Popierių kalnai – jau praeitis. Mobilieji paštininkai keičia Lietuvos pašto veidą

Pagal Europos Komisijos paskelbtą skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indeksą 2017 metais Lietuva yra trylikta iš 28 Europos Sąjungos valstybių narių. Lietuvoje internetu naudojasi 72 procentai gyventojų, tačiau pačios šalies viduje vartotojai yra pasiskirstę netolygiai.

 Nuo šiol dirbdami su planšetiniu kompiuteriu mobilieji laiškininkai visas pašto paslaugas gali suteikti pas žmogų namuose 
 Nuo šiol dirbdami su planšetiniu kompiuteriu mobilieji laiškininkai visas pašto paslaugas gali suteikti pas žmogų namuose 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-28 11:53, atnaujinta 2017-07-28 16:14

Jeigu kaimiškosiose vietovėse interneto prieigą turi 63 procentai gyventojų, tai mieste - 76. Skirtumas gana didelis, net 13 procentinių punktų. Kasmet šis skirtumas pamažu mažėja dėka skaitmeninio raštingumo mokymų ir tas ypač juntama nuo 2012 metų.

Tokie mokymai Lietuvoje vyksta nuo 2004 metų. Paskaičiuota, kad per 12 metų skaitmeninio raštingumo mokymuose dalyvavo apie 200 tūkstančiai žmonių.

Galima pasidžiaugti, kad Lietuva pastaraisiais metais ypač pagerino rodiklius svarbiausių skaitmeninių technologijų integracijos ir viešojo sektoriaus elektroninių paslaugų srityse ir dabar yra vienuolikta iš visų ES valstybių narių.

Mažėjant gyventojų periferijoje elektroninėmis ir moderniomis technologijomis bei mobilumu paremtos viešosios paslaugos padeda ne tik sutaupyti viešojo sektoriaus lėšas, bet ir gyventojams iš atokių vietovių paprasčiau jas gauti.

Gali iškviesti telefonu

Sandra Gužienė Lietuvos pašte darbuojasi dar tik porą mėnesių. Ji Utenos rajone, Daugailiuose, dirba mobiliąja laiškininke. Tai reiškia, jog jos darbo vieta – naujas automobilis su visa laiškininkui reikalinga įranga, kuriuo ji kasdien pas pašto klientus nuvažiuoja apie 100 kilometrų.

Anksčiau Daugailiuose kelias valandas per dieną veikė pašto skyrius, į kurį užsukdavo tik vienas kitas klientas. Tad Lietuvos paštas, siekdamas užtikrinti paslaugų prieinamumą net atokiau gyvenantiems, šiemet ėmėsi permainų, prieš porą mėnesių pirmieji su mobiliuoju laiškininku susipažino Utenos ir Radviliškio rajonų gyventojai.

Šiandien mobilioji laiškininkė Sandra ne tik pristato pašto korespondenciją, spaudą, pašalpas, surenka mokesčius, tai paštininkai darydavo ir anksčiau. Pagrindinė naujovė ta, jog gyventojai gali mobilųjį laiškininką į namus išsikviesti telefonu.

Rengėsi iš anksto

Atvykęs laiškininkas pašto klientui namuose gali suteikti siuntos išsiuntimo paslaugą, čia pat vietoje žmogus gali įsigyti pakuotę siuntai ar pašto ženklą.

Visa tai leidžia padaryti moderni įranga: speciali programa skirta mobiliojo laiškininko darbui, planšetė.

Lietuvos pašto IT departamento vadovas Saulius Jastiuginas pasakojo, jog ruoštis mobiliojo laiškininko atsiradimui buvo pradėta prieš metus laiko, juk reikėjo sukurti darbo priemones, kurios pakeistų iki tol naudotus popierinius blankus.

„Iki šiol laiškininkai dirbdavo su popieriais, nešiodavosi daug įvairiausių formų, katalogų ir žiniaraščių, dabar visą tą galima padaryti su planšete, kuri atspari lauko sąlygoms, lietui, smūgiams. Dabar laiškininkai gali priiminėti siuntas, įteikti siuntas, kiekvieną rytą gauna užduotis į savo planšetes ir gali atlikti darbą, kuris yra numatytas“, – aiškino S.Jastiuginas.

Nekeis planšetės į popierių

Pirmąją mobiliojo laiškininko programos versiją pavyko sukurti per 4 mėnesius, ji turėjo būti paprasta naudoti, patogi dirbančiam lauko sąlygomis. Dar mėnesį užtruko tobulinimo darbai, į kuriuos įtraukti buvo ir patys pašto darbuotojai, būsimieji mobilieji laiškininkai, kurie tęstavo programą ir išsakė savo pastabas.

Visi mobilieji laiškininkai prieš pradėdami darbą savo rajone praėjo 3 savaičių apmokymus, kurių metu susipažino su programėle, išmoko dirbti su planšete.

„Žinoma, mokymuose reikėjo paplušėti: ne tik įsisavinti daug naujos informacijos, bet ir padėti su naujove susidraugauti vyresniems kolegoms, tačiau mūsų Radviliškio pašto kolektyvas - labai imlus, noriai mokėsi, todėl šiandien jokių nesklandumų nekyla“, - įspūdžiais pasidalijo vyresnysis Radviliškio pašto laiškininkas Deividas Kareckas.

Buvusi Leliūnų pašto (Utenos r.) viršininkė, o dabar - mobilioji laiškininkė Danutė Sucharevienė pripažįsta, šiuolaikiniam žmogui yra būtinas kompiuteris.

„Iš esmės dirbu įprastą laiškininko darbą, kaip ir anksčiau, tačiau esu mobilesnė ir modernesnė. Žmonėms didžiulė naujovė – pasirašyti ant tos planšetės. Juk jie irgi supranta, kad technologijos žengia į priekį, tad ir jiems įdomu“, - pasakojo laiškininkė.

„Kai pradėjau dirbti pašte, tikrai nesitikėjau, kad taip greitai patobulėsime. Su išmaniaisiais įrenginiais darbas – žymiai patogesnis. Net nenoriu pagalvoti, kaip reikėtų dirbti su kalnu popierių“, – pasakojo D.Kareckas. Anksčiau paštininkas turėdavo informaciją tik popieriuje ar kompiuteryje, o dabar mobilusis laiškininkas turi planšetę, interneto ryšį, gali greit operatyviai surasti informaciją ir suteikti paslaugą. Jam nieko nereikia pildyti popieriuje, visa planšetėje suvesta informacija iš karto keliauja į bendrą pašto duomenų bazę.

Todėl darbas atvykus pas pašto klientą vyksta greitai, kokybiškai ir tiksliai.

Šią savaitę prie Utenos ir Radviliškio rajono mobiliųjų laiškininkų komandos prisijungė kolegos Prienų, Naujosios Akmenės ir Mažeikių rajonų kaimiškose vietovėse. Kitą savaitę mobilieji laiškininkai pradės darbą Pakruojo, Joniškio, Kupiškio ir Rokiškio rajonuose.

 

 

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.