Du rusų kariniai lėktuvai pažeidė Lietuvos oro erdvę

Pirmadienį į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandas Udalcovas, kuriam įteikta nota dėl Lietuvos valstybės sienos oro erdvėje pažeidimo. 

 Rusų karinis transporto orlaivis IL-76 pažeidė Lietuvos oro erdvę.<br> mil.ru nuotr.
 Rusų karinis transporto orlaivis IL-76 pažeidė Lietuvos oro erdvę.<br> mil.ru nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2017, 4:08 PM, atnaujinta Sep 18, 2017, 5:39 PM

Kaip praneša URM, incidentas įvyko rugsėjo 16 dieną  vėlai vakare, kai du Rusijos kariniai orlaiviai IL-76, skrisdami iš pagrindinės Rusijos dalies į Kaliningrado sritį, įskrido į Lietuvos oro erdvę ir joje išbuvo iki dviejų minučių.

Užsienio reikalų ministerija Rusijos ambasadoriui išreiškė protestą ir pareikalavo, kad atsakingos Rusijos institucijos kuo skubiau pateiktų paaiškinimą dėl šio incidento bei imtųsi visų būtinų priemonių, kad ateityje tokie incidentai nepasikartotų.

Tuo tarpu Krašto apsaugos ministerija praneša, kad rugsėjo 11– 17 d.  NATO oro policijos funkcijas Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai aštuonis kartus kilo atpažinti ir lydėti tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros skridusių Rusijos Federacijos karinių orlaivių.  

Iš pradžių iš viso nepranešusi apie Lietuvos oro erdvės pažeidimą, vėliau Krašto apsaugos ministerija informavo, kad dėl šio incidento NATO naikintuvai į orą nebuvo keliami.

Kaip rašoma KAM pranešime, šeštadienį iš žemyninės Rusijos Federacijos dalies į Kaliningrado sritį skrido iš viso šeši Rusijos Federacijos kariniai orlaiviai IL-76. Du iš jų nukrypo nuo skrydžio planų ir 22 val. 50 min. bei 23 val. 10 min. įskrido į Lietuvos Respublikos teritoriją virš teritorinių vandenų, joje išbuvo iki 2 min., kol išskrido į Kaliningrado sritį.  

Į Lietuvos oro erdvę orlaiviai buvo įskridę kelias jūrmyles.

Pažeidimai užfiksuoti Lietuvos kariuomenės oro erdvės stebėjimo priemonėmis.

NATO oro policijos orlaiviai nebuvo pakelti, nes skrydis vyko pagal pateiktą planą, buvo žinoma kas ir kur skrenda bei palaikomas ryšys su oro kontrolieriais. 

Tai  antras kartas šiais metais, kai užfiksuoti Lietuvos oro erdvės pažeidimai.  Šių metų birželio 21 d. Lietuvos karinės oro pajėgos užfiksavo du Lietuvos Respublikos valstybinės sienos kirtimus iš Baltarusijos pusės, oro erdvėje ties Dubičiais ir Musteika (Varėnos r.).  

Tąkart buvo užfiksuota, jog civilinis orlaivis An-2 du kartus įskrido į Lietuvos teritoriją.  Dėl šio įvykio Lietuvos užsienio reikalų ministerija Baltarusijos ambasadai įteikė notą.

KAM taip pat informuoja, kad rugsėjo 11 d. NATO naikintuvai atpažino ir lydėjo du orlaivius IL-20, skridusius iš Rusijos Federacijos žemyninės dalies į Kaliningrado sritį ir du orlaivius Su-27, skridusius iš Kaliningrado srities pasitikti abiejų IL-20.

Visi orlaiviai skrido be atsakiklių, be  skrydžio plano,  radijo ryšį su regioniniu skrydžių valdymo centru palaikė tik vienas IL-20.

Rugsėjo 12 d. NATO naikintuvai du kartus kilo palydėti Rusijos Federacijos orlaivių. Pirmu pakilimu perėmė ir atpažino orlaivį An-26. Antru pakilimu buvo atpažintas ir lydėtas An-12, skridęs iš Rusijos žemyninės dalies į Kaliningradą.

Orlaivis skrido su skrydžio planu, tačiau be įjungto atsakiklio, radijo ryšį su regioniniu skrydžių valdymo centru palaikė.

