Vaikus su paršeliais palyginęs Remigijus Žemaitaitis praslydo: etikos nepažeidė

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį ėmėsi svarstyti parlamentaro, opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūno Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų. „Tvarkietį“ komisijai apskundė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vedlys Ramūnas Karbauskis.

 Komisija pripažino, kad Remigijus Žemaitaitis etikos nepažeidė. <br> T.Bauro nuotr.
 Komisija pripažino, kad Remigijus Žemaitaitis etikos nepažeidė. <br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2017, 2:40 PM, atnaujinta Sep 13, 2017, 2:43 PM

„Valstiečių“ pirmininkas į komisiją kreipėsi dėl gegužės 26-ąją vykusio Sveikatos reikalų komiteto posėdžio, kurio metu buvo svarstomos alkoholio kontrolės įstatymo pataisos. R.Karbaukis teigė, kad posėdžio metu R.Žemaitaitis vaikus lygino su kiaulėmis ir paršiukais, kalbėjo apie gardelius ir t.t.

R.Karbauskis teigė, kad tai „tvarkietis“ įžeidė jį, pažemino Seimo nario vardą ir Seimo darbą. „Ramūnas Karbauskis įsitikinę, kad Remigijus Žemaitaitis pažeidė etiką ir pažemino tiek R.Karbauskį, tiek pačią instituciją“, - Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje skundą pristatinėjo pirmininkė R.Tamašunienė.

Pats „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas paaiškinimų nepateikė ir informavo, kad skundą galima nagrinėti be jo dalyvavimo posėdyje.

Normų nepažeidė

Išvadas dėl skundo ruošęs konservatorius Kazys Starkevičius pastebėjo, kad ne vienas Seimo narys mėgsta kalbėti vaizdžiai, kalbėti palyginimais. „Seimo statutas numato, kad Seimo narys gali laisvai reikšti savo mintis. Visgi tikiuosi, kad tokių pasisakymų mažės“, - sakė K.Starkevičius.

Komisijos pirmininkė Rima Tamašunienė priminė, kad parlamentarai turi nepamiršti, kad visuomenė juos stebi, susidaro įspūdį iš to, kas yra pasakoma ir tai daro įtaką bendram Seimo, kaip institucijos, įvaizdžiui.

„Turime politiko elgesio kodeksą, kur yra nuostatos, kaip turime elgtis“, - sakė R.Tamašunienė.

Tuo tarpu LVŽS frakcijos narė Asta Kubilienė buvo nusiteikusi griežčiau. Ji teigė, kad kai kurie R.Žemaitaičio pasisakymai svyruoja ant patyčių ribos ir priminė, kad savo nuomonę parlamentarai gali reikšti, tačiau darydami tai neturi peržengti ribų: „Mūsų teisė baigiasi ten, kur prasideda kito teisė.“

Žadėjo užsiimti auklėjimu

R.Žemaitaičio frakcijos kolega ir jo pavaduotojas Algimantas Dumbrava pripažino, kad seniūno pasisakymai nėra tinkami Seimo nariui. Jis taip pat tikino, kad tiek jis, tiek kiti „Tvarkos ir teisingumo“ nariai dažnai kalbasi su frakcijos seniūnu dėl tokio jo elgesio.

„Yra tokia kai kurių politikų liga. Frakcijoje su juo labai daug kalbama tuo klausimu. Gal tai jaunatviškas impulsas. Su juo kalbama apie tai. Mes dirbsime su juo ir toliau, kad tikrai nebūtų gėda. Frakcija nėra didelė ir vos ne kas antrą kartą esame svarstomi“, - kalbėjo A.Dumbrava.

Galiausiai komisija nusprendė, kad R.Žemaitaitis etikos normų nepažeidė, tačiau jam rekomenduojama korektiškiau reikšti mintis ir vengti dviprasmiškų pasisakymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.