Seimas sudarė komisiją, kuri spręs dėl K.Pūko neliečiamybės

Panaikinti Seimo nario Kęstučio Pūko teisinę neliečiamybę – su tokiu prašymu ketvirtadienį vykusio posėdžio metu į Seimą kreipėsi generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. Atimti iš K.Pūko teisinį imunitetą prašoma dėl galimo seksualinio priekabiavimo ir dėl šaunamojo ginklo laikymo taisyklių pažeidimo. 

Seime - sprendimas dėl K.Pūko teisinės neliečiamybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seime - sprendimas dėl K.Pūko teisinės neliečiamybės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2017, 2:18 PM, atnaujinta Jun 29, 2017, 3:40 PM

Kaltinimai ne tik priekabiavimu

„Atliekamo ikiteisminio tyrimo duomenimis, keturi nukentėję asmenys patyrė tyčia daromą psichologinį spaudimą bei keliamą didelę įtampą, demonstruojamą viršenybę bei galią, nepriimtiną, nemalonų bei grubų bendravimą, taip pat nurodymus atlikti pagal tarnybą nepriklausančias funkcijas, vertimą vykti su Seimo nariu K.Pūku į Seimo viešbučio patalpas, kuriose jis gyvena ir jas prižiūri, žeminimą asmens lyties ir socialinės padėties pagrindu ir įžeidimus“, - netinkamus K.Pūko elgesio momentus parlamente vardijo E.Pašilis. 

Jis teigė, kad tyrimo duomenimis K.Pūkas nukentėjusioms merginos laidė įžūlius, gašlius pasiūlymus bei kitokias seksualinio pobūdžio užuominas, naudojo necenzūrinę leksiką, vykdė vienašališkus vulgarius pokalbius, seksualinio pobūdžio temomis ir atliko kitus, nepriimtinus nukentėjusiems asmenims, veiksmus, tam tikrais atvejais ir tyčinį fizinį kontaktą liečiant. 

„Toks bendravimas ir elgesys su pagal tarnybą ir kitaip priklausomais asmenimis, vertinamas kaip priekabiavimas siekiant seksualinio bendravimo ir pasitenkinimo, pažeidžiantis kito seksualinio apsisprendimo laisvę bei žeminantis jo garbę ir orumą“, - kalbėjo E.Pašilis. 

Šiuos K.Pūko veiksmus įrodo nukentėjusių parodymai, daiktų apžiūros metu surinkti duomenys bei kiti ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys.  Surinkti duomenys taip pat leidžia manyti, kad nuo praėjusių metų pabaigos iki šių metų vasario K.Pūkas laikydamas teisėtai turimą ginklą ir šaudmenis seife esančiame Seimo patalpose, neužtikrino tinkamo ginklo ir šaudmenų saugumo. 

Taip K.Pūkas pažeidė šaunamojo ginklo laikymo taisykles ir sudarė galimybę ginklu pasinaudoti asmenims, kurie juo naudotis neturi teisės. 

„K.Pūkas yra Seimo narys. Konstitucijos 62-ajame straipsnyje, Seimo statuto 23-ajame straipsnyje bei Baudžiamojo proceso kodekse nustatyta, kad Seimo narys yra neliečiamas ir be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė“, - kalbėjo generalinis prokuroras, pridurdamas, kad tolimesni teisiniai veiksmai yra negalimi, kol K.Pūkas yra Seimo narys. Jis prašė Seimo panaikinti K.Pūko teisinį imunitetą.   

Atliekamas ikiteisminis tyrimas

Kaip pranešė prokuratūra, Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūroje šių metų kovo 16 d. buvo pradėtas ir atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurio metu buvo nustatyta, kad šių metų pradžioje, kelių mėnesių laikotarpiu, Seimo narys K. Pūkas galimai seksualiai priekabiavo prie pagal tarnybą ar kitaip priklausomų asmenų. Nukentėjusiais dėl seksualinio priekabiavimo šiame ikiteisminiame tyrime pripažinti 4 asmenys. 

Taip pat tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad nuo praėjusių metų pabaigos iki šių metų vasario mėnesio pradžios Seimo narys K. Pūkas, laikydamas teisėtai įsigytą šaunamąjį ginklą bei šaudmenis seife, esančiame jo darbo Seime patalpose, neužtikrino šio ginklo ir šaudmenų saugumo. Tuo galimai buvo pažeistos šaunamojo ginklo bei šaudmenų laikymo taisykles ir dėl to sudarytos sąlygas kitam asmeniui neteisėtai jais pasinaudoti.

Sudaryta komisija 

 

Seime pateiktas nutarimo „Dėl Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl sutikimo Seimo narį Kęstutį Pūką patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę sudarymo“ projektas. 

 

Komisija, kurią sudarys 12 narių, priims galutinį sprendimą dėl K.Pūko teisinės neliečiamybės. Kiekviena frakcija paskyrė savo atstovus: Antaną Baurą, Arūną Gelūną, Juozą Imbrasą, Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę, Virginiją Vingrienę, Mantas Adomėnas, Arvydą Nekrošių, Petrą Nevulį, Michal Mackevič, Rasą Budbergytę, Astą Kubilienę ir Gintarę Skaistę. Susirinkusi komisija išsirinks pirmininką, tikimąsi, kad komisija tyrimą atliks dar šioje sesijoje. 

 

Komisijos pirmininku paskirtas Antanas Baura. Tyrimą atlikti komisija turi iki liepos 4-osios.  Už jos sudarymą balsavo 97, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 2 parlamentarai. 

 

„Tai yra neeilinis atvejis, tiek kiek mes Seimo narių neliečiamybę atiminėjome, tai tokių kaltinimų nebuvo. Tokie iškelti kaltinimai verti atidaus išnagrinėjimo ir mūsų sprendimo. Mano išankstinė nuomonė – už neliečiamybės atėmimą“, - sakė konservatorius Arvydas Anušauskas. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.