Šokas pirmokės tėvams: gavus laišką žemė išslydo iš po kojų

 Nors pirmosios vaiko dienos mokykloje turėtų būti šventė, vienai Žiežmariuose gyvenančiai šeimai rugsėjo pradžia kupina streso. Savo dukrą į pirmą klasę Žiežmarių gimnazijoje norėję leisti tėvai liko šokiruoti – likus vos keturioms dienoms iki rugsėjo 1-osios sužinojo, kad šioje mokykloje jų dukrai nėra vietos.

 Prieš pat rugsėjo 1-ąją būsimos pirmokės tėvai gavo netikėtą žinią. <br> „123rf.com“ nuotr.
 Prieš pat rugsėjo 1-ąją būsimos pirmokės tėvai gavo netikėtą žinią. <br> „123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2017, 5:27 PM, atnaujinta Sep 5, 2017, 6:12 AM

Liko be vietos

Pirmokės tėvas iš Žiežmarių pasakojo, jog dar gegužės mėnesį parašė prašymą Žiežmarių gimnazijai, kad priimtų jo dukrą mokytis. Šeima visą vasarą ruošėsi mergaitės pirmosioms dienoms mokykloje: pirko uniformą, mokyklines prekes. O ir ramūs buvo, nes toje pačioje mokykloje mokosi vyresnysis vaikas.

Tačiau netikėtai gavus laišką iš mokyklos išslydo žemė iš po kojų. Pirmokės tėvai buvo informuoti, kad jų dukra negalės mokytis šioje gimnazijoje, nes joje paprasčiausiai nebėra vietos.

„Gavome raštą, kad mokykloje nebėra vietų, ir mums siūloma rinktis kitą mokyklą, nors pagal atstumą mums Žiežmarių gimnazija yra visai prie pat namų. Vienas vaikas jau mokosi, o kitas nepriimamas.

Viskas yra dėl to, kad Kaišiadorių rajono savivaldybė neskiria pinigų papildomai klasei Žiežmarių gimnazijoje. Jei kas nors atvažiuotų patikrinti, pamatytų, kaip ten viskas vyksta, kad mokinių skaičius neatitinka reikalavimų“, – piktinosi žiežmariškis.

Žiežmariuose veikia ir kita mokymo įstaiga, vykdanti pradinio ugdymo programą, tai yra mokykla-darželis „Vaikystės dvaras“. Tačiau tėvai kategoriškai nusiteikę neleisti savo dukros į šią mokymo įstaigą, nes ji esą nehigieniška, joje gerokai per daug vaikų.

Įpykęs tėtis tikino, kad šios įstaigos klasės nėra pritaikytos mokytis vaikams, jos per mažos ir ten galėtų mokytis keliolika vaikų, o ne 24, kaip numatyta pagal įstatymus. O ir prašymo mokytis šioje įstaigoje mergaitės tėvai nėra pateikę.

Nežinodami, ko imtis, tėvai pirmadienį savo dukrą nuvedė į Žiežmarių gimnaziją, ten mergaitė sėdėjo pamokose, nors to daryti negalėjo: „Suprantu mokytoją, ji sakė, kad to daryti negali, bet kad netraumuotų vaiko, paliko ją klasėje. Tačiau kaip bus kitą dieną, mes nežinome. Mūsų vaikas yra be vietos. Jau rugsėjis, reikėtų mokytis, bet neaišku, ar rytoj mūsų vaikas mokysis, ar ne.“

Priims, nors ir negali

Žiežmarių gimnazijos direktorė Ieva Mažulienė tikino, kad dar liepą kreipėsi į savivaldybę su prašymu steigti papildomą pirmą klasę, nes pagal gautų prašymų skaičių buvo akivaizdu, kad visi norintieji mokytis į pirmą klasę netilps.

„Aš atsakymą į savo raštą gavau tik rugpjūčio 24-ąją ir iš karto tą pačią dieną informavau tuos kelis tėvus, kad jų vaikai nebus priimti į gimnaziją todėl, kad rašte buvo parašyta, jog man leidžiama komplektuoti tik vieną pirmąją klasę, o joje vietų nebėra“, – telefonu naujienų portalui lrytas.lt pasakojo I.Mažulienė.

Ji sakė, kad yra atsidūrusi tarp kūjo ir priekalo, nes tėvai reikalauja priimti jų vaikus, o savivaldybė to daryti neleidžia. Vis dėlto direktorė priėmė sprendimą leisti vaikams mokytis pirmoje klasėje, nors ir bus viršijamas leidžiamas mokinių skaičius – vietoj 24 jų bus 28.

Papildomos klasės steigti neketina

Kaišiadorių rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Rimutė Arlauskienė apgailestavo dėl susiklosčiusios situacijos, tačiau teigė, kad problema būtų lengvai išsprendžiama, jei tėvai sutiktų vaikus leisti į kitą mokymo įstaigą – mokyklą-darželį „Vaikystės dvaras“.

Pasak jos, sprendimas abiejose mokymo įstaigose steigti tik po vieną pirmų klasių komplektą buvo priimtas dar kovo 30-ąją ir mokyklų direktoriai apie tai buvo informuoti.

„Reikia pripažinti, kad gimnazijos direktorė tikėjosi, jog išmuš, pridaugins klasių, o kadangi tuščių finansuojamų vietų mes negalime laikyti, steigėjas neturi tiek pinigų, kad tuščiai finansuotų, apskaičiavome, jog visi pirmokai į šias dvi klases telpa. Ir dabar „Vaikystės dvare“ yra trys laisvos vietos ir laukia pirmokų“, – sakė R.Arlauskienė.

Ji pripažino, jog jei tėvai laiku būtų buvę informuoti, kad gimnazijos pirmoje klasėje nebėra vietų, problema nebūtų kilusi, nes tokiu atveju jie turėtų laiko pasiruošti ir būti pervesti į kitą artimiausią tą programą vykdančią mokymo įstaigą.

Dar viena išeitis, R.Arlauskienės teigimu, būtų buvusi vaikų, gyvenančių kaimiškosiose vietovėse, tėvams pasiūlyti savo vaikus vietoj Žiežmarių gimnazijos leisti į „Vaikystės dvarą“, mat skirtumo jiems nebūtų – vaikai vis tiek būtų atvežami į mokyklą ir iš jos parvežami namo specialiu autobusu.

„Šią situaciją išspręsti galima, bet direktorė užsispyrusi. Žinoma, blogai padarė, kad tėvelių neinformavo, jei jie gegužės mėnesį būtų žinoję, ko gero, ir nebūtų iškilusi ši problema. Bet „Vaikystės dvaro“ direktorė laukia tų vaikučių, darželis yra saugus, aptvertas, vaikai prižiūrimi. Nežinau, kodėl ten nenorima mokytis“, – kalbėjo Švietimo skyriaus vedėja.

Ji suskubo paneigti, kad mokykla-darželis „Vaikystės dvaras“ neatitinka higienos normų. R.Arlauskienė patikino, jog savivaldybė kvietė Visuomenės sveikatos centro specialistus, jie dar kartą įvertinę įstaigą priėmė išvadą, kad ji higienos reikalavimus atitinka.

Paklausta, kaip reaguoja į tai, kad direktorė į mokyklą priima pirmokus, nors jų klasėje jau per daug, R.Arlauskienė sakė, kad tai nėra gerai, bet dar kartą patikino, jog papildoma pirma klasė nebus steigiama.

„Žiežmariai yra tokie maži, kad pristeigti papildomų klasių nėra logiška“, – teigė Švietimo skyriaus vedėja R.Arlauskienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.