Vilniečius vairuotojus gąsdina tikros baudos už netikrus ženklus

Vaidenasi ne tiktai Vilniaus Rasų kapinėse, bet ir šiuolaikiškame Fabijoniškių rajone – čia netikėtai atsiranda ir taip pat netikėtai dingsta kelio ženklai. Savivaldybė vairuotojams tuoj pat skiria baudas, nors vėliau paaiškėja, kad ženklai nelegalūs.

A.Sadovskienė nustebo, kai šioje S.Nėries gatvėje (nuotr. dešinėje) kabėję sustoti draudžiantys ženklai dingo. Tačiau baudos vairuotojams jau buvo išdalintos.<br>D.Umbraso nuotr.
A.Sadovskienė nustebo, kai šioje S.Nėries gatvėje (nuotr. dešinėje) kabėję sustoti draudžiantys ženklai dingo. Tačiau baudos vairuotojams jau buvo išdalintos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Artūras JANČYS LR korespondentas

2017-06-25 10:41

Toks absurdiškas nutikimas galėjo įvykti tik Vilniuje – mieste, kurį vargina automobilių perteklius, o naujos statybos daugiabučių kiemai dažnu atveju suprojektuoti ankšti.

Todėl stovėjimo aikštelių verslui čia – aukso kasyklos.

Bet jei taupūs vietos gyventojai vis tiek randa nemokamų vietų, greitai atsiranda stovėti draudžiantys ženklai.

Ir užkabina juos S.Nėries gatvėje ne kelių policija ar sostinės savivaldybė, o paslaptinga ranka, talentingai nupiešusi suklastotą kelio ženklą. Pakabina ant stulpo ir – jokio vargo.

Aiški užuomina gyventojams, kad reikia naudotis greta esančios mokamos aikštelės paslaugomis.

Mašinai nerado vietos

S.Nėries gatvės 83-iojo namo gyventoja Andželika Sadovskienė lietingą dieną su dviem vaikais, 5 ir 8 metų, kiaurai peršlapo bėgdami iki namų.

Ankštame kieme prie savo namų vietos pastatyti automobilį nerado, o pastatyti arčiau, S.Nėries gatvės kelkraštyje, jau nebuvo galima.

Vakare dar nebuvo, o iš ryto staiga atsirado stovėti draudžiantys kelio ženklai. Mašiną teko statyti tolokai nuo gyvenamosios vietos.

„Šiame kvartale niekur negali pastatyti automobilio nemokamai. Visur ženklai. Maža to, net ir prie gatvės uždraudė statyti. Susidaro įspūdis, jog ženklai sustatyti taip, kad statytume mašinas mokamoje aikštelėje.

Bet man, pavyzdžiui, tai per brangu“, – sakė viena du vaikus auginanti A.Sadovskienė.

S.Nėries gatvėje esančios „Unipark“ automobilių stovėjimo aikštelės paslaugos kainuoja nuo 25 eurų per mėnesį. Už vienkartinį pastatymą – du eurai.

Vieną dieną tiesiog dingo

Bet draudžiantys ženklai neseniai S.Nėries gatvėje ėmė ir dingo. Taip pat staiga, kaip ir atsirado. Atrodo, reikėtų tik džiaugtis, tačiau aplinkiniai gyventojai ne tiek apsidžiaugė, kiek nustebo. Kas čia per pokštas, kažkokia technologinė mistika?

„Atrodo, vyksta kažkokie nešvarūs žaidimai. Būtent mūsų kvartale ženklai atsiranda lyg grybai po lietaus, po to staiga vieną dieną dingsta“, – stebėjosi A.Sadovskienė.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius paaiškino – jokios mistikos nėra.

Paaiškėjo, kad mėnesį S.Nėries gatvėje kabėję draudžiamieji ženklai buvo netikri. Pakabinti nelegaliai.

Sostinės savivaldybė dar aiškinasi, kas buvo tie pokštininkai, nelegaliai pakabinę automobiliams stovėti draudžiančius ženklus ir taip apkartinę Fabijoniškių gyvenimą.

Perša mokamas paslaugas

Tačiau vietos gyventojai tikina, kad ženklų mėgėjų toli ieškoti nereikia, ir pirštu rodo į stovėjimo vietas nuomojančios bendrovės „Unipark“ garažą.

Pagal romėnų teisės taisyklę – „facit, qui prodest“ („padarė tas, kam tai naudinga“).

Automobilių stovėjimo paslaugas teikiančios įmonės vadybininkė Dovilė Šiaulytė nei teisinosi, nei pripažino, kad ženklai buvo pastatyti „Unipark“ iniciatyva.

„Ženklus pastatyti galėjo ne viena institucija. Sunku kol kas pasakyti, kas. Aš tik kažką girdėjau apie ženklus.

