Palangoje ilsėtis dar saugiau

Nuo rugpjūčio Palangos gatves ir didžiausią žmonių srautą pritraukiančias erdves ištisą parą stebi 23 „akys“ – modernios vaizdo stebėjimo kameros.

Šiuolaikiška vaizdo kamera stebi poilsiautojų pamėgtas kurorto vietas, tarp jų – ir erdvę prie Palangos tilto. <br> T.Lubio nuotr.
Šiuolaikiška vaizdo kamera stebi poilsiautojų pamėgtas kurorto vietas, tarp jų – ir erdvę prie Palangos tilto. <br> T.Lubio nuotr.
 Palangos komisariato pareigūnas P.Mačiulis jau įsitikino kamerų nauda.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
 Palangos komisariato pareigūnas P.Mačiulis jau įsitikino kamerų nauda.<br> E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 8:35 AM, atnaujinta Sep 13, 2017, 9:15 AM

Palangos policijos pareigūnai viešąją tvarką kurorte gali įvertinti net neišvažiavę iš komisariato.

Tankus vaizdo kamerų tinklas dabar aprėpia ne tik visą miesto centrinę dalį, bet ir atokesnes poilsiautojų pamėgtas kurorto vietas.

Veidą įžvelgia ir už 100 metrų

Iki šiol Palangos viešosiose vietose buvo įrengta 16 vaizdo stebėjimo kamerų, tačiau jų techninės galimybės buvo ribotos: jos nepakankamai pritraukė stebimą vaizdą, netenkino perduodamo vaizdo ryškumas, o sutemus beveik nieko nebuvo matyti.

Dabar kurortą stebi 23 šiuolaikiškos vaizdo kameros, kurios papildomai atsirado naujai įrengtose erdvėse: Vaikų ir Pasakų parkuose, rekonstruotoje Grafų Tiškevičių alėjoje, autobusų stotyje. Papildoma kamera stebi ir labiausiai poilsiautojų lankomą J.Basanavičiaus gatvę.

„Svarbiausia, kad naujų kamerų perduodamas vaizdas mums realiai gali padėti fiksuojant viešosios tvarkos pažeidimus ir nustatant kaltus asmenis.

Šios kameros taip pritraukia vaizdą, kad galima aiškiai įžiūrėti ir už 100 metrų esančio žmogaus veido bruožus ar užfiksuoti automobilio valstybinį numerį“, – pasakojo Palangos policijos komisariato Reagavimo skyriaus vyresnysis tyrėjas Petras Mačiulis.

Vaizdo kameros gali sukinėtis 360 laipsnių kampu, o jų perduodamas vaizdas įrašomas ir automatiškai kompiuteryje saugomas pusę mėnesio.

Padėjo sustabdyti muštynes

Tirdami nusikaltimus ar viešosios tvarkos pažeidimus pareigūnai jau dabar yra išsisaugoję reikalingo laikotarpio vaizdo įrašus, kurie padeda atsekti ne tik įtariamųjų judėjimą, bet ir leidžia užfiksuoti jų veido bruožus.

Stebėdami perduodamą vaizdą ir reguliuodami kameras policijos pareigūnai jau yra užkirtę kelią ne vienam nusikaltimui.

„Praėjusį mėnesį budėjimo metu paryčiui stebėjau perduodamą vaizdą prie neramumais pagarsėjusios kavinės „Luiza“. Staiga pamačiau, kad išėję parūkyti vyrai ėmė skeryčiotis. Pritraukus vaizdą iš arčiau aiškiai buvo matyti konflikto iniciatorius.

Apie bręstantį konfliktą iš karto įspėjau mieste budėjusius policijos patrulius. Vos tik besibūriuojantys vyrukai paleido į darbą kumščius, juos už pakarpos čiupo privažiavę pareigūnai. Muštynes pradėjęs asmuo pamatęs vaizdo įrašą net nebandė neigti savo kaltės“, – pasakojo P.Mačiulis.

Vaizdo kamerų tik daugės

Palangos miesto savivaldybei vaizdo stebėjimo sistemos duomenys kainuos beveik 48 tūkst. eurų per metus.

Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danutė Mikienė teigė, kad miesto gyventojų ir poilsiautojų saugumui skiriamos lėšos tik didės, nes ateityje plėsis ir vaizdo kamerų tinklas.

„Tai natūralu – juk kurortas kasmet taip pat plečiasi, auga. Atsiranda žmonių pritraukiančių naujų objektų, viešųjų erdvių ir tai tų pačių žmonių saugumui turi būti stebima“, – aiškino D.Mikienė.

Išsiplėtęs vaizdo kamerų tinklas ir jomis perduodamo vaizdo kokybė džiugina ir kurorto verslininkus.

„Kuo poilsiautojai mūsų kurorte jausis saugesni, tuo daugiau jų sulauksime“, – įsitikinusi Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Anot verslininkės, žinią, kad visą Palangą stebi vaizdo kameros, reikia skleisti kuo plačiau, nes tai – puiki prevencinė priemonė: „Kiekvienas blogam poelgiui nusiteikęs asmuo privalo žinoti, kad yra matomas, bus atpažintas ir neišvengs bausmės.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.