Seimo socialdemokratai purkštauja prieš partijos vedlį Gintautą Palucką

Seimo socialdemokratai suka galvą, kaip pristabdyti naujo vedlio vairuojamą vis didesniu greičiu riedantį garvežį, kuris valdžioje esančią partiją rudenį gali išlaipinti opozicijoje ir nukreipti jį kitais bėgiais.

 G.Palucko raginimas trauktis iš koalicijos nepatinka Seime dirbantiems socialdemokratams.<br> R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
 G.Palucko raginimas trauktis iš koalicijos nepatinka Seime dirbantiems socialdemokratams.<br> R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Naujojo socialdemokratų vadovo G.Palucko (kairėje)  ir jo pirmtako A.Butkevičiaus nuomonė dėl partijos buvimo valdančiojoje koalicijoje skiriasi.
Naujojo socialdemokratų vadovo G.Palucko (kairėje) ir jo pirmtako A.Butkevičiaus nuomonė dėl partijos buvimo valdančiojoje koalicijoje skiriasi.
 A.Salamakinas socialdemokratus ragina trauktis iš koalicijos.<br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
 A.Salamakinas socialdemokratus ragina trauktis iš koalicijos.<br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
 I.Šaulienė ragina neskubėti.<br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
 I.Šaulienė ragina neskubėti.<br> T.Bauro nuotr. iš archyvo
 Seime esantys socialdemokratai bruzda prieš partijos lyderį G.Palucką.<br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
 Seime esantys socialdemokratai bruzda prieš partijos lyderį G.Palucką.<br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 2, 2017, 6:47 AM, atnaujinta Aug 2, 2017, 6:59 AM

Seimo socialdemokratų frakcijos nariai, kurių dauguma norėtų toliau pasilikti valdžioje, vakar trumpam nutraukė atostogas ir tarėsi, kaip pakeisti bičiulių užmojus iš jos trauktis.

Ryžtingai trenkti durimis nusiteikę tik trys frakcijos nariai.

Praėjusią savaitę atlikta apklausa atskleidė, kad 13 iš 19 frakcijos narių įsitikinę, jog reikia likti koalicijoje. Tos pačios nuomonės laikosi ir socialdemokratų deleguoti ministrai Linas Linkevičius bei Mindaugas Sinkevičius.

Visai kitokios nuotaikos partijos skyriuose – iš septynių, jau pareiškusių nuomonę, valdžioje likti pageidautų tik Jonavos skyrius, kuriam vadovauja M.Sinkevičius.

Užsikrėtė kitų ligomis

Tačiau Seimo frakcijos nariai mano, kad sparčiai link opozicijos riedantį partijos garvežį dar galima sustabdyti.

„Kai kurie socialdemokratai ėmė sirgti svetimomis ligomis. Tai yra „valstiečių“ problemos, o mes kažkodėl jas prisiimame sau. Ne visai pavykę koalicijos partnerių sprendimai smukdo jų reitingus. Jie turėtų daryti išvadas patys.

Bet mūsų naujajam lyderiui Gintautui Paluckui irgi nereikėtų įsivaizduoti, kad visas veiklos efektyvumas yra tik reitingai arba kad jie kažkaip iš karto stebuklingai turi pakilti“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė.

Politikė teigė nematanti tokio buvimo koalicijoje pavojaus, apie kurį viešai kalba G.Paluckas. Beje, antradienį vykusiame frakcijos posėdyje, nors ir buvo kviestas, jis nedalyvavo – atostogaujantis Vilniaus vicemeras laiką leidžia pajūryje.

„Vien išėjimas į opoziciją savaime neužtikrina rezultatų. Tai parodė ir naują lyderį turėjusių opozicijoje buvusių konservatorių pavyzdys – žmonės už juos nebalsavo“, – dėstė I.Šiaulienė.

Nereikėtų karščiuotis

Buvęs kairiųjų vedlys Algirdas Butkevičius irgi mano, kad partija turėtų likti koalicijoje – esą turi būti pateikti labai svarūs argumentai, kodėl reikėtų trauktis.

