Gintautas Paluckas suka uodegą: mintys apie Astravo AE buvo neaiškiai išreikštos

Socialdemokratų pirmininkui Gintautui Paluckui tenka aiškintis dėl savo žodžių. Trečiadienį politikas savo socialinio tinklo paskyroje pasidalino įrašu, kuriame dėstė, kad yra daug politinių priežasčių nepirkti elektros iš Astravo atominės elektrinės, tačiau nė viena iš jų nėra susijusi su elektrinės statybos ar veiklos saugumu.

G.Paluckas paaiškino savo žodžius dėl Astravo AE. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Paluckas paaiškino savo žodžius dėl Astravo AE. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2017, 12:43 PM, atnaujinta Sep 21, 2017, 12:45 PM

„Va taip tiesiog. Ir nereikia žmonių kvailinti. Tai tas pats, kas autostrados asfaltą pienu laistyti ir visiems aiškinti, jog darai tai tam, kad žolė neaugtų“, - rašė socialdemokratų vedlys.

Paleido kritikos strėles

Tokie jo žodžiai sulaukė itin daug kitų politikų kritikos. Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienio ryte sakė, kad tokie G.Palucko žodžiai yra priešingi Lietuvos pozicijai ir primena Kremliaus ruporą.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis stebėjosi, kad socialdemokratų vidaus kovos pagimdė labai keistų viešų pareiškimų, kenkiančių Lietuvos interesams.

„Ar Gintautas Paluckas tiek atitrūkęs nuo politinės realybės, ar tiesiog mėgina įsiteikti Baltarusijos deleguotam ES komisarui, įtakingam partiečiui, man sunku pasakyti“, - ironizavo konservatorių lyderis.

Pasak jo, pirmiausia, elektros boikotas yra skausminga ekonominio spaudimo priemonė. Astravo AE pastatyti yra paimtos paskolos, kurios išduotos įskaičiuojant pajamas, gautas eksportuojant elektrą į ir per Lietuvą. Lietuvos apsisprendimas nepirkti elektros ir neleisti naudotis elektros tinklais eksportui mažina planuojamą Astravo AE pelningumą, stabdo finansavimą ir tuo pačiu stabdo statybą.

„Lietuva viena jau šiandien padarė daug, bet dar daugiau padaryti galime kartu su kaimynais ir Europos Sąjunga. Dėl plataus Lietuvos politinių jėgų (taip pat ir LSDP) sutarimo Darius Degutis (taip pat ir vis dar socialdemokratų ministras Linas Linkevičius) – daro ne taip jau ir mažai.

„ES valstybės ir institucijos jau pradeda girdėti, kad Astravo AE stabdymas turi būti vieninga ES pozicija. Antra, galima padaryti ir dar daugiau. „Rosatomas“, statantis Astravo AE, turi projektų ir Europos Sąjungos narėse: Bulgarijoje ir Suomijoje.

Reikia aktyviai dirbti su tomis valstybėmis informuojant juos apie pažeidimus statant elektrinę Baltarusijoje. Jų visuomenės turi žinoti, kokie yra „Rosatomo“ „saugumo“ standartai“, - pranešime spaudai dėstė G.Landsbergis.

Dėl nesaugumo nesiginčija

Reaguodamas į visą gautą kritiką G.Paluckas vėl panėrė į socialinius tinklus. Jis teigė niekaip nevertinantis „emocionalių premjero pareiškimų“.

„Tačiau suprantu, kad mano pasisakymas apie elektros pirkimą iš Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės sukėlė nemenką susidomėjimą.

Priimu kritiką dėl neaiškiai išreikštos minties ir norėčiau ją patikslinti. Pirma, Astravo AE yra nesaugi ir niekas dėl to nesiginčija. Tai yra grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui.
Antra, akivaizdu, jog politinis Lietuvos sprendimas nepirkti elektros energijos iš Astravo AE mažina pagamintos elektros energijos patrauklumą ir didina jos kainą.

Deja, tai nesprendžia AE nesaugumo klausimo. Todėl mums visiems kartu derėtų pagalvoti ir susitarti dėl galimų papildomų priemonių, o ne šūkauti apie „kremliaus ruporus", - dėstė G.Paluckas.

Kliuvo ir eurokomisarui

Socialdemokratų pirmininkas nėra vienintelis šios partijos narys, paskutiniu metu prisikalbėjęs dėl Astravo AE. Eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis taip pat pasisakė apie atominį monstrą ir santykius su Rusija.

Dėl to Seimo konservatoriai kreipėsi į premjerą su užklausa dėl galimo V.P.Andriukaičio iš Europos Komisijoje einamų pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.