Atleidžiamas seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Juozo Miltinio teatro direktorius

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson atleidžia iš pareigų Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro direktorių Liną Marijų Zaikauską. Toks sprendimas priimtas dėl seksualinio priekabiavimo prie darbuotojos ir neatėjimo į darbą.

Linas Zaikauskas - jau buvęs Panevėžio Juozo Miltinio teatro  vadovas.<br>T.Bauro nuotr.
Linas Zaikauskas - jau buvęs Panevėžio Juozo Miltinio teatro vadovas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-30 15:35, atnaujinta 2017-06-30 16:36

„Atleistas remiantis išvada, kad jis seksualiai priekabiavo prie darbuotojos, dėl to, kad nesirodė darbe be pateisinamos priežasties ir gavo algą - tai yra du šiurkštūs darbo pažeidimai“, - BNS sakė ministrės atstovas Viktoras Bachmetjevas.

Anot jo, be šių, ministerijos sudaryta tyrimo komisija nustatė ir kitų pažeidimų: L.M.Zaikauskas naudojosi darbiniu automobiliu asmeniniams reikalams, painiojo viešus ir privačius interesus, nenusišalino samdydamas sutuoktinę teatre.

Kaip praneša ministerija, atsižvelgiant į šiuos pažeidimus, komisija rekomendavo ministrei atleisti teatro vadovą iš pareigų, darbo sutartį nutraukiant apie tai iš anksto neįspėjus darbuotojo. Šiuo metu L.Zaikauskas atostogauja. Atleidimo iš darbo lapelis jam bus įteiktas grįžus iš atostogų.

Tyrimas pradėtas gegužę iš Panevėžio J. Miltinio dramos teatro aktorės Erikos Račkytės gavus skundą dėl L.M.Zaikausko seksualinio priekabiavimo, vėliau tyrimas išplėstas gavus papildomų duomenų apie jo veiklą teatre.

Tyrimo metu komisija apklausė esamus ir buvusius teatro darbuotojus, susipažino su teatro veiklos dokumentais, konsultavosi su Valstybinė darbo inspekcija bei „Sodra“. Tyrimo išvadose komisija taip pat rėmėsi Lietuvos lygių galimybių kontrolieriaus tyrimo išvadomis.

„Tai, ką darė teatro vadovas Panevėžyje, yra nepriimtina bet kokioje organizacijoje, jau nekalbant apie kultūros įstaigą. Šiuo sprendimu taip pat siunčiame aiškų signalą ir kitiems – seksualiniam priekabiavimui, savo darbuotojų ir kolegų žeminimui vietos nėra ir negali būti“, - teigė ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Išvadas ministerijai teikusi Lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė šią savaitę paskelbė nustačiusi, kad Panevėžio teatro vadovo L.M.Zaikausko  elgesys yra „laikytinas seksualiniu priekabiavimu“. Kontrolierė nurodė, kad teatro vadovo seksualaus pobūdžio elgesys, nukreiptas prieš aktorę Eriką Račkytę, pasireiškė prievartiniu bučiavimu, stipriu suėmimu ir priglaudimu prie savęs, priminimais apie „prievolę“ turėti lytinius santykius su juo po premjeros, grasinimais prarasti darbą. Aktorė kontrolierei pateikė garso įrašą, kuriame girdėti, kad aktorei pareiškus, jog ši nemiegos su L.Zaikausku, šis grasino ją atleisti, taip pat siekti, kad jos nepriimtų į darbą kiti teatrai.

Pats L.Zaikauskas tarnybai paaiškino, kad skunde išdėstyti argumentai yra šmeižtas, o savo veiksmais repeticijose jis teigė siekęs aktorei padėti įsijausti į vaidmenį. E.Račkytė dėl to į teisėsaugą kreipėsi pavasarį, tačiau policija ir prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą neįžvelgusi istorijoje visuomeninės reikšmės.

L.Zaikauskas teatrui vadovavo nuo 2015-ųjų spalio - buvo paskirtas penkerių metų kadencijai. Anksčiau jis yra dirbęs įvairiuose Lietuvos ir užsienio teatruose, 1992–1999 metais vadovavo Lietuvos rusų dramos teatrui. Dramos ir muzikiniuose teatruose bei televizijoje yra pastatęs per 80 spektaklių.

J.Miltinio teatre vadovybės ir darbuotojų konfliktai kyla ne pirmą kartą - 2011-ųjų gegužę teatro kolektyvas tuometiniam vadovui  režisieriui Romualdui Vikšračiui buvo išreiškęs nepasitikėjimą, tačiau jis poste išsilaikė visą kadenciją. Taikyti kolektyvo su teatro vadovu į Panevėžį ne kartą vyko ir parlamentarai, ir kultūros ministras, susidariusi padėtis ne kartą svarstyti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete.Kult

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.