Gabrielius Landsbergis: „Saulius Skvernelis vykdo politinę savižudybę“

„Gabrielių ir Tėvynės sąjungą išdurti galima, bet visos visuomenės ne“, - dar visai neseniai juokavo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Jis taip kalbėjo apie susitarimą, kurį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pasirašė dėl PVM lengvatos šildymui.

PVM lengvata sukėlė konfliktą tarp konservatorių ir LVŽS.<br>D.Umbraso nuotr.
PVM lengvata sukėlė konfliktą tarp konservatorių ir LVŽS.<br>D.Umbraso nuotr.
PVM lengvata sukėlė konfliktą tarp konservatorių ir LVŽS.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
PVM lengvata sukėlė konfliktą tarp konservatorių ir LVŽS.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 10:47 AM, atnaujinta Sep 14, 2017, 12:58 PM

Kvepia politine savižudybe?

Tačiau darosi panašu, kad „išdurtas“ bus ne tik G.Landsbergis, bet ir minėtoji visuomenė, mat premjeras Saulius Skvernelis siūlo, kad nuo spalio 1-osios PVM tarifas šildymui būtų 9 proc., bet jau nuo sausio 1-osios ji šokteltų iki 15 proc., kas lemtų ženklų šildymo kainų kilimą.

Konservatorių lyderis tikino, kad jokios kalbos apie sausio mėnesio kainų kilimą nebuvo, o ketindamas kainas didinti viduryje šildymo sezono, premjeras vykdo politinę savižudybę.

„ Apie sausio mėnesį nebuvo jokios kalbos. Tiesą sakant, tai yra, aš net nežinau kaip pavadinti, – politinė savižudybė, premjerui viduryje šildymo sezono pasakyti žmonėms, kad bus šildymo kaina pakelta 6 procentiniais punktais. Aš neįsivaizduoju žmogaus Seime, kuris tai palaikytų“, - piktinosi didžiausios opozicinės frakcijos lyderis.

Jis teigė kalbėjęs ir su kitais „valstiečių“ frakcijos nariais, kurie pasibaisėję tokiu pasiūlymų ir tikina jo taip pat nepalaikysią. G.Landsbergis sakė neatmetantis galimybės, kad Seime bus registruotas pasiūlymas tokiai Vyriausybės pataisai, kuria bus siūloma palikti lengvatą galioti neapibrėžtam laikui.

„Jeigu jau premjeras vėliau nuspręstų atnešti kaip atskirą biudžeto pataisą ar kaip atskirą įstatymą pakelti tą mokestį, tai tebūnie jo atsakomybė ir tegul jis Seime tai siūlo“, - kalbėjo TS-LKD lyderis G.Landsbergis.

Kritikos nesureikšmina

Tuo tarpu LVŽS grietinėlė – Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis ir Viktoras Pranckietis tikina, kad siūlomas sprendimas yra tinkamas.

„Deja, susitarimas buvo ir 15 proc. Tai labai aiškiai įforminta mūsų raštiškame susitarime, kad Vyriausybė įsipareigoja nuo sausio 1-osios įvesti naują lengvatinį tarifą.

Jeigu teigiama, kad mes kalbėjome apie 9 proc., tai yra netiesa. Tai būtų didelis nesusipratimas ir didelis nusivylimas dėl politikų žodžio laikymosi“, - žurnalistams kylantį konfliktą komentavo S.Skvernelis.

Jis priminė, kad praeita Vyriausybė jau buvo panaikinusi šia lengvatą ir jau turėjo nustoti galioti, bet pernai gruodį priiminėjant valstybės biudžetą atsirado galimybę pratęsti 9 proc. lengvatą.

Pasak premjero, žiūrint į biudžetą, per tris mėnesius – nuo spalio iki sausio – skirtumas tarp 9 proc. ir 15 proc. lengvatos valstybei kainuotų 11 mln. eurų. Paklausus jo, iš kur būtų paimamos lėšos, jei Seimas nepritartų 15 proc. tarifui, S.Skvernelis teigė, kad tektų mažinti finansavimą kitoms sritims. Tiesa, apie tai, kokia sritis kentėtų pirmiausia, premjeras kalbėti nepanoro ir pro duris nėrė į Seimo plenarinių posėdžių salę.

LVŽS frakcijos seniūnas R.Karbauskis tikino, kad jokio susitarimo, kuriame būtų minimi konkretūs lengvatos procentai, nebuvo. „Aš kiek žinau, PVM lengvatos nuo naujų metų bus dvi – 5 ir15 proc. Šildymui bus taikoma 15 proc., o 9 proc. lengvatos tiesiog nelieka“, - sakė R.Karbauskis.

Tuo tarpu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad jei Vyriausybė priims du lengvatinius tarifus – 5 ir 15 proc. - trečiojo 9 proc. tarifo būti negali. Jis teigė, kad Seimas ketvirtadienį grąžins 9 proc. tarifą, bet priminus, kad jis galios vos tris mėnesius trumpai atsakė: „Nieko nėra, turbūt, visam gyvenimui. Susitarimai neturi pabaigos datos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl D. Kuolys rausta iš gėdos?