Algirdas Sysas siūlo sprendimą: „Reikia šalinti nors vieną, ir tai būtų pamoka visiems kitiems“

Socialdemokratų gretose visiškas chaosas. Po to kai dalis frakcijos nusprendė pasirašyti koalicijos sutartį su valstiečiais, socdemai susipyko. Kas laukia dar neseniai vienos stipriausių kairiųjų partijų? Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Socialdemokratų frakcijos nariu Algirdu Sysu.

„Nemanau, kad reikia šalinti visus. Reikia šalinti nors vieną ir tai būtų pamoka visiems kitiems“, - sako A.Sysas.<br> Lrytas.lt koliažas
„Nemanau, kad reikia šalinti visus. Reikia šalinti nors vieną ir tai būtų pamoka visiems kitiems“, - sako A.Sysas.<br> Lrytas.lt koliažas
I.Šiaulienė buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
I.Šiaulienė buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Kirkilas buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Kirkilas buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šalaševičiūtė buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šalaševičiūtė buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius buvo vienas iš socialdemokratų, balsavusių už susitarimą su „valstiečiais“.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
A.Sysas siūlo nubausti tik vieną iš narių.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
A.Sysas siūlo nubausti tik vieną iš narių.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 27, 2017, 7:42 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 8:48 PM

– Pone Sysai, jūs nepritariate frakcijos sprendimui sudaryti bendrą koaliciją su valstiečiais ir šiandien pareiškėte, nesate valdančiosios daugumos dalis. Ką jūs darysite?

– Dirbsiu toliau. Jeigu žiūrėti, kaip vyksta balsavimai, netgi būnant pozicijoje, pavasario sesijoje – mūsų frakcija ir aš asmeniškai turiu kitokią nuomonę valstybės tarnybos klausimais, biudžetinių įstaigų vadovų kadencijų klausimais, tų pačių urėdijų reforma, galėčiau labai daug vardinti socialinėje srityje. Ir aš balsavau prieš. Elgsiuosi lygiai taip pat.

– Kas jūs dabar esate: opozicija, pozicija? Ką jūs atstovaujate?

– Aš atstovauju Socialdemokratų frakciją.

– Jos dabar lyg dvi.

– Ne. Yra viena, kurioje dauguma nutarė dirbti, bet yra žmonės, kurie nenutarė. Aš jaučiuosi šios partijos narys, vykdau partijos kolegialaus organo sprendimą. Mes turime trauktis iš bendro darbo su valstiečiais, nes toks yra bendras mūsų sprendimas. Kas buvo iki to, tai yra vienas dalykas, priimtas sprendimas ir demokratiniu principu mažuma turi paklusti daugumai. Aš buvau mažumoje, kuri sakė, kad reikia dirbti toliau, bet dabar priimtas sprendimas ir nereikia grįžti į pradinę stadiją ir kalbėti, dėl ko, kodėl taip padaryta. Yra mūsų partijos sprendimas. Viskas.

– Ar jūs iš frakcijos ketinate trauktis?

– Ne. Jokiu būdu. Aš esu frakcijos narys, partijos narys, vykdantis jos priimtus sprendimus.

– Iš komiteto posto jūs pasitraukėte.

– Taip. Jeigu kažkas norėtų trauktis, galbūt tie, kurie nepakluso. Aš tikrai nematau reikalo trauktis.

– Ar tie, kurie nepakluso, turėtų prisiimti kažkokią atsakomybę? Partijos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas teigia, kad juos reiktų mesti iš partijos.

– Palaukime, yra procedūriniai dalykai. Šiuo atveju tikrai pažeidė statutą, akivaizdžiai. Čia jokie nuopelnai, buvusios regalijos neturi būti išskirtinis dalykas, kad tokiems žmonėms netaikomas statutas. Visi prieš statutą, kaip prieš įstatymą, turi būti lygūs.

– Jie turėtų pasitraukti iš partijos?

– Taip. Linas Linkevičius ryte pasakė, kad deda partinį bilietą ir dirbs toliau, bet per pietus pasakė, kad dauguma nedės. Jis pasielgė padoriai, kaip to reikalauja politinė etika. Dažnai mes kalbame apie politinę etiką ir mano bičiuliai, kurie šiandien elgiasi nepolitiškai ir neetiškai politiniu atžvilgiu, daug kalbėdavo, kad politinės kultūros trūksta.

