Eugenijus Gentvilas atskleidė detalių apie būgnų berniuką ir liberalų padėtį

Partija – niekuo dėta, sėkmės džentelmenus – ant laužo. Tokią gynybinę poziciją užėmė Liberalų sąjūdis, kuriam teisėsauga penktadienį pareiškė įtarimus dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo. Įtarimai pareikšti ir Darbo partijai, kuri irgi neskuba laidotis.

Politinės korupcijos byla įsisiūbavo pernai pavasarį, kai teisėsaugai įkliuvo tuometis liberalų lyderis E.Masiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Politinės korupcijos byla įsisiūbavo pernai pavasarį, kai teisėsaugai įkliuvo tuometis liberalų lyderis E.Masiulis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
E.Gentvilas: „Jeigu kam nors reikia mano skalpo, gerai, aš jį padėsiu.“
E.Gentvilas: „Jeigu kam nors reikia mano skalpo, gerai, aš jį padėsiu.“
Š.Birutis: „Manau, kad tai arba koks nors dirbtinis dalykas, arba nesusipratimas.“
Š.Birutis: „Manau, kad tai arba koks nors dirbtinis dalykas, arba nesusipratimas.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-09-24 08:09, atnaujinta 2017-09-24 11:42

„Du sėkmės džentelmenai padarė didelę žalą partijai manipuliuodami ar prisidengdami ja, nors jokių įgaliojimų veikti tokiais būdais neturėjo“, – taip į pateiktus įtarimus penktadienį reagavo Seimo liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Politiko paminėti sėkmės džentelmenai – buvęs partijos vadovas Eligijus Masiulis ir buvęs parlamentaras Šarūnas Gustainis, kuriems pareikšti įtarimai ėmus kyšius iš koncerno „MG Baltic“.

Anot E.Gentvilo, šie du vaikinai, prisidengdami partija, veikė tik savo naudai – frakcija jokio spaudimo nepatyrė, o pinigais ir kitaip juos parėmęs koncernas iš to taip pat negavo jokios naudos. „Mes savo ruožtu kaltės nepripažįstame“, – partijai metamų kaltinimų purtėsi seniūnas.

Kad partija dėl buvusio jos lyderio galbūt neskaidrių sandėrių galėjo turėti naudos, nesunkiai teisme paneigti žadėjo ir dabartinis liberalų vadovas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius: „Jokie sėkmės džentelmenai nesužlugdys liberalizmo idėjos Lietuvoje.“

Tiesa, R.Šimašius pripažino, kad sėkmės džentelmenų karčius vaisius dar kurį laiką teks raškyti, bet esą yra ir gera žinia: „Pusantrų metų ištęsta muilo opera, atrodo, sulaukė finalinio epizodo.“

Turi ne visus atsakymus

Šiurendamas penkiuose lapuose išdėstytus įtarimus partijai E.Gentvilas sakė su advokatais juos peržiūrėjęs ir nieko nauja nesužinojęs: „Galbūt netikėtos tik kai kurios interpretacijos, esą E.Masiulis susitarė su koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, kad dalyvaus „Alfa savaitės“ televizijos laidoje, ir tai traktuojama kaip neteisėta parama partijai ir nusikalstamas partijos veikimas.

Tokias interpretacijas mes lengvai paneigsime.“

Anot liberalų frakcijos seniūno, Specialiųjų tyrimų tarnyba partijos būstinėje yra atlikusi poėmius ir kratas, tačiau nei jokių grynųjų pinigų, nei neteisėtų pavedimų nerado.

Bet pas E.Masiulį praėjusių metų pavasarį buvo rasta daugiau kaip 106 tūkst. eurų. Teisėsauga įtaria, kad buvęs liberalų vedlys juos iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio gavo kaip kyšį už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje ir Seime svarstant kai kuriuos teisės aktus.

E.Gentvilas tikino, kad frakcijos nariai esą nesusiję nė su vienu iš įtarimuose minimų epizodų, – jokio spaudimo jie nepatyrė ir joks verslininkų noras nesulaukė palaikymo.

Kodėl tuomet stambiausią šalies istorijoje korupcijos bylą narpliojanti teisėsauga daro išvadą, kad partija dalyvavo nusikalstamoje veikloje?

„Gal buvo pažadėta daryti poveikį? Tačiau poveikis nebuvo padarytas, o nauda, kurią dabar taip bandoma traktuoti kaip naudą partijai, pasinaudojo du fiziniai asmenys. Tada šiuos veiksmus reikėtų perkvalifikuoti į sukčiavimą ar ką nors kita“, – sakė E.Gentvilas.

Bet politikas neturėjo atsakymo, kodėl verslininkai nešė pinigus E.Masiuliui, jei iš to esą neturėjo jokios naudos.

