Tardymo izoliatoriaus darbuotoja: „Išgyvenau baisiausią savo gyvenimo pusmetį“

Moteris pripažino, kad jai buvo itin svarbus šeimos palaikymas, o nuo tada kai prabilo, kas iš tiesų vyksta Kauno tardymo izoliatoriuje, R. Kazėnienė tikino išgyvenusi patį sunkiausią pusmetį jos gyvenime.

Rasa Kazėnienė teigė, kad po pranešimo apie korupciją išgyvenusi sunkų laikotarpį.<br>D.Umbraso nuotr.
Rasa Kazėnienė teigė, kad po pranešimo apie korupciją išgyvenusi sunkų laikotarpį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2017, 10:30 AM, atnaujinta Jul 17, 2017, 10:38 AM

Moteris pripažino, kad jai buvo itin svarbus šeimos palaikymas, o nuo tada kai prabilo, kas iš tiesų vyksta Kauno tardymo izoliatoriuje, R. Kazėnienė tikino išgyvenusi patį sunkiausią pusmetį jos gyvenime.

„Išgyvenau visas baimės stadijas. Buvo didelė baimė, kad galiausiai liksiu pati kalbėta, kad nukentės ne tik mano šeima ir aplinka, tai buvo baimė likti nesuprastai ir kad viskas subliūkš, pavirs į nieką“, – sunkiai žodžius rinko jauna moteris.

Pranešėjai galės gauti atlygį

Seimo narių grupė įregistravo Pranešėjų apsaugos įstatymo projektą, kuriuo siekiama nustatyti aiškų ir veiksmingą asmenų, pranešančių apie korupciją ir kitus įstatymų pažeidimus, apsaugos mechanizmą. Lietuvoje tokiems asmenims iki šiol nebuvo užtikrinama pakankama apsauga.

Kalbėdama apie įstatymo projektą šios darbo grupės vadovė Seimo narė Agnė Bilotaitė teigė: „Šio projekto tikslas – sukurti pranešėjų apsaugos sistemą, kad atsirastų teisniai pagrindai ir formos tai daryti,“ – teigė ji ir pridūrė, kad pranešimas būtų galimas tik tokiu atveju, kai jis gina viešąjį interesą, o pranešėjai norintys apginti kokius nors savo interesus, turės ieškoti kitų būdų tai daryti.

Seimo narė teigė, kad įstatymo projekte numatytas konfidencialumo užtikrinimas bei draudimas imtis drausminio pobūdžio priemonių. „Bus draudžiama žmogų atleisti, pažeminti pareigose ir nesuteikti jam atostogų ar daryti kitokį spaudimą. Pranešėjams taip pat bus teikiama nemokama teisinė pagalba, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų“, – sakė A. Bilotaitė. Įstatymo projekte taip pat numatyta teisė gauti atlygį už vertinga informaciją. 

„Kai nepranešama ar nutylima, padaroma didelė žala valstybei, tad manome, kad žmogus turi teisę gauti atlygį už vertingą informaciją. Įstatyme taip pat numatoma galimybė gauti kompensacija dėl patirtų nuostolių, jos dydis siektų iki 1900 eurų, taip pat numatoma ir atleidimas nuo atsakomybės, jei asmuo buvo kaip nors susijęs veiksmais apie kuriuos parnešama“, – teigė Seimo narė.

Įstatymo projekte labai aiškiai apibrėžiami tam tikri pranešimui taikomi kriterijai, kad asmenys nepiktnaudžiautų minimu įstatymu siekdami asmeninės naudos.

Teisingumo ministrė Milda Vainiutė teigė, kad kai pradėjo darbą ministerijoje susidurta su negerovėmis bausmių vykdymo sistemoje. Ministrė teigė, kad tokio įstatymo reikėjo jau seniai. „Kova su korupcija – vienas iš prioritetinių darbų šios Vyriausybės programoje. Biudžete tam lėšų turėtų atsirasti“, – užtikrino ministrė.

Šis įstatymo projektas bus svarstomas Seime prasidėjus rudens sesijai. Įstatymo projektą parengė 17 narių darbo grupė sudarė, kurią Seimo nariai, Teisingumo ministerijos, Generalinės prokuratūros, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Lietuvos teisės instituto, Valstybinės darbo inspekcijos, Nacionalinės kovos su korupcija asociacijos bei organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.