Arši kova dėl VRK: konservatoriai kaltina „valstiečius" vykdant „zadanijas"

Ketvirtadienį Seimas ėmėsi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) naujos sudėties patvirtinimo. Itin daug ginčų kilo dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) siūlomo kandidato Viliaus Semeškos. 

  Konservatoriai susikirto su „valstiečiais" .<br> T.Bauro nuotr.
  Konservatoriai susikirto su „valstiečiais" .<br> T.Bauro nuotr.
 Konservatoriai susikirto su „valstiečiais" .<br> T.Bauro nuotr.
 Konservatoriai susikirto su „valstiečiais" .<br> T.Bauro nuotr.
Seime priimamas sprendimas dėl VRK sudėties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime priimamas sprendimas dėl VRK sudėties.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys.<br>T.Bauro nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
  Konservatoriai susikirto su „valstiečiais" .<br> T.Bauro nuotr.
  Konservatoriai susikirto su „valstiečiais" .<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 22, 2017, 12:18 PM, atnaujinta Jun 22, 2017, 1:28 PM

    Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Povilas Urbšys pristatęs Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto išvadą dėl TS-LKD kandidato, pagal kurią, V.Semeška, Druskininkų savivaldybės tarybos narys ir vienas didžiausių Ričardo Malinausko oponentų, negali tapti VRK nariu.

    Prašė kandidato netvirtinti

    „Valstietis“ P.Urbšys priiminėjant sprendimą dėl VRK sudėties, sakė, kad Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas padarė išvadą, kad TS-LKD siūlomas kandidatas, neatitinka VRK reikalavimų. 

    „Valstiečio“ atstovaujamas komitetas nutarė VRK kandidatų sąrašą teikti be konservatorių pasiūlytos Viliaus Semeškos pavardės. 

    Komitetui užkliuvo Teisininkų draugijos siūlytas kandidatas Jono Udris, nes iškilo informacija susijusi su jo darbu privačioje įmonėje, kuri dalyvavo konkurse VRK informacinės sistemos plėtros ir jos informacijos tvarkymo paslaugų pirkime. 

    Konservatoriai įsiuto    

    P.Urbšio pareiškimas apie TS-LKD pasiūlytą kandidatą supykdė opozicijoje esančius konservatorius. Jų lyderis Gabrielius Landsbergis pasidžiaugė, kad baigėsi buvusio VRK vadovo Zenono Vaigausko, kuris pirmininko pareigas ėjo 23 metus, era ir priimama nauja komisijos sudėtis. 

    Aš nepasirašiau po šia nuomone, nes manau, kad būtent partijos užtikrina geriausią demokratinį atstovavimą, kontroliuoja viena kitą ir jų atrinkti kandidatai yra tie, kurie geriausiai užtikrina VRK darbą“, - kalbėjo G.Landsbergis. 
    
    Jis sakė, kad klausantis to, ką kalbėjo P.Urbšys, pradėjo suktis mintys, kas iš tikro atsirenka kandidatus – ar tai yra partijos, ar tai yra P.Urbšys. Konservatorių vedlys teigė, kad išgirdus visus „valstiečio“ argumentus, skirtus vienam žmogui, kilo vienintelis klausimas – ar Povilui Urbšiui tiesiog nepatinka Vilius Semeška?

    „Jūs sugebėjote suinterpretuoti įstatymą taip, kaip jums paranku tam, kad šis žmogus būtų neparinktas. Man tai yra nepriimtina. Šiandien man kolega vienas pasakė, kad jūs paprasčiausiai parinkite kitą žmogų. Suprantu, kad šios komedijos tikslas yra tai, kad būtų parinktas asmuo, už kurį valdantiesiems būtų patogu balsuoti. Ar čia Povilo sugalvojimas, ar kažkas daugiau?“ - sakė TS-LKD vedlys.

G.Landsbergis sakė, kad visi žino, kas yra V.Semeška: tai pagrindinis kovotojas „prieš Druskininkų carą ir jo „zadanijas“, paaukojęs ir šeimos ramybę, ir savo sveikatą kovai su tuo, ką konservatorių pirmininkas pavadino „nomenklatūrine Lietuva“. 

    „Kas galėtų paneigti, kad Savivaldybių asociacijos prezidentas nepaskambino Povilui Urbšiui, nepaprašė pradėti kovos prieš Vilių? Galbūt tai yra koks nors susitarimas, galbūt tai kokie nors pažadai arba kokie kiti nors mums nežinomi dalykai? Kodėl su tokiu entuziazmu kovojama prieš vieną žmogų?“ - klausimus uždavinėjo G.Landsbergis. 