Kas tas būgnų berniukas?

Penktadieninis E.Masiulio komentaras apie partijai pareikštus įtarimus į daugelį klausimų irgi neatsakė.

Buvęs politikas, kuriam prokuratūra penktadienį taip pat patikslino įtarimus, BNS teigė, kad jie prasilenkia su realybe, o kai kurie jų sunkiai suvokiami protu: „Kaip ir pačioje viso šio politinio trilerio pradžioje sakiau, laikui bėgant po truputį vis daugiau ir daugiau atsivers vaizdas visuomenei.“

Bet apie atsiveriantį vaizdą jis kalbėjo miglotai: „Tai, ką šiandien turime, ilgoje kortų dėlionėje atsivėrė viena nauja korta – būgnų berniukas.

Šis būgnų berniukas, matyt, savo laiku nesugebėdamas civilizuotai ir garbingai pašalinti arba patraukti partijos pirmininko E.Masiulio, pasitelkė teisėsaugą.“

Kas tas E.Masiulio paminėtas būgnų berniukas? E.Gentvilas neabejojo, kad buvęs bendražygis galvoje turėjo trumpai prie partijos vairo stovėjusį europarlamentarą ir lošėją Antaną Guogą.

Gali paaukoti savo skalpą

– Koks yra A.Guogos vaidmuo šioje istorijoje ir kodėl E.Masiulis būtent jį paminėjo? – E.Gentvilo paklausė „Lietuvos rytas“.

– A.Guoga teisėsaugai pateikė liudijimus, kad ne tik partijos nariai, bet ir R.Kurlianskis darė įtaką partijai, nes ragino jį atsisakyti planų įkurti atskirą frakciją.

Tai padaryti A.Guoga norėjo, kai E.Masiuliui pralaimėjo partijos pirmininko rinkimus.

Bet nuo šio žingsnio jį atkalbinėjo ir R.Kurlianskis.

Nežinau, kokį interesą turėjo pastarasis, bet mano ir E.Masiulio interesas buvo neskaldyti partijos. Tai tuos pokalbius A.Guoga traktavo kaip įtaką partijai.

– Bet būgnų valetas labiau panašus į R.Šimašių?

– Nežinau, aš automatiškai pagalvojau apie A.Guogą, kurio liudijimai yra įtarimuose.

– Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad liberalams jau atėjo pabaiga. Ką apie tai manote?

– Taip, tai – pabaiga proceso, kurį mes laimėsime.

– Bet kai kas siūlo jums proceso pabaigos nelaukti ir jau dabar paleisti partiją.

– Partijos tikrai laukia sunkus metas ir dar negaliu atsakyti, kokių pakeitimų reikėtų imtis.

Bet tikiu, kad radikalių pakeitimų nebus. Jeigu į tai būtų įsivėlę kokie penki ar septyni partijos vadovybės nariai, tada būtų skausminga. O dabar kalbama apie du asmenis.

Jei kam nors reikia mano skalpo, gerai, aš jį padėsiu.

– Ar vis dėlto jums neatrodo, kad beveik pusantrų metų bylą tirianti teisėsauga daro pernelyg didelį poveikį šalies politiniams procesams?

– Daro nemažą įtaką. Ir kai kurios partijos dėl to kelia triukšmą. Mes to nedarome, nes manome, kad pirmiausia patys politikai neturi daryti nesąmonių.

– Bet byla net nėra pasiekusi teismo.

– Mums skaudu, pernai rinkimuose tikrai galėjome gauti daugiau balsų, tačiau teisėsaugos nekaltinu. Visada yra netikrumo ir abejonių, bet nežinai, ko ten yra prišnekėta. Tik gaila, kad viskas taip ilgai užsitęsė.

Įtarimų nesureikšmino

Naujos bėdos užklupo ir tarpusavio rietenose paskendusią Darbo partiją, kuriai teisėsauga pareiškė įtarimus, susijusius su iš partijos jau pasitraukusio buvusio jos lyderio Vytauto Gapšio galbūt neteisėta veikla.

V.Gapšys įtariamas taip pat veikęs „MG Baltic“ koncerno naudai ir galėjęs priimti kyšį – politinės reklamos per vieną jos valdomų televizijų kanalą už 27 tūkst. eurų. Buvęs politikas kaltę neigia.

R.Kurlianskis irgi neigia jam pareikštus įtarimus.

Partijos užgriuvusių bėdų nesureikšmino ir su BNS kalbėjęs laikinasis „darbiečių“ vadovas Šarūnas Birutis: „Manau, kad tai arba koks nors dirbtinis dalykas, arba nesusipratimas.“

Š.Biručio įsitikinimu, už politinės reklamos nuolaidas partija koncernui neatidirbinėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.