligoninę, Deivido artimieji išsigando – jis nereagavo į šeimos narių pasirodymą, kaklas buvo pamėlynavęs.

Šeimos nariai tvirtino pranešę apie tai gydytojai, bet jos reakcijos nesulaukę.

Užgeso motinos akyse

„Brolis mirė ketvirtadienį, birželio 15-ąją, apie 13 valandą.

Jis ėmė dusti tiesiog motinos akyse. Ji žiūrėjo į sūnų apimta panikos, bet niekuo negalėjo padėti“, – sunkias akimirkas prisiminė E.Kvaraciejus.

Vyras teigė, kad nei jis, nei kiti artimieji nematė, kad Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje būtų vykdomos Kauno medikų rekomendacijos – atsiurbinėjama tracheostoma.

Artimųjų tvirtinimu, Varėnos medikai jiems nepaaiškino, dėl kokių priežasčių įvyko tragedija.

Varėnos ligoninės dokumentuose ties grafa, kur turi būti nurodyta mirties priežastis, buvo įrašyta „koma“, nors vaikinas į gydymo įstaigą buvo atvežtas sąmoningas.

Tame pačiame dokumente nurodoma, kad mirtį sukėlė sunki galvos smegenų trauma, smegenų sumušimas ir kiti sužalojimai.

Medikų žodžiais netiki

Tačiau jaunuolio šeimos nariai savo pareiškime policijai tvirtina abejojantys medikų aiškinimais.

„Manau, Deividą gydžiusi gydytoja ne viską padarė, kad jo būklė nepablogėtų.

Jei medikai būtų padarę viską, kas jiems priklauso, manyčiau, sūnaus nebūtų ištikusi koma, jis nebūtų miręs“, – tvirtino G.Kvaraciejus.

Jis svarstė, kad brolis palatoje galėjo ištraukti kvėpavimo vamzdelį arba jį galėjo sužaloti kitas palatos pacientas, kuris elgėsi keistai – išlipdavo arba išvirsdavo iš lovos, tuštindavosi ant grindų.

Ant D.Kvaraciejaus kaklo ketvirtadienį išryškėjo mėlynės, nors, pasak artimųjų, dar trečiadienį jų nebuvo.

„Pareigūnai tvirtino, kad mano brolio mirties atveju policijai medicinos įstaiga apie tai turėjo pranešti per 15 minučių, tačiau teisėsauga apie tai sužinojo tik penktadienį. Kiek žinau, ne iš ligoninės, o iš mūsų“, – piktinosi E.Kvaraciejus.

Ligoninės vadovai – nekalbūs

„Lietuvos rytas“ šeštadienį iš pradžių telefonu susisiekė su Varėnos ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriumi, bet atsiliepusi darbuotoja situacijos dėl D.Kvaraciejaus nekomentavo.

Nekalbi buvo ir šios gydymo įstaigos direktoriaus pavaduotoja Danguolė Miškinienė – ji taip pat pareiškė nieko nekomentuosianti, tačiau pripažino, jog vaikino mirties faktas jai yra žinomas.

Dienraštis išsiuntė ligoninei klausimus elektroniniu paštu, tačiau atsakymų į juos nesulaukė.

Galiausiai Varėnos ligoninės direktorius Algirdas Miklyčius pareiškė, jog remiantis įstatymais informacija apie pacientą, jo gydymą turi būti laikoma slapta ir po jo mirties: „Kol vyksta ikiteisminis tyrimas, ligoninė komentarų neteikia.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.