Absurdiška klaida smogė pirmūnei abiturientei į paširdžius

Vertindami S.Prokopovič atestatą su vienais dešimtukais švietimo sistemos kompiuteriai įspūdingai apsiriko.

D.Gudavičiūtės nuotr.
D.Gudavičiūtės nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
 Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-08-18 15:40, atnaujinta 2017-08-19 08:39

Vilnietė Simona Prokopovič šiemet negalės studijuoti japonologijos Vilniaus universitete, nes jos priėmimo į aukštąsias mokyklas balas buvo sumažintas.

Pusantro mėnesio priėmimą į Lietuvos aukštąsias mokyklas administruojantis kompiuteris rodė aukštą balą, likus kelioms dienoms iki priėmimo pabaigos jį sumažino, bet apie sumažintą balą abiturientei nepranešė.

Švietimo ir mokslo ministerija vakar tai pavadino apmaudžia klaida ir išreiškė įsitikinimą, kad tokios klaidos neturi pasikartoti.

Gavo dovanų iš Seimo

​Šiais metais Vilniaus Sofijos Kovalevskajos gimnazijos abiturientei Simonai Prokopovič kartu su atestatu buvo įteikta ir dovana nuo Lietuvos Respublikos Seimo. Maišelyje su Seimo simbolika buvo du rašikliai ir šokoladas. Taip Seimas pagerbė geriausius Lietuvos abiturientus – tuos, kurių egzamino įvertinimas buvo šimtas balų.

Tapti pirmūne, kurios atestate visi dalykai įvertinti 10 balų nebuvo lengva. Simona pasakojo, kad metus neturėjo nė vienos poilsio dienos – lankė papildomas pamokas, net per pertraukas pamokų tvakaraštyje sėdėdavo bibliotekoje su krūva vadovėlių ir mokėsi.

Atrodė – gyvenime galima daug pasiekti savo darbštumu ir valia.

Todėl birželio 2-ąją pildydama stojimo prašymą į aukštąsias mokyklas Simona rinkosi tokią studijų programą, kurią iš tikrųjų norėjo – Azijos studijas (japonologiją) Vilniaus universitete.

Tai nebuvo atsitiktinis pasirinkimas – prieš tai ji lankė japonų kalbos pamokas Japonų kultūros centre ir buvo įsitikinusi, kad šiais laikais itin svarbu pažinti Rytų kultūrą.

Stojimą į Lietuvos aukštąsias mokyklas administruojanti institucija – Lietuvos aukštųjų mokyklų asocacijos bendram priėmimui organizuoti (toliau – LAMA BPO) pranešė, kad Simonos konkursinis balas 5,48. Tiek tikrai užteko tapti Azijos studijų studente. Atsargi ir kruopšti mergina šį pranešimą su savo balu išspausdino, o vėliau ne kartą patikrino, ar tikrai viskas teisingai užpildyta – balas buvo tas pats. Pusantro mėnesio LAMA BPO tinklapis rodė tą patį aukštą konkursinį balą. Paskutinį kartą abiturientė jį tikrino liepos 16-ąją.

Tačiau liepos 25 dieną, kai buvo paskelbta, kas ir kur įstojo, Simona apstulbo, išvydusi, kad į japonologiją Vilniaus universitete neįstojo, nes jos balas sumažėjo iki 4,22.

Atsiprašė už vėlyvą balo korekciją

Persigandę tėvai puolė skambinti į LAMA BPO. Atsiliepęs balsas paaiškino, kad neturi kompetencijos atsakinėti į šį klausimą. Šeima kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją ir į teisininkus. Jie prašė paaiškinti, dėl kokių priežasčių jų dukters konkursinis balas pasikeitė ir kodėl apie tai ji nebuvo informuota.

Tik po savaitės, rugpjūčio 1-ąją Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti atsiuntė atsakymą.

Vyresnioji šios asociacijos konsultantė Deimantė Vainorytė abiturientei pranešė, kad Švietimo ir mokslo ministerija birželio pradžioje patvirtino kitą Geriausiųjų eilės pakeitimo variantą, nei buvo parengtas iki priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas, t.y. birželio 1 dienos.

