Vilnių užtvindys neregėtas renginys: kuo jis svarbus ir kaip dėl to keisis eismas

Sekmadienį nuo pat ryto Vilniaus centre bus smarkiai apribotas eismas – laukiama apie 50 tūkst. svečių, atvykstančių į arkivyskupo Teofiliaus Matulionio paskelbimo palaimintuoju iškilmes Katedros aikštėje.

 Arkikatedra visą šią savaitę rengėsi išskirtinėms iškilmėms.<br>L.Penekaitės nuotr.
 Arkikatedra visą šią savaitę rengėsi išskirtinėms iškilmėms.<br>L.Penekaitės nuotr.
I.Vaišvilaitė.
I.Vaišvilaitė.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija URBONAITĖ

Jun 24, 2017, 10:03 PM, atnaujinta Jun 25, 2017, 2:03 PM

Be kelių dešimčių tūkstančių tikinčiųjų, Vilniuje laukiama popiežiaus siunčiamo Šventųjų skelbimo kongregacijos prefekto kardinolo Angelo Amato, iškilmėse dalyvaus arti pusšimčio kardinolų ir vyskupų, keli šimtai kunigų.

Ambasadorė prie Šventojo Sosto Irena Vaišvilaitė bus viena šio išskirtinio renginio dalyvių.

„Tai, ko gero, labiausiai tuštybei svetimas asmuo“, – apie būsimą palaimintąjį sakė I.Vaišvilaitė.

T.Matulionis pabuvo 11-oje kalėjimų ir praleido juose 16 metų, buvo 4 kartus teisiamas, naktimis tardomas, žiauriai mušamas, nuodijamas, kankinamas badu, dirbo fiziškai nepakeliamus darbus siaubingomis sąlygomis, patyrė tremtinio dalią, atlaikė kratas, buvo nuolatos persekiojamas ir šmeižiamas, neteko sveikatos, galų gale 1962 metais nužudytas suleidžiant nežinomos kilmės injekciją. Jam tuomet buvo 89-eri.

– Jūs esate parašiusi mokslinę disertaciją apie Vatikano ir Kremliaus santykius XX a. antrojoje pusėje. Įdomu, koks šiame kontekste yra būsimas palaimintasis T.Matulionis?

– Jis nepakluso sovietinės valdžios norui kontroliuoti Bažnyčią, nepripažino Kremliaus noro nutraukti visus Sovietų Sąjungos teritorijoje atsidūrusios Katalikų bažnyčios ryšius su popiežiumi ir be valdžios leidimo rūpinosi naujų vyskupų skyrimu bei įšventinimu.

Tam reikėjo ir didžiulės drąsos, nes ką geba sovietinė valdžia, jis puikiai žinojo, bet reikėjo ir praktiškumo – paprastu paštu į Vatikaną laiško juk nepasiųsi.

Vis dėlto arkivyskupas su Vatikanu susisiekė.

– Jūs esate dalyvavusi ne vienoje skelbimo palaimintuoju ar šventuoju šventėje. Kuo tos šventės būna išskirtinės, kodėl verta jose dalyvauti?

– Beatifikacija skirta ne tik praktikuojantiems katalikams, bet ir visam pasauliui.

Nuostabi yra šventųjų ir palaimintųjų įvairovė – kiekvienas galime rasti sau artimą, suprantamą asmenį, galintį būti mums padrąsinimu, pašnekovu.

Sekmadienį Vilniuje Bažnyčia pripažins vieno lietuvio, kuris nebuvo nei ypač gabus, nei kokios išskirtinės kilmės, nei ypatingos išvaizdos, išskirtinį gyvenimą.

Vis dėlto jo gyvenimas buvo išskirtinis – arkivyskupas Teofilius leido šviesai, kurią jis pažinojo, per jį šviesti kitiems. Jis ėjo keliu, kurį atpažino kaip tikrą kelią, į jį kviesdamas kitus.

– Tikėtasi, jog į šią šventę atvyks pats popiežius Pranciškus.

– Tikrai buvo viliamasi, labai laukiama, kad popiežiaus kelionė į Lietuvą sutaps su T.Matulionio beatifikacija.

Tačiau intensyvi popiežiaus darbotvarkė ir įvairiausi skausmingi įvykiai pasaulyje kol kas kreipia Šventojo Tėvo maršrutus kitur.

Smarkiai apribos eismą iki sekmadienio vakaro

Pagrindinis Garbingojo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio paskelbimo palaimintuoju iškilmių renginys vyks Katedros aikštėje birželio 25 d. nuo 8 iki 18 val.

Birželio 25 d. nuo 6 iki 19 val. bus draudžiamas eismas T.Vrublevskio g., Šventaragio g., Barboros Radvilaitės g., Maironio g., Žygimantų g., Arsenalo g. ir T.Kosciuškos g., Gedimino pr., Tilto g.

Birželio 25 d. nuo 8 iki 12 val. bus draudžiamas eismas Upės g. atkarpoje nuo viešbučio „Radisson Blu Hotel Lietuva“ iki G.Baravyko g.

Bus rezervuotos automobilių aikštelės autobusams Tymo kvartale ir A.Goštauto g. Lengviesiems automobiliams – prie „Siemens“ arenos.

Atvykstantiems renginio dalyviams, miesto svečiams ir gyventojams policija rekomenduoja į Vilniaus centrą vykti tik visuomeniniu transportu.

Atvykusiems savo transportu rekomenduojama palikti jį kuo toliau nuo Katedros aikštės ir į renginio vietą ateiti pėsčiomis.

Prieš renginį ir renginio metu link jo vietos bus visiškai uždraustas transporto eismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.