Darželio spintos montuotojams ir naudotojams atsirūgo sužalotos mergaitės kančios

Klaipėdos vaikų darželyje „Aitvarėlis“ užkritus spintai sužalotos šešiametės motina pasiekė mažą pergalę ir gali lengviau atsikvėpti: kaltieji dėl jos dukters patirto skausmo ir išgyvenimų bus nubausti – turės sumokėti pinigines kompensacijas.

 Užgriuvus spintai mergaitei lūžo abi rankos.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Užgriuvus spintai mergaitei lūžo abi rankos.<br> A.Pilaitienės nuotr.
 Po incidento visos spintos buvo papildomai pritvirtintos.<br> G.Butkienės nuotr.
 Po incidento visos spintos buvo papildomai pritvirtintos.<br> G.Butkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aušra Pilaitienė

Sep 11, 2017, 4:27 PM, atnaujinta Sep 11, 2017, 5:47 PM

Civilinę bylą dėl žalos atlyginimo išnagrinėsjęs Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad incidento kaltininkai motinai ir mergaitei solidariai turi sumokėti 141 eurą turtinės ir 2000 eurų neturtinės žalos kompensacijos.

Nukentėjusiųjų ieškiniai tenkinti iš dalies.

Nelaimė nutiko pernai birželį. Sužaloto vaiko motina civiline tvarka kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą, atsakovais įvardijusi lopšelį – darželį “Aitvarėlis“ ir spintas gaminusią bei tvirtinusią bendrovę „Faktumas“.

„Tądien man paskambino iš darželio ir pasakė, kad nutiko nelaimė dukrai. Atskubėjau į darželį – dukra buvo be galo išsigandusi, rankos sutinusios. Paaiškėjo, kad vaikai ruošėsi eiti į lauką, norėjo apsirengti, darė pakabinamos spintos dureles, o tuo metu atsilaisvino varžai ir trijų spintelių blokas nuvirto ant jų. Šalia dukros buvęs berniukas fiziškai nenukentėjo, tik išsigando. O manajai nepasisekė - Klaipėdos vaikų ligoninėje diagnozuoti abiejų rankų lūžiai – dešiniojo dilbio ir kairės rankos stipinkaulio. Buvo atliktos operacijos“, - pasakojo dvynes dukras auginanti vieniša mama Vilma Katkuvienė.

Kita jos dukra matė, kas nutiko seseriai, ir ilgai negalėjo atsigauti nuo patirto išgąsčio.

„Pasirašiau su darželiu sutartį, kad galiu ramiai dirbti, o vaikas bus saugus visą dieną. Ir še tau“, - kalbėjo sužalotos mergaitės motina.

Nelaimė nutiko uostamiesčio vaikų lopšelyje – darželyje „Aitvarėlis“. Mergaitės lanko kitą darželį, o į šį buvo perkeltos tik vasarai, kai anas užsidarė.

V.Katkuvienė aiškino, kad po nelaimės iškilo daugybė problemų. Moteris buvo neseniai išėjusi iš darbo ir po poros dienų tikėjosi pradėti dirbti kitur. Tačiau į naują darbovietę taip ir nenuėjo, nes reikėjo slaugyti ir prižiūrėti nieko negalinčią padaryti iki tol savarankiška buvusia dukrą.

Iki alkūnių sugipsuotomis rankomis ji nesugebėjo, nei pavalgyti, nei apsirengti ar nusirengti, nei nueiti į tualetą. Teko visą laiką būti šalia, nes mergaitė neturėjo kuo užsiimti – nepajėgė nei piešti, nei žaisti.

„Darbo neturėjau, dukra sužalota, dvi savaites prižiūrėjau kaip naujagimį, du mėnesiai bemiegių naktų“, - prisiminė V.Katkuvienė.

Patirtą turtinę žalą ji įvertino 488 eurais, dukters neturtinę – 4000, savo – 1000 eurų.

“Aitvarėlio“ direktorė Aušra Jablonskienė savo įstaigos darbuotojų kaltės dėl nelaimės neįžvelgė.

„Tos spintelės buvo pagamintos ir pritvirtintos prie sienos prieš tris mėnesius. Su socialine įmone „Faktumas“ bendravome ne pirmą kartą, atrodė, kad dirba kokybiškai. Tą pačią dieną, kai nutiko nelaimė, atvyko jų darbininkai ir pritvirtino spinteles papildomais varžtais. Kalbėjausi su meistru – gal tuomet per skubėjimą ar neatsargumą buvo parinkti ne tie varžtai, nes iš sienos iškrito varžtas su kaiščiu“, - aiškino direktorė.

Ji teigė, kad senosios spintelės darželyje išstovėjo 29 metus, bet nieko panašaus nebuvo nutikę.

„Mūsų kaltės nėra. Manome, kad nelaimingas atsitikimas nutiko dėl nestabiliai pritvirtintų spintelių“, - teigė A.Jablonskienė.

„Spintos yra darželio nuosavybė, vadinasi, ir atsakomybė – darželio, o ne gamintojo. Mes pagaminome, pritvirtinome, patikrinome – viskas tvarkoje. Buvo pasirašytas aktas, kuriame jokių pretenzijų nėra – viskas atlikta tinkamai“, - aiškino bendrovės „Faktumas“ direktorius Rimtautas Aniulis

Jis prisiminė, kad tądien, kai atvyko po incidento, darželio darbuotojos kalbėjusios, neva spintelės jau kurį laiką klibėjo, bet nieko nebuvo imtasi.

„Galėjo mums paskambinti, esame netoliese, Vėžaičiuose, būtume atvažiavę, nors tai jau ir nebe mūsų rūpestis. Mes tikrai nekalti. Inventoriaus priežiūra turi rūpintis darželis. Nepasirašėme sutarties, kad po priėmimo akto pasirašymo dar atvyksime ir tikrinsime“, - kalbėjo R.Aniulis.

Jis apskundė Klaipėdos apylinkės teismo sprendimą aukštesniajai instancijai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.