Politinė kultūra prasideda nuo kiekvieno iš mūsų. Jeigu mes esame komandos žaidėjai, komanda, turime laikytis žaidimo taisyklių. Krepšinyje yra penki prieš penkis, paleidžiam šeštą, nes mums taip atrodo ir mes taip norim – čia taisyklių pažeidimas. Lygiai taip pat kai partija nubalsuoja trauktis, o visi pasakė, kad mes už Lietuvą, stabilumą.

– Jūs netikit, kad taip yra? Jie pasiliko dėl postų?

– Labai norėčiau ir aš dėl Lietuvos ir stabilumo, bet patyrę bičiuliai, kurie ne pirmą kadenciją Seime – pasižiūrėkit į Vokietijos rinkimus, kodėl socialdemokratai gavo mažiau balsų ir pagaliau nutarė trauktis. Tą mes sakėme pačioje pradžioje. Dirbant koalicijoje yra vienas didelis minusas. Jeigu padarysi gerai, visi nuopelnai eina tam, kas yra didesnis.

Kaip ir Vokietijoje. Kas gavo daugiau balsų – A.Merkel, nors visumoje abu gavo mažiau. Tas pats ir čia. Todėl partijoje buvo diskusija iškart po rinkimų. Deja, tada dauguma, skyriai, taryba nubalsavo, kad reikia eiti į koaliciją. Nuėjom į koaliciją.

– Pone Sysai, kurie čia maištininkai, jeigu po rinkimų nubalsavote, kad einate į koaliciją? Skyrių tuo metu niekas neklausė, kaip dabar. Ar maištininkai tie, kurie nusprendė, kad reikia likti, nes taip buvo nuspręsta dar 2016 m.?

– Situacija keičiasi. Šiuo atveju pažengta tolyn, nes kai formavome koaliciją, ten buvo daug ne visiškai skanių dalykų. Jūs žinote keturių derybininkų pareiškimą, tarp jų ir mano inicijuotas pareiškimas, kad jokių derybų nebuvo, buvo vienasmeniškas sprendimas.

– Tas pareiškimas atsirado po to, kai valstiečiai vietoj Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos gavo Ūkio ministeriją. Net neabejoju, jei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija būtų atitekusi socialdemokratams, jūs būtumėte ministru. Ar tai nėra jūsų asmeninis kerštas dėl susitarimo su G.Palucku, kuris jums užtikrino, kad jūs portfelį turėsit?

– Gal ir nebūčiau. Aš nepretenduoju į ministrus. Aš nenoriu visų istorijų pasakoti, bet Lietuvoje dar valdoma pažymomis. Ir tų pažymų, kaip man sakė buvęs pirmininkas, ir mano adresu buvo. Vienais atvejais buvo, gal kitais nebuvo. Nežinau, kadangi nemačiau pažymų, bet girdėjau apie jas. Aš labai rezervuotai į tai žiūrėjau ir jokio keršto, nuoskaudų nejutau ir nejausiu. Aš komandos žmogus. Komanda nutarė taip, darysim taip. Iki priėmimo galim ginčytis iki pažaliavimo, dėstyti faktus ir tai labai gerai, bet sprendimas priimtas ir dirbame bendram labui.

– Ūkio ministras dabar yra įdomioje situacijoje – jis lyg norėtų trauktis, premjeras sako ne. Ar jis komandos žmogus ar ne?

– Manau, kad jis elgiasi padoriai. Mes nežinome, nekabinkime iš karto kokių nors negerų dalykų gerbiamam Mindaugui. Jis pateikė pareiškimą, S.Skvernelis turi 5 dienas. Aišku, jis darys viską, kad neišeitų. Čia yra tam tikri politiniai žaidimai, skaldant partiją.

Mes su valstiečiais žaliaisiais konkurentai, nereikia slėpti. Mes kovojame dėl kairiojo elektorato, pralošėme dėl to, kad jie kalbėjo kairiau nei mes, nes mes kalbėjom, bet nepadarėm. Viskas akivaizdu ir tai yra normali politinė kova už elektorato lauką, todėl mūsų kolegos darys viską, kad trinties partijoje ir nesutarimų būtų kuo daugiau, išmetinės informaciją, sakys, pagalvosiu, gal nenešiu. Palaukim, kol praeis 5 dienos.

– Anot M.Sinkevičiaus, frakcijos nariai nuolat klausdavo partijos pirmininko, vadovybės pateikti argumentus, kodėl mes turime trauktis iš valdančiosios koalicijos. Tų argumentų nebuvo, niekas nesiklausė, nebuvo ieškoma kompromiso.

Buvo pasiūlytas trečias variantas, kas galėtų nesujaukti situacijos – užfiksuojate 4-5 klausimus, kurie yra svarbiausi, iškeliate valstiečiams sąlygą, kad jie turi būti išspręsti iki sesijos pabaigos. Jeigu nepavyksta, tada svarstomas likimas koalicijoje, bet į tai nebuvo įsiklausyta. Negi M.Sinkevičius meluoja?

– M.Sinkevičius nemeluoja. Taip, čia yra atskirų pirmininkų darbo stilius. Žinau, kaip dirbo G.Kirkilas, amžiną atilsį A.Brazauskas, A.Butkevičius. Keičiasi pirmininkai, keičiasi stilius. Nesuveskime į vieną asmenį. Partijoje – ne vienasmenis vadovavimas. Kai mes įtraukėme į šį reikalą skyrius, aišku, gal galima plačiau daryti apklausas, įtraukti ne tik skyrių tarybos narius, buvo skyriai, kur darė visuotinius susirinkimus – mes girdime mūsų partijos narių balsą. Negirdėti jo ir nematyti – reikia būti aklam ir kurčiam. Čia ne G.Palucko klausimas, o partijos ir frakcijos.

– Bet ir G.Palucko klausimas, nes su jo atėjimu atsirado trintis. S.Skvernelis vakar mano laidoje labai ramiai išdėstė situaciją – jis viską žinojo, kad G.Paluckas skyriams pasiūlys balsuoti ir nuspręsti dėl koalicijos, skyriai pasakys, kad reikia trauktis, o Seimo frakcija bus visai kitokios nuomonės.

– Tai, kad G.Paluckas pasiūlė, yra mūsų visų partijos narių problema. Jeigu pirmininkas pasiūlo, o mes nediskutuojam, nubalsuojam, kad reikia klausti. Kas priėmė sprendimą? Prezidiumas, ne vienas Gintautas pasiūlė. Jei pasiūlymas buvo ydingas, galbūt reikėjo tiksliau suformuluoti. Bet visi – ai, paklauskim. Paklausėm ir dabar turim tokį rezultatą.

Prieš priimant sprendimus reikia rimtai pagalvoti. Aš buvau vienintelis pirmame tarybos posėdyje, kuris nesutiko, kad G.Paluckas būtų ne tik partijos pirmininkas, bet ir štabo vadovas. Aš tai išsakiau garsiai ir man buvo labai keista, kai partijos senbuviai, vietoj to, kad pritartų mano siūlymui, vienbalsiai nubalsavo. Kas čia, G.Paluckas iliuzionistas, kuris užhipnotizuoja visus? Tam yra tarybos, prezidiumo, valdybos posėdžiai, kur yra daugiau balsų. Jeigu balsai tyli, tada yra ne G.Palucko, o mūsų, partijos narių problema.

– Kaip jūs aiškinate situaciją? Sekmadienį po partijos tarybos pirmininkas sakė, kad buvo kalbama, kad reikia įgyvendinti partijos tarybos sprendimą trauktis iš koalicijos, nes tokia partijos valia.

Kas nutiko per parą, jei tikėtume, kad per parą, nors S.Skvernelis leidžia suprasti, kad derybos su Seimo frakcijos nariais vyko tikrai ne parą, o pokalbiai ir skambučiai buvo nuo vasaros? Aiškėja, kad tam tikri partijos frakcijos nariai veikė pirmininkui ir visai partijai už nugaros.

– Tai tapo akivaizdu, kai S.Skvernelis pasakė, kad sutartis pasirašyta dar sekmadienį po 14 val. susitikimo. Man nemalonu bendrauti su žmonėmis, kurie ateidavo į pasitarimą, mes 3 valandas kalbėdavom, kaip iš tos situacijos išsirutulioti, po to pirmadienį frakcijoje posėdis, aiškinantis, ką daryti, kai jie jau turėjo parašus ir parašai jau buvo padėti aukščiausiame lygyje. Čia nepagarba kolegoms, kitaip negaliu įvardinti.

– Kas čia, išdavystė?

– Kam daryti tokius žaidimus.

– Negi jūs šito nežinojot?

– Nežinojau. Mes kalbėjomės rimtai ir šeštadienį partijos būstinėje, sekmadienį vakare, pirmadienį frakcijoje. Aš mačiau bičiulių parašus, bet nežinojau, kad R.Karbauskio ir A.Palionio parašas buvo. Taip nesielgiama. Čia kaip mažų vaikų žaidimai.