    Jis sakė, kad pasiūlymas balsuoti už VRK sudėtį be konservatorių pasiūlyto nario prieštarauja demokratijos principams. Seimo narys neatmetė, kad parlamentas gali pritarti komisijai be vieno nario, tačiau kyla klausimas, kaip opozicija gali žinoti, kad ateityje VRK sudėtyje jie turės savo narį ir kad „jam nereikės Povilo Urbšio ar kokio nors Druskininkų mero parašo, kad tas konservatorių kandidatas būtų priimtinas valdantiesiems“. 

    „Aš manau, kad tas kelias, kuris pasirinktas kelias nėra teisingas, jis nekelia pasitikėjimo ne tik tarp mūsų, bet ir žmonių, kurie ėjo į rinkimus, kurie tiki partine sistema, kad demokratija veikia. Jų pasitikėjimas žlunga ir, Povilai Urbšy, jūs esate už tai atsakingas“, - rėžė TS-LKD vedlys.

Kritikos sulaukęs P.Urbšys į tokius konservatorių vedlio žodžius netruko atsakyti. Jis teigė, kad R.Malinausko „zadanijų“ nevykdo ir klausė, kieno „zadanijas“ vykdo konservatoriai, nes tapdamas VRK nariu V.Semeška turėtų atsisakyti Druskininkų savivaldybės tarybos nario mandato. 

„Jūs darote taip, kad pagrindinis kovotojas būtų pašalintas ir Druskininkų savivaldybės tarybos. Tokiu atveju prispažinkite, kieno „zadanijas" vykdote", - atsikirtinėjo P.Urbšys. 

    Komitetas neturi teisės

    Andrius Kubilius taip pat sakė, kad P.Urbšys su savo bendražygiais, išbraukė V.Semeška iš kandidatų sąrašo. „Netgi galvoja, ką toliau reikia daryti, kad Viliaus Semeškos nebūtų galima įrašyti į VRK. Iš tikro, už tų visų juridinių kabliukų slypi labai aiški politinė valia. Yra gauta „zadanija“ Viliaus Semeškos neleisti į VRK ir vardan to yra daroma viskas“, - kalbėjo A.Kubilius.

    Jis teigė, kad pagal įstatymą Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas neturi tokios galios, kaip išbraukti kurios nors partijos kandidatą iš VRK narių sąrašo, tačiau, pasak jo, P.Urbšys sugalvojo, kad turi tokią teisę. 

    „Net tuo atveju, kai išbraukiamas kandidatas, neaišku, kas toliau turi vykti. P.Urbšys sako, kad nesvarbu, kas bevyktų, V.Semeškos neturi būti šioje VRK“, - sakė A.Kubilius. Jis klausė, kodėl valdantieji taip smarkiai bijo jų siūlomo kandidato. 

„Jei R.Malinauskas turi tiek įtakos valdančiojoje frakcijoje, tai man labai gaila dėl padėties, kurioje dabar yra Lietuva“, - rėžė A.Kubilius.

Seimo pirmininkui kabliukų nebuvo
    
    Stojęs kalbėti prieš Seimo narius V.Semeška padėkojo Seimo pirmininkui, nes šis įvertinęs kandidatus į VRK nustatė, kad visi jie atitinka keliamus reikalavimus. Tokią pat išvadą, pasak V.Semeškos, padarė ir Teisės departamentas. 

    „Gerbdamas Seimo pirmininką tikėjausi, kad mūsų patvirtinimas, tuo labiau, kad esame partijų delegatai, nekels jokių diskusijų ir esu labai nusivylęs ir apgailestauju, kad jums teko tiek išgirsti visko, o ne priiminėti Lietuvai reikalingus įstatymus“, - kalbėjo V.Semeška. 

    Jis sakė, kad sulaukęs pasiūlymo tapti VRK nariu pirmiausia pagalvojo apie tai, ką gero gali duoti demokratijai ir Lietuvai. Jis sakė turintis nemažai patirties Druskininkų savivaldybės tarybos rinkimuose, su komisijomis dirbo daug teikdamas rinkimų sąrašus, taip pat buvo aktyvus kandidatas į Seimą.

    „Esu ne vienos asociacijos rinkimų komisijos pirmininkas, paskutinius prezidento rinkimus organizavau Nardymo asociacijoje. Tos patirties yra labai daug. Bet pajaučiau ir komitete būdamas, kad esu vieno asmens raupsuotas žmogus“, - sakė V.Semeška. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?