Premjero pažadą Seimas pavertė šnipštu vos prasidėjus posėdžiui

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį duodamas interviu LRT radijui pareiškė, kad sprendimas dėl daug diskusijų keliančios urėdijų reformos bus priimtas dar šią savaitę, bet toks premjero pažadas ir liko tik pažadu. 

Premjeras žadėjo urėdijų reformos klusimą spręsti dar šią savaitę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Premjeras žadėjo urėdijų reformos klusimą spręsti dar šią savaitę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-04 10:34, atnaujinta 2017-07-04 11:30

Dar prieš prasidedant rytiniam Seimo posėdžiui, visi su urėdijų reformą susiję klausimai buvo išbraukti iš dienos darbotvarkės.

Tuo, kad premjero planams nebuvo lemta išsipildyti, buvo galima įsitikinti vos prasidėjus Seimo posėdžiui, mat parlamentarai nusprendė balsuoti dėl sesijos pratęsimo iki liepos 13-tos dienos.

Pasisakęs pieš sesijos pratęsimą Seimo narys Linas Balsys teigė, kad nėra matęs tokio buldozerio Seime ir jis nemanantis, kodėl reikia taip skubiai balsuoti dėl urėdijos reformos ir siūlė svarstyti Seime šį klausimą rudenį. L.Balsys pabrėžė, kad tokia valdančiųjų skuba gali būti susijusi galimai egzistuojančiais tam tikrais interesais.

Rimantas Jonas Dagys teigė, kad šią reformą galima vadinti ne miškų reformą, o ambicijų reforma, nes, anot jo, Seimo nariai net negali susipažinti su ekspertų išvadomis. „Svarstome dokumentą, niekas neįsiskaitęs ir neįsigilinęs, o svarstome ambicijas...“ Pasak jo, šioje situacijoje jau nieko nebereiškia argumentai ir reformos svarstymą prilygini visuomenę sukiršinusio darbo kodekso situacijai.

Jei sesija būtų pratęsta, veikiausiai, liepos 11-tos dienos posėdžio metu būtų planuojamas įstatymo projekto pateikimas svarstymui, o liepos 13-ąją – jo priėmimas. Tiesa, šios datos gali keistis ir minėto klausimo sprendimas gali būti nukeltas, jei Seimo opozicijos atstovai pareikalautų atlikti dar kokias nors papildomas procedūras.

Iš 121 Seimo narių už sesijos pratęsimą balsavo 80 Seimo narių, „prieš“ balsavo 5 Seimo nariai, o 36 parlamentarai susilaikė.

Norėjo dėti tašką

„Čia daug kas nori įvertinti, tai yra viena iš Vyriausybės reformų vykdomų, kuri bet kokiu atveju bus padaryta, tik klausimas, ar ji bus padaryta tokiu keliu – priimant Miškų įstatymo pataisas, ar tiesiog per veiklos efektyvinimo prizmę, kitais būdais, bet ji bus padaryta. Tai čia nereikia sieti su pasitikėjimu Vyriausybe, Vyriausybė tikrai dirbs, gal kas norėtų kitaip, bet nematau pagrindo, kad nedirbs“, – sakė S. Skvernelis.

Jo nuomone, šią savaitę dėl urėdijų pertvarkos turi būti vienas ar kitas sprendimas priimtas, nes kitaip medienos sektorius lieka nežinioje.

„Aš manau, kad taškas turi būti padėtas, mes turime priimti sprendimą teigiamą, ar neigiamą, mes negalime laikyti sektoriaus neapibrėžtoje situacijoje“, – tikino ministras pirmininkas.
Jis kartojo, kad baimės, jog pertvarkytos urėdijos nebegalės prekiauti mediena, yra nepagrįstos. Anot jo, prekyba mediena toliau vyks, o pertvarka susijusi su valdymo pakeitimais.

Tikisi sutaupyti pinigų

Pristatydamas siūlymą pratęsti sesiją Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad tai reikia padaryti, nes dėl vilkinamų procedūrų tik kitą savaitę būtų galima balsuoti dėl Miškų įstatymo pakeitimo, tai yra vadinamosios urėdijų reformos.

Praėjusią savaitę parlamentarai buvo priėmę sprendimą sesiją pratęsti iki liepos 7-osios, tačiau dėl procedūrinių pažeidimų Kaimo reikalų komitetui reikia persvarstyti pasiūlymus Miškų įstatymui. Be šio komiteto išvados savosios negali pateikti Aplinkos apsaugos komitetas, o be šio išvados įstatymo projekto negali svarstyti Seimas.

Kai kuriems Seimo nariams priekaištaujant dėl pratęsiamos sesijos Seimo pirmininkas priminė, kad iš 24 pavasario sesijų 20 buvo pratęstos.

Pagal Aplinkos ministerijos siūlomą pertvarką, visus valstybinius miškus Lietuvoje valdytų valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“, ji būtų įsteigta, sujungus dabartines 42 miškų urėdijas, Valstybinį miškotvarkos institutą ir Generalinę miškų urėdiją. Vyriausybė tikina, kad tokiu būdu kasmet būtų sutaupyta 10 mln. eurų įmonės lėšų ir iki 3 mln. eurų – valstybės biudžeto pinigų. Kritikai sako, kad reforma kelia grėsmę smulkiajam verslui regionuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.