Tarp kitko. Vilniuje bus gražiau nei Vašingtone

JAV su savo sostine Vašingtonu oficialiajam Vilniui – neabejotinai geriausias pavyzdys ir orientyras. Tik ar visur lygiuojamės į demokratijos tvirtovę už Atlanto?

Vytautas Bruveris<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Bruveris<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2017, 10:17 AM

Daugiau nei trys dešimtmečiai – tiek yra trukę kai kurie piketai ar protesto akcijos prie Baltųjų rūmų Vašingtone.

Kai kurių piketuotojų, dieną ir naktį gyvenusių palapinėse tiesiai prieš JAV prezidentūros langus, akcijas nutraukė tik mirtis, pavyzdžiui, nuo senatvės.

Prieš ką jie protestavo? O koks skirtumas? Nors ir prieš Mėnulio ar Marso užkariavimą. Tegu piketuoja prieš ar už ką tik nori, svarbu, kad neperžengtų raudoniausių įstatymo linijų.

O ką gi regime mūsiškių rūmų papėdėje S.Daukanto aikštėje? Čia prieš kelias savaites vėl susibūrė jėgas suvieniję violetinės pilnaties ir rusiškos šimtasiūlės garbintojai, globalistų, kapitalistų priešai ir pradėjo „neterminuotą bado akciją“ prieš... Na, prieš neteisybę, prezidentę, Europą, NATO, žodžiu, koks skirtumas.

Tik nežinia, kas dabar atrodo kvailiau, – ši publika ar Vilniaus savivaldybė ir valstybė. Vilniaus valdžia iš pradžių davė leidimą būtent neterminuotai akcijai, mat Rusijos ranką neklystamai visur įžvelgiantys budrieji politikai neįrodė, kad tai Kremliaus suorganizuotas darbas.

Bet kilus patriotinio pasipiktinimo audrai savivaldybė staiga pareiškė, jog perrašo tą leidimą, ir davė savaitės terminą, kad būtų susirinktos visos palapinės ir kiti daiktai.

Sunku pasakyti, ar toks manevras yra leistinas teisine prasme, tačiau jį pateisinantys argumentai – nei bėk, nei rėk: žmonių susirenka mažiau, negu žadėta, akcija akis bado miesto svečiams.

Aišku, kad jie akis bado pačiai rūmų šeimininkei, bet negi taip savivaldybės dokumente parašysi. Nors gal netrukus bus galima vartoti jau ir šitokį teisinį argumentą. Juk mes vis dėlto esame arčiau Maskvos nei Vašingtono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.