– Gal jūs žinote, kas jūsų bičiuliams buvo pažadėta?

– Laikas parodys, nežinau. Tik kviečiau juos ne spekuliuoti, kad mes bamba ir be mūsų viskas grius. To nereikia daryti, nes šventa vieta tuščia nebūna. S.Skvernelis dar pridėjo, kad nepakeičiamų nėra, yra nepakeisti. Politinis laukas dėl to nesustos.

– Ar jūsų žiniomis kažkas buvo pažadėta tiems frakcijos nariams, kurie pasirašė koalicinę sutartį? – Kadangi man nieko nežadėjo, tai nežinau. Kiek suprantu, jie slėpė tas derybas ar pasišnekėjimus ir nuo bičiulių, kurie turėjo tokią pat nuomonę iki tarybos sprendimo, bet po tarybos, kai dalis pasakė, kad į koaliciją neisim, vykdysim partijos sprendimą, su mumis nesitarė.

– Socialdemokratų gretose yra chaosas.

– Ne socialdemokratų gretose. Chaosas yra frakcijoje ir mano bičiulių galvose, kurie užmiršo padorumą, partijos statutą ir keisčiausia, kokį pavyzdį jie rodo bičiuliams. Buvę partijos pirmininkai, ministrai pirmininkai, dabartinis partijos pirmininko pavaduotojas gali nusispjauti į tarybos sprendimą. Man tai žemiau juostos.

– Jūsų rinkėjas turbūt neatskiria partijos nuo frakcijos. Kaip šioje situacijoje visa partija atrodo?

– Blogai. Dar galėčiau iš „š“ raidės ką nors pasakyti, bet nesakysiu. Aišku blogai, bet jeigu neišspręsime šito kylančio klausimo būti ar nebūti, partija turės dar didesnių problemų.

– Partija jau turi problemų. Prie to labai prisidėjo didelis partijos pirmininko noras atsiskirti nuo koalicijos. Susidaro įspūdis, kad tik taip jis įsivaizduoja, kad socialdemokratai pakils iš duobės, kurioje yra.

– Taip, jis taip įsivaizdavo. Bet tokiam jo siūlymui pritarė dauguma tarybos narių. Tai ką, jie neturi galvų, smegenų? Turi turbūt. Ir jie mato, jaučia ir balsuoja. Mes galėjome ir padarėme viską, kad tai neįvyktų, bet taip įvyko. Tada reikia gerbti mūsų bičiulių valią ir sprendimą, jeigu mes esame komanda ir partija. Jeigu mes norime žaisti individualiai, reikia pasielgti kaip L.Linkevičius – padėti partijos bilietą ir žaisti individualiai, bet ne partiniu lygmeniu.

– Jūs įsivaizduojate, ką dabar reiktų daryti? Kaip situacija rutuliosis toliau?

– Manau, kad rutuliosis, nes mačiau Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko informaciją, kad kreiptasi. Nežinau medžiagos ar kodėl padarytas toks sprendimas. Mano galva, turėtų būti kreipimasis, akivaizdžiai matosi, kad tai yra statuto pažeidimas ir paaiškinti, kodėl tas statuto pažeidimas daromas, kad susirinkus į posėdį nereiktų aiškintis nuo Mindaugo laikų, kas ką pasakė ar padarė.

– Yra sakančių, kad pašalinus partijos senbuvius, kurie sėdi Seimo frakcijoje, pati partija labai stipriai atsinaujintų ir tai būtų žingsnis į priekį. Kai kurie žmonės sako, kad balsuotų už socialdemokratus, jeigu ten nebūtų...

– A.Syso, pavyzdžiui. Čia yra bičiulių reikalas, kaip įvyks. Nemanau, kad reikia šalinti visus. Reikia šalinti nors vieną ir tai būtų pamoka visiems kitiems. Kitaip, jeigu mes nuolaidžiausime, nesilaikysime statutinių normų, bus visai prastai. Šiuo atveju čia yra akivaizdus bičiulių sprendimo negerbimas. Vienintelis sprendimas, ką reikia daryti – laikytis priimtų sprendimų.

O jų nesilaikoma. Aš manau, kad yra akivaizdus statuto pažeidimas, o pagal statuto pažeidimą galima duoti įspėjimą, papeikimą, galima šalinti iš partijos. Tegul Etikos komisija tą padaro ir bus akivaizdu, kaip elgsis kiti.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.