Lygių galimybių kontrolierė priėmė sprendimą dėl priekabiavimu kaltinto Lino Zaikausko

Panevėžio Juozo miltinio teatro vadovui Linui Zaikauskui – nemaloni žinia iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos. Kontrolieriaus tarnyba priėmė sprendimą, kad teatro vadovo veiksmai laikytini priekabiavimu ir įspėjo jį dėl pažeidimo.

Linas Zaikauskas neigai priekabiavęs prie darbuotojos. <br>T.Bauro nuotr.
Linas Zaikauskas neigai priekabiavęs prie darbuotojos. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2017, 10:44 AM, atnaujinta Jun 26, 2017, 10:47 AM

Skundas dėl priekabiavimo

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje 2017 m. gegužės 26 d. gautas pareiškėjos Juozo Miltinio dramos teatro aktorės skundas, kuriame teigiama, jog ji patyrė seksualinį priekabiavimą darbe. Pareiškėja nurodo, jog repeticijų metu Juozo Miltinio dramos teatro vadovas ne vieną kartą minėjo pareiškėjai, jog po spektaklio „Mergaitės svajonė“ premjeros ji turės su juo „permiegoti“, tokiu būdu atsidėkodama už repeticijas. 

Taip pat, pasak pareiškėjos, vadovas jai sakė, kad tik turėdama lytinius santykius su juo ji bus žvaigždė, jei ne, bus priversta išeiti iš darbo. 2017 m. kovo 13 d. apie 18.30 val. prieš repeticiją vadovas pasakė: „ateik čia“, suėmė jai už veido bei pradėjo pareiškėją bučiuoti per prievartą, įsakydamas jai išsižioti. Tą pačią dieną po repeticijos išjungė šviesą ir vėl suėmė už veido bei pradėjo bučiuoti per prievartą. 

Anot merginos, vadovas suėmė taip stipriai, kad pareiškėja negalėjo jam pasipriešinti. Kartu su skundu pareiškėja pateikė tris garso įrašus ir medžiagą dėl atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą. 

Lietuvos Respublikos lygių galimybių kontrolierė A. Skardžiuvienė, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos lygių galimybių įstatymo 30 str. 1 d., 2017 m. gegužės 30 d. raštu Nr. (17)SN-110)S-324 kreipėsi į Juozo Miltinio dramos teatro vadovą (duomenys neskelbtini), prašydama per tris darbo dienas nuo reikalavimo gavimo dienos  pateikti paaiškinimą dėl pareiškėjos aprašytų skundžiamų seksualinio priekabiavimo veiksmų, kuriuos, pasak pareiškėjos, vadovas vykdė jos atžvilgiu, bei pateikti kitą žinomą informaciją, paaiškinimus, susijusius su skundo dalyku. 

Vadovas savo kaltę neigė

Juozo Miltinio dramos teatro vadovas  2017 m. birželio 5 d. pateikė Tarnybai raštą „Dėl informacijos pateikimo“, kuriame nurodė, jog analogiškas pareiškėjos skundas buvo nagrinėjamas trijų teisėsaugos ir teismo institucijų ir nei viena iš jų nenustatė jo veiksmuose seksualinio priekabiavimo požymių. Pasak vadovo, skunde išdėstyti argumentai yra absoliutus šmeižtas jo atžvilgiu. Vadovas nurodo, kad su pareiškėja buvo dirbama ilgą laiką, jo režisuojamame spektaklyje ji buvo vienintelė aktorė, todėl kalbos apie seksualinį priekabiavimą, kurios pradėtos skleisti po labai ilgo laiko nuo repeticijų pradžios, yra nepriimtinos ir netoleruotinos. 

Vadovas pažymėjo, jog nei jis, nei aktoriai nėra valstybės tarnautojai, todėl juos nesaisto valstybės tarnybos standartai. Tam, kad sukurti spektaklį, aktoriai turi „išgyventi“ savo vaidmenį. Aktorių išreikšti teiginiai negali būti vertinami formaliai, nes kitaip nebūtų kūrybos. Teatro režisieriai dažnai patys lipa į sceną ir rodo aktoriams, kaip reikia pavaizduoti vieną ar kitą kuriamo personažo išraišką, jaučiamą emociją, kūno judesį. Skunde minimi veiksmai: „išsižiok“, „ateik čia“, šviesos užgesinimas, yra repeticijų fragmentai, o ne diskriminacija. 

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nusprendė įspėti Juozo Miltinio dramos teatro vadovą dėl padaryto pažeidimo bet su šiuo sprendimu supažindinti patį teatro vadovą ir šiuo metu tyrimą atliekančią Kultūros ministeriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.