Įtakingas „valstietis“ perspėja saviškius: gresia politinis bankrotas PERSPĖJIMAS. P.Urbšys: špygą rinkėjams susukę „valstiečiai“ išgaruos kaip kamparas

Braškanti dabartinė valdančioji koalicija su socialdemokratais, naujų partnerių paieškos, smunkantys partijos reitingai kelia įtampą Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje.

Premjeras S.Skvernelis ir „valstiečių“ vadovas R.Karbauskis palaiko skirtingus projektus dėl pavardžių rašybos.<br>T.Bauro nuotr.
Premjeras S.Skvernelis ir „valstiečių“ vadovas R.Karbauskis palaiko skirtingus projektus dėl pavardžių rašybos.<br>T.Bauro nuotr.
P.Urbšys: „Konservatoriams pavyko  į savo pusę palenkti premjerą S.Skvernelį ir sumušti mus kaktomis.“
P.Urbšys: „Konservatoriams pavyko į savo pusę palenkti premjerą S.Skvernelį ir sumušti mus kaktomis.“
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius, LR korespondentas

Aug 22, 2017, 12:14 PM, atnaujinta Aug 22, 2017, 12:59 PM

Jei bus nusigręžta nuo rinkėjų ir prieš rinkimus deklaruotų vertybių, ypač susidėjus su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, valdančiajai partijai kils rimtų pavojų. Apie tai prakalbo įtakingas „valstiečių“ frakcijos atstovas Povilas Urbšys.

Politikas perspėjo, kad partijai gali kilti bėdų dėl kompromisų siekiant įteisinti originalių pavardžių rašymą asmens tapatybės dokumentuose: „Rinkėjai, kurie balsavo už tradicinių vertybių puoselėtojais apsimetusius „valstiečius“, pamatys, kad vietoj trijų raidžių problemos sprendimo jiems pakišama trijų pirštų kombinacija, liaudiškai vadinama špyga.“

Pasidalijo į stovyklas

Seimas gegužę po pateikimo pritarė dviem skirtingiems pavardžių rašymo asmens dokumentuose variantams: viename siūloma įteisinti lotyniškus rašmenis pirmajame puslapyje, kitame – x, q ir w raides įsileisti į tik į tolesnius paso puslapius.

Tačiau per balsavimą dėl pateiktų projektų valdančiųjų veikėjai atsidūrė priešingose barikadų pusėse.

Premjeras Saulius Skvernelis ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis palaikė konservatoriaus Andriaus Kubiliaus rengtą projektą, kuris įteisintų originalių pavardžių rašybą pirmajame puslapyje.

Beje, pats Vyriausybės vadovas šiam projektui Seime rinko parašus, o neseniai lankydamasis Punske pakartojo, kad tai galėtų pagerinti Vilniaus ir Varšuvos santykius.

Tuo metu „valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis balsavo už kito konservatoriaus Lauryno Kasčiūno projektą, kuris įteisintų vadinamąjį latvišką originalių pavardžių rašymą asmens dokumentuose.

Skirtingose stovyklose R.Karbauskis su S.Skverneliu atsidūrė nusprendus atlikti šių projektų ekspertines išvadas: pirmasis pasirašė vieną siūlymą, antrasis – kitą.

Varžovai užčiuopė silpną vietą

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui vadovaujantis P.Urbšys jau tuomet garsiai prabilo, kad politiniai oponentai surado silpną „valstiečių“ vietą ir bando juos įvelti į tarpusavio konfliktą.

Parlamentaras priminė, kad pernai buvo susikūrusi iniciatyvinė grupė „Talka už Lietuvos valstybinę kalbą“, kurios veikloje aktyviai reiškėsi ir „valstiečiai“.

Grupė surinko beveik 70 tūkst. piliečių parašų, reikalaujančių, kad asmens dokumentuose būtų vartojama tik valstybinė kalba. Šį užmojį ypač rėmė R.Karbauskis, o jo vadovaujami „valstiečiai“ surinko kone pusę parašų.

Surinkti parašai leido įregistruoti įstatymo pataisą, kuri būtų alternatyva praėjusią kadenciją svarstytam socialdemokratų senbuvių Gedimino Kirkilo ir Irenos Šiaulienės projektui.

„Mes tam priešinomės ir tapome savotiškais tradicinių nacionalinių vertybių sergėtojais. Dėl to už mus balsavo ir dalis nusivylusių konservatorių rėmėjų. Bet konservatoriams pavyko į savo pusę palenkti premjerą S.Skvernelį ir sumušti mus kaktomis“, – įtampą apibūdino P.Urbšys.

