Gintautas Kėvišas į darbą bando grįžti per teismą

Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti iš pareigų atleisto  Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo Gintauto  Kėvišo skundą. 

 G.Kėvišas nesutinka su ministerijos paskirtomis nuobaudomis. <br> T.Bauro nuotr, 
 G.Kėvišas nesutinka su ministerijos paskirtomis nuobaudomis. <br> T.Bauro nuotr, 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 12:52 PM

Į darbą LNOBT norintis grįžti G.Kėvišas teismo prašė panaikinti ne tik  kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson sprendimą atleisti jį iš darbo, bet ir panaikinti anksčiau skirtą drausminę nuobaudą bei priteisti  atlyginimą už priverstinę pravaikštą. 

Buvęs ilgametis teatro vadovas taip pat prašo priteisti patirtą  neturtinę žalą – teismui jis nurodė, kad ją įvertina vienu euru. 

Šiuo metu G.Kėvišas yra išvykęs, bet advokatės Ievos Povilaitienės teigimu, yra pasiruošęs duoti teismui paaiškinimus. To daryti jam nebereikės, nes teismas bylą išnagrinėjo per vieną posėdį ir sprendimą skelbs rugsėjo 19-ąją. 

Prieš bylos nagrinėjimą G.Kėvišo advokatė teismui pateikė daugybę  dokumentų, kuriais siekiama, įrodyti, kad ilgametis LNOBT vadovas iš  darbo buvo atleistas neteisėtai. 

"Bylos esmė yra ta, kad ministrė nutarė atleisi G.Kėvišą ir pradėjo  ieškoti pagrindų, kaip tai padaryti", - paaiškino G.Kėvišo advokatas  Gintautas Bartkus. 

Kultūros ministerija LNOBT vadovui skyrė drausminę nuobaudą dėl Viešųjų  ir privačių konfliktų įstatymo pažeidimų - esą LNOBT koncertus rengė  G.Kėvišo sūnaus vadovaujama bendrovė. 

Teismui pateikta praėjusių metų kovo 9 dieną vykusio LNOBT Meno tarybos  posėdžio stenograma. Taryba nusprendė, kad vengdamas viešųjų ir privačių  interesų konflikto, G.Kėvišas turi nusišalinti nuo Londono simfoninio  orkestro koncerto organizavimo. LNOBT generalinis direktorius tai ir  padarė. 

Nusišalinti nuo trijų koncertų organizavimo jam dar 2016 m. vasarį jam patarė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). "Supratęs, kad  koncertų neįmanoma suorganizuoti niekaip kitaip, kaip per jo sūnaus  vadovaujamą bendrovę, G.Kėvišas nuo jų rengimo iš karto nusišalino  ir apie tai informavo Kultūros ministeriją", - aiškino advokatas  G.Bartkus. 

Teigiama, jog būtent Kultūros ministerija nusprendė, kad už koncertų,  vykusių 2016 gegužės, birželio ir rugsėjo mėnesiais organizavimą bus  atsakingas vienas LNOBT vadovo pavaduotojų Naglis Stancikas. 

Jau tuomet jis nurodė, jog teatrui naudinga bendrauti su viešąją įstaiga  "Vilniaus festivaliais", kurioje G.Kėvišas dirbo nuo 2003 metų gegužės.   "Tuo metu įstatymas nenustatė apribojimų teatro vadovui dirbti kitą  darbą. Kultūros ministerija apie tai žinojo, bet vėliau tai buvo  įvertinta kaip darbo drausmės pažeidimas", - pastebėjo advokatė I.Povilaitienė. 

Kultūros ministerijos atstovė atsakė, jog grąžinti G.Kėvišo į darbą teisiškai neįmanoma, nes 2012 metais sudarytos terminuotos darbo sutarties terminas baigėsi šių metų liepos 18-ąją. Tarnybinė nuobauda G.Kėvišui buvo skirta birželio 12-ąją. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.