Raimundas Karoblis: „Kai kuriuos ministrus pateikta informacija išgąsdino“

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir šalies kariuomenės vadovybė Vyriausybės nariams praskleidė paslapčių skraistę – Rukloje (Jonavos r.) įsikūrusios Mechanizuotos pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ patalpose jie buvo supažindinti su gynybai svarbiais klausimais ir saugumo situacija regione. 

Krašto apsaugos ministras R.Karoblis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Krašto apsaugos ministras R.Karoblis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ministrai išgirdo ir slaptų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ministrai išgirdo ir slaptų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Finansų ministras V.Šapoka.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Finansų ministras V.Šapoka.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.J.Žukas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.J.Žukas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.J.Žukas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kariuomenės vadas V.J.Žukas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ministrai išgirdo ir slaptų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ministrai išgirdo ir slaptų žinių.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 23, 2017, 2:49 PM, atnaujinta Jun 23, 2017, 4:11 PM

„Kai kurie pranešimai apie galimas grėsmes ministrams buvo naujiena, kai ką net išgąsdino“, – po pasitarimo kalbėjo R.Karoblis. 

Ministras pranešė, kad dalis pateiktos informacijos buvo slapta, todėl ji neviešinama. 

Ministrams buvo pristatyti gynybos finansavimo prioritetai, biudžeto panaudojimas, taip pat kariuomenės modernizavimo siekiai bei infrastruktūros atnaujinimo ir plėtros klausimai. 

Pirmą kartą surengtame tokiame susitikime už krašto gynybą atsakingi pareigūnai siekė išaiškinti ministrams, kodėl reikia daugiau investuoti į gynybą ir mažinti biurokratinius trukdžius. 

Vienas tokių klausimų – miškų naudojimas kariškių tikslams. Pasak R.Karoblio, nenormalu, kad vietovės detalioje plano pakeitimas užtrunka daugiau kaip 3 metus. Kariškiams taip pat aktualūs klausimai, susiję su pastatų griovimo ir statybos procedūromis. 

Finansų ministras Vilius Šapoka tikino neišgirdęs jokių sensacingų žinių, susijusių su grėsmėmis valstybei ir džiaugėsi, kad po kelerius metus trukusio badmečio šalies kariuomenė padarė didelę pažangą. 

Pasak V.Šapokos, nors finansavimas ginkluotosioms pajėgoms yra vienas svarbiausių klausimų, kai kurios kliūtys susiję ir su kitų ministerijų kuruojamomis sritimis. 

Tuo tarpu Lietuvos kariuomenės vadas Vytautas Jonas Žukas pareiškė, kad šįkart dsikusijų dėl finansavimo nebūta, jokie konkretūs skaičiai nebuvo minimi. 

Po posėdžio Vyriausybės nariai lankėsi Gaižiūnų poligone, kur vyko didžiausių šių metų Lietuvoje tarptautinių pratybų „Geležinis vilkas 2017“ uždarymo ceremonija. 

Penktadienį baigėsi didžiausios šių metų tarptautinės pratybos Lietuvoje „Geležinis vilkas 2017“. Uždarymo ceremonijos vyko Gaižiūnų (Jonavos r.) ir generolo Silvestro Žukausko (Švenčionių r.) poligonuose.

Pratybos „Geležinis vilkas“ truko dvi savaites – per jas Gaižiūnų poligone treniravosi Rukloje dislokuoto NATO bataliono kariai su brigados „Geležinis vilkas“ artileristais bei su Lenkijoje dislokuoto NATO bataliono kariais.

Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje treniravosi JAV Minesotos nacionalinės gvardijos, Karaliaus Mindaugos husarų bataliono, Karo medicinos tarnybos ir kitų vienetų kariai, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Per mokymus vertintas neseniai sukomplektuoto NATO priešakinio bataliono Lietuvoje pasirengimas vykdyti užduotis, taip pat buvo treniruojamas „Geležinio vilko“ ir „Žemaitijos“ brigadų štabų gebėjimas planuoti, organizuoti gynybines ir puolamąsias operacijas apgyvendintoje vietovėje tarptautinėms batalionų taktinėms grupėms, gerinta tarpusavio sąveika su sąjungininkais.

Pirmą kartą mokytasi veikti su atvykstančiais NATO padaliniais iš Lenkijos, siekiant sujungti pajėgas Suvalkų ruože.

Pratybose dalyvavo apie 5300 karių iš Lietuvos ir dešimties NATO šalių: Belgijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Kroatijos, Rumunijos, Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų ir Portugalijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.