Šio, jau kitos varianto programavimo ir testavimo darbai buvo atliekami priėmimo metu. Darbai buvo imlūs, kai kurie stojimo balai buvo koreguojami jau liepos pabaigoje.

Jei tikėtume laišku, tai ten teigiama, kad teisingą Azijos studijų programos konkursinį balą abiturentė galėjo matyti tik po liepos 16-osios, t.y. po pusantro mėnesio nuo prašymo padavimo ir likus kelioms dienoms iki stojimo pabaigos.

Laiško dešimtojoje eilutėje vyresnioji konsultantė atsiprašo už „vėlyvą balo skaičiuoklės korekciją“.

Ir jau kitame sakinyje nurodoma, kad net jei šis jų apskaičiuotas Simonos balas ir nebūtų koreguojamas – jai vis vien jo būtų neužtekę mokytis Vilniaus universitete japonų kalbos, nes konkursas į Azijos studijas buvo labai didelis ir esą reikėjo surinkti bent 5,62 balo. Apstulbęs abiturientės tėvas trečiadienį pasižiūrėjo internetinėje svetainėje, kiek gi balų reikėjo turėti norint studijuoti japonistiką – ten buvo nurodyta 5,22. Taigi su kaupu būtų užtekę.

Abiturientus laiko kvailiais

„Man pasirodė, kad valdininkai nevertina abiturientų. Juk tai primityvus rašinėjimas. Ar ne keista, kad testavimo darbai buvo atliekami studentų priėmimo metu ir tęsėsi ko ne visą stojimo laiką?

Negi programa neturi būti patikrinta iki stojamųjų? Be to, jokių pranešimų apie taisyklių ar mano balo pakeitimus aš negavau“, – kalbėjo S.Prokopovič.

S.Prokopovič tėvas Romualdas Prokopovičius tikina, kad jo duktė būtų pasirinkusi kitą studijų programą, jei būtų žinojusi teisingą balą.

Apie jokį sistemos gedimą niekas nepranešė, atsiprašyti – neatsiprašė. „Kas vyksta? Kodėl negaliu gauti informacijos, kodėl informacijos centras man sako, kad neturi kompetencijos paiškinti?

Jis spėja, kad dukters stojimo balas pasikeitė, kai jos atestate 10 balų už geografiją buvo perskaičiuoti, nes ji nelaikė geografijos egzamino.

Tačiau apie tai, kad balas bus mažinamas, niekur nebuvo pranešta.

Kalbėti nėra apie ką

Vieninteliu Lama BPO nurodytu telefono numeriu portalui lrytas.lt atsiliepusi konsultantė sujungė su Deimante Vainoryte, vyresniaja konsultante, parašiusia elektroninį laišką S.Prokopovič.

Ji patikino, kad abiturientei viskas paaiškinta. Paprašius sujungti su asociacijos prezidentu Pranu Žiliuku, ji paprašė palaukti, o po 5 minučių pasakė, kad P.Žiliukas perdavė, jog abiturientei viskas paaiškinta ir kalbėti nėra apie ką.

Ministerija pripažino klaidą

Švietimo ir mokslo ministerijos Studijų skyriaus vedėjas Antanas Levickas „Lietuvos rytui“ atsiuntė komentarą, kur šią istoriją paaiškino klaida. Ar ją padarė kompiuteris, ar žmonės ir kodėl ta klaida buvo laikoma teisingu balu pusantro mėnesio – nepaaiškinta. Apie naują Geriausiųjų eilės pakeitimo variantą, kurį ministerija patvirtino jau prasidėjus stojimui į universitetus, – nė žodžio.

„Bendrąjį priėmimą į aukštąsias mokyklas organizuoja LAMA BPO. Apmaudu, kad skaičiuojant konkursinį balą iš pradžių buvo padaryta klaida ir abiturientei pateiktas didesnis nei iš tikrųjų stojamasis balas.

Skaičiuojant stojimo rezultatus buvo imamas tikrasis konkursinis balas.Tačiau balo pasikeitimas abiturientės stojimo rezultatams įtakos neturėjo.

Tenka apgailestauti, kad abiturientė nebuvo informuota apie konkursinio balo perskaičiavimą iškart, kai klaida buvo ištaisyta. LAMA BPO turi užtikrinti, kad tokių klaidų nepasitaikytų, – rašė A.Levickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo