Baigėsi pagrindinis priėmimas: stojančiųjų skaičius ir toliau krenta

Viskas. Pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas baigėsi. Antradienį būsimieji studentai, užpildę prašymus dalyvauti antrajame priėmimo ture, sužinojo, kur ir kokios specialybės mokslus krims.

 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br> 123rf nuotr.
 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br> 123rf nuotr.
 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Baigėsi pagrindinis priėmimas į aukštąsias mokyklas. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 1, 2017, 1:47 PM, atnaujinta Aug 1, 2017, 1:51 PM

Norą studijuoti aukštosiose mokyklose pagrindinio priėmimo pirmajame ture pareiškė kiek daugiau nei 28 tūkst. būsimų studentų. Kiek daug nei pusę – apie 16 tūkst. stojančiųjų – sudarė asmenys, bendrojo lavinimo mokyklas baigę šiemet. Kiti vidurinį išsilavinimą įgijo anksčiau.

Iš viso sutartis su aukštosiomis mokyklomis po pirmojo turi pasirašė 18,6 tūkst., iš jų 12,3 tūkst. mokysis valstybės finansuojamose ar studijų stipendijomis apmokamose vietose. Savo šansus išbandyti antrajame etape panoro 5,8 tūkst. būsimųjų studentų. Šis skaičius beveik 200 abiturientų didesnis nei praėjusiais metais. Pernai antrajame ture užsiregistravo apie 5,6 tūkst. asmenų.

Buvo daug klausimų

Dar prieš prasidedant antrajam pagrindinio priėmimo etapui, būsimiesiems studentams buvo daug kas neaišku. Socialiniuose tinkluose sukurtose abiturientų grupėse jie vienas po kito dalijosi klausimais apie tai, kad vyksta antrasis turas ir kokios sąlygos norintiems jame dalyvauti.

Ne vienas abiturientams guodėsi, kad neįstojo ten kur norėjo arba apskritai neįstojo į jokią aukštąją mokyklą ir todėl bandys laimę antrąją etape. Tačiau buvo ir tokių, kurie įstojo į aukštąją mokykla, pasirašė sutartį su ja ir visgi užpildė prašymą dalyvauti antrajame ture.

Tiesa, buvo ir tokių, kurie įstojo į norimą specialybę pirmajame ture, pasirašė sutartį, tačiau kažkodėl apsigalvojo ir, net nebandė dalyvauti antrajame ture, iš karto svarstė apie papildomą priėmimą, vadinamą trečiuoju etapu, kuris vyks rugpjūčio 10-16 dienomis.

„Įstojau pirmu numeriu pirmame etape. Galima dalyvauti trečiame, jei nedalyvavau antrame?“ - socialiniame tinkle klausė viena abiturientė. Panašių klausimų buvo toli gražu ne vienas.

2,5 tūkst. pakvietimų

Antradienį pradėjus skelbti antrojo stojimų etapo rezultatus, paaiškėjo, kad pasirašyti sutartis su aukštosiomis mokyklomis kviečiami apie 2,5 tūkst. stojančiųjų. Pernai tokių buvo apie 2,8 tūkst. Iš gavusių pakvietimus – 1,5 šių metų abiturientai.

Studijuoti valstybės finansuojamose ir su studijų stipendijomis vietose pakviesti 1 327 jaunuoliai. 2016 metais tokių buvo – 1 324 asmenys: universitetuose 597 (2016 m. – 567), kolegijose 730 (2016 m. – 757). Į valstybės nefinansuojamas vietas pakviesti 1 154 stojantieji (2016 m. – 1 461): universitetuose – 524 (2016 m. – 792), kolegijose – 630 (2016 m. – 669).

Kaip ir pirmojo etapo metu, informacija apie kvietimą studijuoti stojantiesiems išsiųsta elektroniniu laišku. Ją galima matyti ir prisijungus prie savo prašymo paskyros.

Rugpjūčio 10-ąją bus skelbiamas papildomas priėmimas į likusias laisvas studijų vietas. Jame galės dalyvauti ir tie asmenys, kurie savo prašymo nebuvo užregistravę LAMA BPO informacinėje sistemoje pagrindinio priėmimo metu. Papildomo priėmimo metu galima nurodyti ne daugiau kaip 6 pageidavimus.

Stojančiųjų skaičius krenta

Bendrojo priėmimo į universitetus ir kolegijas rezultatai rodo liūdną tendenciją – stojančiųjų į aukštąsias mokyklas skaičius ir toliau mažėja. Palyginus su praėjusiais metais, užsiregistravusių bendrojo priėmimo sistemoje skaičius krito 752 abiturientais.

Tiesa, šiemet stojimo rezultatams įtakos turėjo pakelta stojamojo balo kartelė. Stojantieji į universitetus turėjo surinkti nemažiau 3, o į kolegijas nemažiau 1,6 balo. Pernai stojančiųjų, neatitikusių reikalavimų, buvo apie 5 proc. Šiemet, nustačius minimalų stojamąjį balą, šis skaičius kilo iki 9 proc.

Nustatytus minimalius rodiklius valstybės finansuojamai vietai užimti ar studijų stipendijai gauti šiemet atitiko 25,3 tūkst. asmenų, iš jų kiek daugiau nei 15 tūkst. - šių metų abiturientai. Besimokančiųjų nemokamose studijų vietose pernai taip pat buvo daugiau. 2016 metais reikalavimus atitiko šiek tiek mažiau nei 28 tūkst.

Dauguma lieka Lietuvoje

ŠMM duomenimis, pirminė stojančiųjų analizė parodė, kad jie pranašumą teikia didiesiems šalies universitetams ir kolegijoms. Pirmajame ture Vilniaus universitetą pirmuoju pageidavimu nurodė maždaug 5,3 tūkst. stojančiųjų, Kauno technologijos universitetą apie 2,2 tūkst., Lietuvos sveikatos mokslų ir Vilniaus Gedimino technikos universitetus apie 2 tūkst. stojančiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.