Aidas Puklevičius: kalno gydymas užkalbėjimais

Nesiseka Lietuvai su kalnais. Pripažinkit, kai arčiausiai dangaus gali pakilti tik 294 metrus, sunku tokį kupstą vadinti Aukštoju, o dar sunkiau prisipažinti kokiam šveicarui ar austrui, jog tai mūsų aukščiausia viršukalnė.

 Rašytojas, publicistas A.Puklevičius.
 Rašytojas, publicistas A.Puklevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Aidas Puklevičius („Lietuvos rytas“)

2017-07-04 06:48, atnaujinta 2017-07-04 06:49

Dar blogiau, kad daugiau tų kalnų ateityje ir neatsiras. Pirma, jų formavimosi metas seniai pasibaigęs. O antra, čia ne Suomija – jai Norvegija nepriklausomybės šimtmečio proga ketina, šiek tiek stumtelėjusi valstybinę sieną, padovanoti ten stūksantį kalną, kuris, beje, ir taps aukščiausias Suomijoje.

Mūsų kaimynai kalnų irgi nėra turtingi, o tie, kurie turi to gero iki soties, sienos tikrai nestumdys nė vienu metru.

Bet tai dar nieko. Suvis blogai, kad netgi su tais nedideliais kauburėliais sunkiai susitvarkome. Dar būtų pusė bėdos, jeigu tai būtų kokia niekam nereikalinga kalva, kuri tik trukdo žemės ūkiui.

Juk čia ne šiaip sau kalnai, o tokie, kuriuos arba dedame į turistinius bukletus, arba laikome nacionaliniais simboliais. Vieni kartkartėmis užsidega su visais savo kryžiais, o kiti piktybiškai byra ir slenka. Iš kryžių daug neišsireikalausi – medis tam ir yra, kad degtų.

Bet paralelės peršasi. Kalno papėdėje žmonės kažkaip tvarkosi. Stato arba restauruoja namus, juose gyvena arba kuria verslus, gimsta, dirba, myli ir miršta.

Ir kažkokia tvarka vis tiek yra, nes dažniausiai visi žino, kad niekas kitas jų namais nepasirūpins, tik jie patys.

Su kalnu visai kitaip. Vien norint susigaudyti, kas už jį atsako, reikia apsišarvuoti pajūrio verslininko kantrybe. Iš pradžių manai, kad Vilniaus savivaldybė, tada sužinai, kad Kultūros ministerija, taigi ir Vyriausybė, po to paaiškėja, kad tai Pilių rezervato direkcija.

Pastaroji, kaip ir daugelis valdiškų kontorų, sukurta tik tam, kad ilgomis darbo valandomis imituotų veiklą ir teisintų savo egzistenciją painiais planais, žadančiais visuotinį kalno suklestėjimą kažkada artimiausiame tūkstantmetyje.

Visai kaip ir valdžios piramidėje, kurioje atsakingi asmenys paaiškėja tik tokiu atveju, jei reikia dalytis laurus.

Niekas nesako, kad kalną tvarkyti lengva. Čia ne kokia Cheopso piramidė, statyta tais laikais, kai rangovai baiminosi už korupcinę atriedą pašerti Nilo krokodilus. Ir ne koks Eiffelio bokštas ar Laisvės statula – abu perdažei, nuvalei piktavalių balandžių pėdsakus ir gali vėl sėkmingai eksponuoti turistams.

Kalnas, pasirodo, yra it gyvas organizmas, kurio genomo dar neperprato joks mokslininkas. Vien diskusija, reikėjo nupjauti nuo jo medžius ar nelabai, sukelia tokias aistras, kad tiesiog stebiesi, kaip šalyje, kur tiek ekspertų, Gedimino kalnas drįsta net krustelėti.

Tik toji diskusija pamažu darosi didžiausia bėda. Mat joje ima dalyvauti ne tik tie, kuriems diskutuoti visuomet buvo maloniau nei dirbti – valdininkai ir politikai. Valandų valandomis tupėti feisbuke, o ten „laikinti“, „šerinti“, piktintis, girti, raudoti, aimanuoti, tyčiotis ir dykai stumti laiką vis dažniau ima tiesiog verslininkai ir vadybininkai.

Kartais nebeatsistebi, kaip jiems užtenka laiko verslams ir vadyboms, jei per parą, kuri, priminsim, turi tik 24 valandas, jie spėja paskelbti bent tris nuotraukas iš liūties, keturis kartus iš esmės pakalbėti apie kalno užželdinimą, devynis kartus pasmerkti ar išteisinti kokį nelaimėlį merą ir kokius trisdešimt kartų pavartoti žodį „gėda“ su visais įmanomais jaustukais ir ištiktukais.

O šiaip juk ir su Gedimino kalnu, ir kitais viešaisiais reikalais galėtų būti viskas paprasčiau – tas socialinių tinklų pavogtas valandas susigrąžinti ir atėjus paklausti: kuo galėčiau būti naudingas? Jeigu jau tiesiogiai atsakingi neįgalūs susitvarkyti.

Va, tada gal ir kalnas tiesiau stovės, ir mums mažiau bus kuo piktintis nelemtame feisbuke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.