Taip pat buvo atpažinti po vieną orlaivį Su-24MR ir Su-35, skridę iš Rusijos žemyninės dalies virš Baltijos jūros ir atgal bei orlaivis Mi-26, skridęs iš Rusijos žemyninės dalies į Kaliningrado sritį.

Visi orlaiviai skrido be skrydžių planų, be atsakiklių, radijo ryšio su regioniniais skrydžių valdymo centrais nepalaikė.

Rugsėjo 13 d. NATO naikintuvai du kartus kilo palydėti Rusijos Federacijos orlaivių. Pirmu pakilimu buvo perimtas ir atpažintas oro bazavimosi valdymo punktas IL-22, skridęs iš Rusijos Federacijos  žemyninės dalies į Kaliningradą.

Orlaivis skrido  be įjungto atsakiklio, su skrydžio planu, radijo ryšio su regioniniu skrydžių valdymo centru nepalaikė.

Antru pakilimu buvo perimtas IL-18, skridęs iš Rusijos  Federacijos žemyninės dalies į Kaliningradą be įjungto atsakiklio, su skrydžio planu, radijo ryšio su regioniniu skrydžių valdymo centru nepalaikė.

Rugsėjo 14 d. NATO naikintuvai du kartus kilo palydėti Rusijos Federacijos orlaivių. Pirmu pakilimu buvo atpažinti ir lydėti du orlaiviai Su-35,  šeši  orlaiviai  Tu-22 ir  vienas orlaivis Su-30, skridę iš Rusijos žemyninės dalies į Kaliningrado sritį ir atgal.

Visi orlaiviai skrido be skrydžių planų, be atsakiklių, radijo ryšio su regioniniais skrydžių valdymo centrais nepalaikė.

Antru pakilimu buvo perimti ir atpažinti keturi Su-34 ir  vienas Su-27,  skridę iš Rusijos Federacijos žemyninės dalies į Kaliningrado sritį.  Visi orlaiviai skrido be skrydžių planų, be atsakiklių, radijo ryšio su regioniniais skrydžių valdymo centrais nepalaikė.

Rugsėjo 15 d. NATO naikintuvai perėmė ir atpažino orlaivį IL-20,  skridusį iš Kaliningrado srities į Rusijos Federacijos žemyninę dalį. Orlaivis skrido be įjungto radiolokacinio atsakiklio, su skrydžio planu, radijo ryšį su regioniniu skrydžių valdymo centru palaikė.

Visuomenės neturėtų stebinti

Visuomenės neturėtų stebinti faktas, kad Rusijos kariniai lėktuvai įvykdė oro erdvės pažeidimą per pratybas „Zapad“, nes šie mokymai yra dideli, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas.

„Tai nėra nuostabu, nes pratybų mastas yra didelis“, – BNS sakė parlamentaras.

„Aš manau, kad tai neturėtų stebinti nei kariškių, nei politikų, nei visuomenės“, – pridūrė jis.

Detaliau situacijos V.Bakas nekomentavo, nes teigė nesantis visiškai susipažinęs su įvykiu.

Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, kad du Rusijos transporto orlaiviai „Il-76“ Lietuvos oro erdvę kirto praėjusį šeštadienį. Į ministeriją pirmadienį buvo iškviestas Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandas Udalcovas, jam įteikta nota.

Lietuvos pareigūnų duomenimis, Rusijos lėktuvai šalies oro erdvėje išbuvo iki dviejų minučių.

Rusijos ambasados Lietuvoje atstovai BNS atsisakė komentuoti informaciją apie incidentą.

Mokymų „Zapad“ aktyvioji dalis vyksta rugsėjo 14–20 dienomis. Rusijos ir Baltarusijos pareigūnai skelbė, kad mokymuose dalyvauja beveik 13 tūkst. karių.

Lietuvos ir kitų NATO šalių pareigūnai teigia, kad pratybų oficialiai pratybų mastas buvo sumažintas, skaidant mokymus į atskiras dalis. JAV tyrimų centras „Atlantic Council“ prognozavo, kad pratybose dalyvaus 80 tūkst. karių, Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministerijos įvardijo 100 tūkst. karių skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.