Tiesa, A.Butkevičiui ausį rėžia kai kurie partnerių pareiškimai. Vienas tokių – Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio kalbos apie tai, kad visi socialdemokratai yra įsitaisę valstybės tarnyboje: „Su tuo taikstytis tikrai negalima, tačiau vien dėl tokių emocinių dalykų trauktis būtų nesolidu. Nereikėtų karščiuotis ir skubėti.“

Parlamentaras mano kad koalicijos partneriai turėtų rimtai pasikalbėti dėl tolesnio darbo, kurį neretai lydi įvairūs nesutarimai, o ne daryti iš to tragedijų.

Nori įtvirtinti lyderystę

Kaip argumentą, kad reikėtų pasilikti valdančiojoje koalicijoje, kai kurie socialdemokratai pasitelkia ir kitų partijų užsakymu atliktas sociologines apklausas. Esą net 72,8 proc. apklausos dalyvių, kurie nurodė, kad rinkimuose balsuotų už kairiuosius, mano, kad ji turėtų likti koalicijoje.

Kodėl tuomet G.Paluckas elgiasi priešingai ir agituoja partijos skyrius balsuoti už santykių su „valstiečiais“ nutraukimą?

„Jis tokiu būdu nori įtvirtinti savo lyderystę partijoje. Greičiausiai G.Paluckas mano, kad jis to negalės padaryti, kol visas dėmesys bus nukreiptas į frakciją. O ši frakcija bus kam nors įdomi tol, kol ji bus valdžioje. Opozicijoje mes liksime konservatorių šešėlyje“, – kalbėjo vienas įtakingas socialdemokratas.

Koalicija buvo klaida

„Lietuvo ryto“ žiniomis, už išėjimą iš valdančiosios koalicijos yra Rasa Budbergytė ir Algimantas Salamakinas.

„Ši koalicija buvo klaida ir reikia kuo greičiau išeiti. Joje likus būsimi Seimo rinkimai socialdemokratams gali būti dar prastesni. Jeigu Darbo partijos grįš gelbėti Viktoras Uspaskichas, kairiajame sparne bus dar didesnė konkurencija.

Mums bus ypač svarbu parodyti, kuo mes skiriamės tiek nuo „darbiečių“, tiek nuo „valstiečių“. Tai geriausia daryti ne valdančioje koalicijoje, o būnant opozicijoje, kur konservatoriai mums ne konkurentai.

Pastarieji, kaip matome, irgi blaškosi, ryškios opozicijos šiame Seime nėra, todėl užimti šią niša gal ir būtų naudinga“, – svarstė A.Salamakinas, frakcijos veikloje faktiškai nedalyvaujantis.

Paklaustas, kodėl dauguma frakcijos narių mano kitaip, politikas aiškino, jog vienus jų laiko portfeliai arba kėdės, kiti galbūt įsivaizduoja, kad buvimas valdžioje yra kuo nors naudingas partijai.

„Tik naivuoliai gali manyti, kad turėdami tokius postus ir juose sėdėdami mes po trejų metų rinkimuose galime pasirodyti geriau nei per praėjusius.

Daviau sau žodį, kad tai – paskutinė mano kadencija, todėl galėčiau kalbėti ir kitaip, bet man gaila partijos“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo A.Salamakinas.

Aptarė įvairius scenarijus

Antradienį po beveik dvi valandas užtrukusio pasitarimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis pranešė, kad dauguma frakcijos narių yra už koaliciją.

Dar prieš posėdį paklaustas, kam reikia tartis, jei frakcijos narių nuomonė dėl koalicijos yra ir taip aiški, A.Palionis sakė, jog bus modeliuojamos situacijos, jeigu būtų nuspręsta trauktis.

O po posėdžio seniūnas „Lietuvos rytui“ teigė, kad frakcijos narių išsakyti argumentai, kodėl nenaudinga išeiti į opoziciją, bus paskleisti ir partijoje: „Bičiuliai, pavyzdžiui, turi žinoti, kad jei bus mažumos Vyriausybė, ji vykdys dabartinę programą. Kaip mes atrodysime, jeigu būdami opozicijoje bandysime oponuoti joje įrašytoms mūsų nuostatoms?“

Nors „valstiečių“ lyderiai partnerių sprendimo dėl koalicijos laukia iki Seimo rudens sesijos pradžios, G.Paluckas atsakymą žada pateikti tik rugsėjo pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.