Po slapto susitikimo su Jaroslawu Kaczynskiu Saulius Skvernelis atsitvėrė tylos siena

Saulius Skvernelis svarbiausią Lenkijos politiką Jaroslawą Kaczynskį slapta aplankė jau seniai. Bet kada įvyks oficialus Lietuvos premjero vizitas pas kaimynus? Vyriausybės atstovai tikino: tuoj, tuoj.

Viename Lenkijos sostinės restoranų nusifotografavo (iš kairės) A.Bielanas, T.Pačėsas, J.Kaczynskis ir S.Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viename Lenkijos sostinės restoranų nusifotografavo (iš kairės) A.Bielanas, T.Pačėsas, J.Kaczynskis ir S.Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ar užteks premjero S.Skvernelio pastangų, kad pagaliau būtų atšildyti komplikuoti Lietuvos ir Lenkijos santykiai?
Ar užteks premjero S.Skvernelio pastangų, kad pagaliau būtų atšildyti komplikuoti Lietuvos ir Lenkijos santykiai?
Daugiau nuotraukų (2)

Vytautas Bruveris LR korespondentas

2017-08-04 06:42, atnaujinta 2017-08-04 07:20

Padedant „Lietuvos ryto“ šaltiniams Vyriausybėje redakcijai pavyko gauti įdomią nuotrauką: prie vaišių stalo fotografui pozuoja pagrindinės Lenkijos valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) vadovas J.Kaczynskis, S.Skvernelis, Lenkijos Senato vicepirmininkas Adamas Bielanas ir žinomas Lietuvos krepšinio treneris Tomas Pačėsas.

Teigiama, kad būtent pastarasis, tada dar treniravęs „Lietuvos ryto“ krepšinio komandą, buvo vienas pagrindinių šios vakarienės viename Varšuvos restoranų organizatorių.

T.Pačėsas ilgai dirbo krepšinio treneriu kaimyninėje valstybėje, ten turi neblogų ryšių, taip pat gerai sutaria ir dažnai bendrauja su S.Skverneliu.

Paklausti apie šį susitikimą, kuris vyko praėjusių metų rudenį, tiek T.Pačėsas, tiek premjero atstovai atsitvėrė tylos siena.

Vis dėlto „Lietuvos ryto“ šaltiniai Varšuvoje atskleidė, kad prie alaus ir vyno tuomet buvo kalbama apie S.Skvernelio (tada – be penkių minučių premjero) planus gerinti Lietuvos santykius su Lenkija, o daugiausia – apie tuomečius „Lietuvos geležinkelių“ ir koncerno „Orlen“ nesutarimus.

Beje, rasti kalbą su kaimyninės šalies politikais S.Skverneliui padeda ir tai, kad jis neblogai šneka lenkiškai.

Kelionė dar ne visai aiški

Premjero patarėjas užsienio politikos klausimais Deividas Matulionis sakė žinąs, kad S.Skvernelis buvo susitikęs su J.Kaczynskiu, ir patikino, jog šių metų rugsėjo pradžioje Vyriausybės vadovas vėl turėtų vykti į Lenkiją.

Atvažiuoti į mažuoju Davosu pramintą ekonomikos forumą kurorte Krynicoje jį pakvietė Lenkijos premjerė Beata Szydlo gegužės mėnesį Taline. Ten buvo susitikę visų Baltijos šalių ir Lenkijos premjerai.

Į Krynicos forumą pakviestas ne vien S.Skvernelis, bet ir jo kolegos iš Latvijos bei Estijos.

Neatmestina, kad S.Skvernelis nuvyks ir į Varšuvą, tačiau, anot D.Matulionio, kol kas neaišku, kokie dvišaliai Lietuvos premjero susitikimai galėtų būti surengti su Lenkijos pareigūnais.

S.Skvernelio patarėjas pabrėžė, jog šis vizitas nesiejamas su Lietuvos ir Lenkijos santykių problemų sprendimu ir jo netemdo jokios politinės aplinkybės.

Atšildyti santykius sunku

Kad ir kaip būtų, santykių su Lenkija perkrovą nuo pat kadencijos pradžios žadančio S.Skvernelio oficialus vizitas į šalį – seniai pribrendęs.

Vyriausybės vadovas – vienas didžiausių normalių politinių santykių su Lenkija atnaujinimo entuziastų tarp aukščiausių Lietuvos pareigūnų.

Apie tai jis kalbėjo ir per Seimo rinkimus, ir jau būdamas premjero poste.

Tačiau į valdžią Lenkijoje grįžus dešiniajai Teisės ir teisingumo partijai atšildyti tuos santykius ne taip paprasta.

Varšuvos pozicija tokia: jokių draugysčių su Vilniumi, kol jis neatliks savo namų darbų. Tai – ir dvikalbių viešų užrašų įteisinimas, ir leidimas rašyti pavardes lotyniškomis raidėmis pirmajame paso puslapyje, ir kai kurių lenkiškų mokyklų problemos.

Būtent tai, kad nepasistūmėjo šie dvišalius ryšius temdantys klausimai, yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl iki šiol nesurengtas oficialus S.Skvernelio vizitas į Lenkiją.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, premjeras pats nenorėjo vykti į Varšuvą vien tam, kad dar kartą išklausytų lenkų priekaištų.

Šiokių tokių poslinkių yra

Kad ir kaip būtų, kai kurių ženklų, rodančių, kad kaimynai gali bendrauti geriau, jau atsiranda.

Pavyzdžiui, Seimui buvo pateiktas naujas pavardžių rašybą asmens dokumentuose originaliais lotyniškais rašmenimis leidžiančio įstatymo projektas, taikos sutartį pasirašė „Orlen“ ir „Lietuvos geležinkeliai“.

Ryšius bando megzti ir politikai. Į Lenkiją buvo nuvykęs valdančiajai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai atstovaujantis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė buvo susitikusi su prezidentu Andrzejumi Duda, tiesa, ne Varšuvoje, o daugiašaliame renginyje Kroatijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.