Įžvelgia atsitraukimą

Vis dėlto daugiausia nerimo P.Urbšiui kelia pavasario sesijos pabaigoje atsiradęs vadinamasis kompromisinis įstatymo projektas, kurį pateikė „valstietis“ Mindaugas Puidokas.

„To negalėta padaryti be R.Karbauskio žinios. M.Puidoko statusas partijoje ir frakcijoje tikrai nėra toks, kad jis galėtų siūlyti projektą, kuriam prieštarautų frakcijos ir partijos vadovas.

Seimo koridoriuose sklando kalbų, kad jis buvo pasirinktas kaip asmuo, kurio vardu reikia registruoti pataisas, nes yra sprendimas atsitraukti nuo „Talkos“ projekto“, – kalbėjo P.Urbšys.

Politiko žiniomis, M.Puidoko siūlymas sulaukė R.Karbauskio ir Eugenijaus Jovaišos, kuris buvo vienas „Talkos už Lietuvos valstybinę kalbą“ entuziastų, palaikymo: „Jie aiškina, kad „Talkos“ projektas vis tiek pralaimės, tad esą geriau sutikti su kompromisu.“

Kalbėjo labai aptakiai

Ar tikrai „valstiečiai“ jau sudėjo ginklus, kuriais mojavo prieš rinkimus?

To paklaustas Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovas E.Jovaiša „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad grupė „Talka už Lietuvos valstybinę kalbą“ aptarė M.Puidoko projektą ir liko prie vadinamojo latviškojo varianto.

Bet „valstietis“ pridūrė, kad sprendimą dėl šio projekto Seimas priims balsavimu.

Jis nesiėmė prognozuoti, kaip bus nuspręsta, todėl nenorėjo vertinti, ar partija neišduoda savo rinkėjų.

E.Jovaiša patvirtino, jog R.Karbauskis taip pat dalyvavo iniciatyvinės grupės susirinkime, bet neatskleidė, ar partijos lyderio pozicija dėl pavardžių rašymo nesusvyravo.

Laukia rimtas išbandymas

P.Urbšys nuogąstavo, kad siūlomas kompromisas gali tapti lemtingu „valstiečių“ išbandymu: „Iš koalicijos traukiantis socialdemokratams mūsų frakcija turėtų būti ypač vieninga.

Bet šis klausimas ją gali suskaldyti.“

Parlamentarui ypač įtartinas veržimasis šį klausimą svarstyti kuo skubiau: „R.Karbauskis, matyt, į šią situaciją žvelgia pragmatiškai.

Galbūt jam svarbiau maža pergalė nei pralaimėjimas.“

„Valstiečių“ frakcijos narys neatmetė, kad tokią skubą diktuoja ir neaiški koalicijos ateitis, – galbūt norima palaikyti gerus santykius su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, kuri laikoma potencialia mažumos Vyriausybės rėmėja ir kurios balsai gali būti itin reikšmingi.

„Bet kas tada išeina? Kol nebuvo valdžioje, „valstiečiai“ tvirtino, kad kalba negali būti politinių sandėrių objektu. Dabar, atrodo, kad atsisėdę į valdžios krėslus jie patys kalbą gali paversti politinių mainų objektu.

Pastaruoju metu kylantys konservatorių ir krintantys liberalėjančių „valstiečių“ reitingai tik patvirtina, kad rinkėjai ima jaustis apgauti, todėl grįžta prie tradicinės politinės jėgos“, – svarstė P.Urbšys.

Į Seimą kaip nepriklausomas kandidatas išrinktas politikas tvirtino, kad ir pats pasijustų apgautas, jeigu „valstiečiai“ nusisuktų nuo skelbtų vertybių.

Partija išgaruos kaip kamparas

P.Urbšys mano, kad „valstiečiai“ turėtų apsispręsti, kas jiems svarbiau – Lietuvos lenkų parama galimai mažumos Vyriausybei ar frakcijos vienybė.

„Tokie viražai pasės nepasitikėjimą vienų kitais ir gali kenkti frakcijos darbui.

Nelikus vertybių, kurios vienytų frakciją, kadencijos pabaigoje ji tiesiog pakriks.

Kas lauks politinės jėgos, kuri savo tapatybę keičia kaip chameleonas?

Juk mes rinkimus faktiškai laimėjome kritikuodami kitus, kad jie išduoda savo tapatybę, taip pat žadėdami grįžti prie tikrųjų vertybių. Bet dabar patys savo sermėgas keičiame priklausomai nuo to, iš kur pučia politiniai vėjai.

Toks žongliravimas „valstiečius“ gali atvesti į politinį bankrotą. Jeigu ir toliau bus taip žongliruojama, bijau, kad kitą kadenciją ši partija iš Seimo išgaruos kaip kamparas“, – kalbėjo P.Urbšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.