Garažo savininkė yra kita bendrovė, mes tik nuomojamės aikštelę ir teikiame mokamas automobilių stovėjimo paslaugas“, – kalbėjo vadybininkė.

Tačiau D.Šiaulytė sakė suprantanti susirūpinimą tų gyventojų, kurie negali pastatyti mašinų prie savo durų dėl ankšto kiemo, ir kvietė naudotis mokama aikštele.

Jei sumokėjai – nepasisekė

Bet čia ir pakastas šuo, kad didelė dalis S.Nėries gatvės gyventojų mokėti už automobilio stovėjimą nenori arba neišgali, o kai prieš mėnesį atsirado draudžiamieji ženklai, vis tiek toliau rizikavo ir statė automobilius palei S.Nėries gatvės kelkraštį.

O rytą jau surado už valytuvų užkištus sostinės savivaldybės tvarkdarių perspėjimus apie gresiančias baudas už Kelių eismo taisyklių pažeidimą. O kai kuriems, jau anksčiau įspėtiems, buvo išrašytos nuobaudos.

Bet sužinojus, kad draudžiamieji ženklai S.Nėries gatvėje buvo pastatyti nelegaliai, per Fabijoniškes nusirito pasipiktinimo banga.

Kaipgi taip, ženklai pastatyti neteisėtai, o jų nepaisiusių automobilių savininkai baudžiami?

Sostinės savivaldybės valdininkai skėstelėjo rankomis: nežinomi niekdariai taip gerai padirbo ženklus, kad jų ilgai buvo neįmanoma atskirti nuo tikrų.

Nuramino, kad baudų mokėti nereikės. O jeigu kuris patriotiškai nusiteikęs vilnietis jau sumokėjo? Vadinasi, jam tiesiog nepasisekė.

Visada yra nepatenkintų

Aistros dėl automobilių stovėjimą reguliuojančių kelio ženklų nerimsta ir šalia, kitapus Ukmergės gatvės esančiame Perkūnkiemyje, viename tankiausiai gyvenamų ir sparčiai besiplečiančių sostinės rajonų.

Po darbo visiems grįžus namo dėl vietos automobiliui prasideda kova be taisyklių.

Žemė čia privati, laisvos vietos nemokamai pastatyti automobilį nėra.

Praėjusiais metais policija gavo daugiau kaip 300 pranešimų iš Perkūnkiemio dėl galimų eismo taisyklių pažeidimų, susijusių su netinkamu automobilių statymu. Šiais metais jau sulaukta apie 100.

Už automobilio stovėjimą mokėti nesutinkantys gyventojai brausnasi į kitų vietas, dėl to ir kyla nesibaigiantys konfliktai. Visi rajone esantys kelio ženklai per statybas buvo įrengti laikinai. Pastačius daugiabučius ir sutvarkius aplinką, dalis ženklų taip ir liko neįteisinti, todėl negalioja. Taigi – tvarkos jokios, o tai pakeisti galinčių nėra.

Pagaliau sostinės eismo organizavimo tarnyba, atsižvelgdama į skundus, Perkūnkiemyje nuėmė draudžiamuosius ženklus.

Tada pakilo nauja skundų banga – eismo taisyklių pažeidėjai pasijuto nebaudžiami ir užstatė ne tik visas pėsčiųjų perėjas, bet ir įvažiavimus į kiemus.

Pareigūnai nesugebėjo atpažinti

Andžejus Dinikis

Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas

„Viešosios tvarkos pareigūnai S.Nėries gatvėje paliko 48 pranešimus vairuotojams, kurie buvo fiksuojami pirmą kartą, ir tie pranešimai buvo prevencinio pobūdžio. 5 automobiliai fiksuoti nebe pirmą kartą, todėl buvo paliekami pranešimai apie padarytą administracinį nusižengimą.

Pareigūnui nekilo abejonės, kad ženklai neteisėti, nes jie niekuo nesiskyrė nuo įprastų ženklų.

Kadangi teisenos dar nebuvo pradėtos, tai pradėtos ir nebus – paaiškėjus, kad kelio ženklai buvo įrengti nesuderinus nustatyta tvarka.

Niekada pranešimuose, paliekamuose už valytuvų, neraginame susimokėti ir nenurodome sąskaitų. Už valytuvo tik paliekame informacija apie padarytą KET pažeidimą ir gresiančią atsakomybę.

Šiuo metu atliekamas tyrimas dėl šių pažeidėjų nustatymo.

Nelegalaus ženklinimo atvejų dažniau pasitaiko tose vietose, kur suformuoti žemės sklypai, pvz., kai didelėje teritorijoje yra keletas įmonių ir prie jų dažnai atsiranda ženklas „Rezervuota“. O sustoti ar stovėti draudžiančio kelio ženklo suklastojimas – pavienis atvejis.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.