Alytiškių užmojai pribloškė užsienio lietuvius

Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) valdybos Švietimo komisijos narė Alvija Černiauskaitė ir kiti išeiviai kritiškai įvertino Alytuje įsteigtą vaikų integracijos centrą, kuris pradės veikti nuo šių metų rugsėjo.

Seimo narys R.Šarknickas pritarė išeivių nuomonei.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys R.Šarknickas pritarė išeivių nuomonei.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 7:10 AM, atnaujinta Jul 28, 2017, 7:11 AM

„Šis centras ne tik kertasi su pagrindine užduotimi – integruoti vaikus į vietinę bendruomenę ir skirti reikiamą pagalbą joje, bet ir gali padaryti dar didesnę žalą moksleiviams“, – pareiškė A.Černiauskaitė.

PLB valdybos narė priminė, kad klasėse bus skirtingo amžiaus vaikai, integracija vyks tarp vaikų, sugrįžusių iš užsienio valstybių, o ne tarp jų lankomos bendruomenės. Todėl taip gali būti skatinamos patyčios, atitolstama nuo mokyklos, kurią jau pasirinko vaiko tėvai.

Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė taip pat įsitikinusi, kad integracija surinkus iš užsienio atvykusius vaikus į vieną atskirą klasę nėra efektyvi.

„Vaikai kalbės tarpusavyje angliškai, taip pat didelis pavojus sulaukti patyčių iš vietinių vaikų.

Nesinori, kad būtų sukurti getai, kur vaikai jaustų dar didesnę atskirtį.

Man pačiai teko patirti savo vaiko integraciją angliškoje mokykloje. Atvykome, kai dukrai buvo 12 metų ir kalbos ji beveik visai nemokėjo.

Nepaisant to, mergaitė buvo priimta į klasę su savo vienmečiais. Jai buvo leista nesimokyti prancūzų kalbos, užtat mokytoja jai padėjo išmokti anglų kalbą. Ji nebuvo paliekama po pamokų, nebuvo atskirta nuo bendraklasių.

Man nereikėjo jos specialiai vežioti į atskirą centrą, nes dirbantys tėvai ne visuomet turi tokią galimybę. Po metų ji puikiai integravosi, turi draugų tiek tarp lietuvių, tiek tarp anglakalbių“, – pasakojo D.Asanavičiūtė.

LRT radijuje kalbėjęs Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisijos pirmininkas ir Airijos lietuvių bendruomenės vadovas Arūnas Teišerskis sutinka, jog integracijos idėja yra graži, bet nemano, kad bus veiksminga: „Kaip jūs įsivaizduojate žodį „integracija“, jeigu vaikai paimami iš savo klasių, atvežami kažkur atskirai į klasę ir jie bando integruotis. Su kuo? Tarpusavyje? Integruotis reikia savo visuomenėje, savo klasėje. Sunku įsivaizduoti, ko siekiama tokiu Alytaus projektu.“

Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas taip pat abejojo dėl integracijos centro Alytuje.

„Sutinku, kad ne tokiomis priemonėmis reikėjo kurti integracijos centrą vienoje mokykloje. Liūdna, kad Alytaus vardas nuskambėjo ne iš gerosios pusės dėl godumo būti pirmam, matomam“, – pareiškė Seimo narys Robertas Šarknickas.

Politikas stebėjosi, kodėl prieš tai nebuvo kalbėta su specialistais, užsienio lietuvių atstovais, Švietimo ir mokslo ministerija. (ELTA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.