Sąmokslo teorija – Rusija nuvers Aliaksandrą Lukašenką ir puls Lietuvą

Permaininga vasara baigiasi, ateina ruduo, o kartu su juo – naujas politinių audrų sezonas.

Teigiama, kad V.Putinas nori pakeisti A.Lukašenką kokia nors klusnesne Kremliaus marionete.  <br>AFP / "Scanpix" nuotr. 
Teigiama, kad V.Putinas nori pakeisti A.Lukašenką kokia nors klusnesne Kremliaus marionete.  <br>AFP / "Scanpix" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto savaitė“, apžvalga

Aug 19, 2017, 12:14 PM, atnaujinta Aug 19, 2017, 3:01 PM

Didžiausias šešėlis, jau kuris laikas užgulęs dalį mūsų politikų ir valdžios pareigūnų, – būsimos Rusijos karinės pratybos Baltarusijoje „Zapad“. Joms artėjant tas šešėlis – vis tamsesnis.

Net susidaro įspūdis, kad viską, kas susiję su Rusija, pastaruoju metu imama vertinti per būsimų pratybų prizmę.

Būtent taip išplėstomis akimis iš Lietuvos, pavyzdžiui, buvo stebimas Rusijos prezidento V.Putino vizitas į Kaliningrado sritį. Ten jis savo Baltarusijos kolegą A.Lukašenką ragino visus baltarusiškus krovinius transportuoti ne per Baltijos valstybių, o per Rusijos uostus.

Jei tai iš tiesų įvyktų, nors kol kas mažai tikėtina, Lietuvos ekonomika gautų itin skaudų abiejų kaimyninių režimų smūgį. Negana to, tai būtų rimtas Baltarusijos politinis žingsnis dar giliau į Rusijos glėbį, atitinkantis Kremliaus strateginius interesus.

 

Neseniai Lietuvoje apsilankęs buvęs Gruzijos prezidentas M.Saakašvilis paskelbė jau ne kartą iš įvairių pusių skelbtą teoriją, kad Maskvai esą galutinai atsibodo terliotis su Minsko režimu, vis dar flirtuojančiu ir su Rusija, ir su Vakarais, tad per „Zapad“ Baltarusija esą bus rusų okupuota, o A.Lukašenka bus pakeistas kokia nors klusnia Kremliaus marionete.

Žinoma, negalima atmesti, kad kokiame nors Kremliaus stalčiuje guli ir toks planas. Tačiau tikimybė, kad Maskva būtent dabar ryžtųsi tokiai avantiūrai, kuri sukeltų jai naujų milžiniškų problemų, – itin menka.

Ko gero, dar mažiau tikėtina, kad išsipildytų baisiausias „Zapad“ scenarijus, sklandantis Lietuvos padangėje, – Rusija pradeda karą su Vakarais bei NATO ir įsiveržia į Baltijos šalis.

Dauguma politikų, diplomatų, kariškių, ekspertų iš pagrindinių Lietuvos sąjungininkių ir partnerių Vakaruose tvirtina, kad Rusijos režimui tai būtų iš esmės savižudiškas žingsnis, todėl jis nebus žengtas ne tik dabar, bet ir artimiausioje ateityje.

Nors Lietuvoje taip kalbėti jau kuris laikas tapo ne tik politiškai nekorektiška, bet ir rizikinga, šią savaitę tai konstatavo vienas uoliausių generalinės valstybės linijos sekėjų, prezidentės D.Grybauskaitės statytinis krašto apsaugos ministras R.Karoblis.

Tiesa, kad nepasirodytų nepakankamai budrus, čia pat Krašto apsaugos ministerijos vadovas kalbėjo apie galimas provokacijas per pratybas „Zapad“ ir netgi perspėjo, jog kažkas gali atsitikti jau per V.Putino vizitą į Kaliningradą.

Bene aktyviausiai Lietuvos valdžios atstovai reiškiasi ir savo tautai, ir rusams demonstruodami, kad konflikto atveju mūsų iškart stos ginti partneriai, pirmiausia Jungtinės Amerikos Valstijos.

Amerikiečiai irgi noriai rodo raminamus simbolinius gestus.

Vieni tokių – nesenas JAV viceprezidento M.Pence’o vizitas į Estijos sostinę Taliną ar pačios D.Grybauskaitės iškilmingai paskelbta žinia net apie septynis sąjungininkų lėktuvus mūsų padangėje per pratybas „Zapad“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?