G. Kirkilas sako, kad J. Sabatauskas jungiasi prie frakcijos sprendimo, partija tai neigia

Socialdemokratas Julius Sabatauskas, pirmadienį susilaikęs nuo balsavimo dėl frakcijos sprendimo sudaryti koaliciją su „valstiečiais“, trečiadienį jau buvo pasirašęs sutartį, kuria prisideda prie valdančiųjų. Tokią žinią ištransliavo socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas, tačiau partijos atstovai tai vėliau suskubo paneigti.

Koalicijos rėmai aiškėja: dar vienas socialdemokratas jungiasi prie valdančiųjų.<br>T.Bauro nuotr.
Koalicijos rėmai aiškėja: dar vienas socialdemokratas jungiasi prie valdančiųjų.<br>T.Bauro nuotr.
Koalicijos rėmai aiškėja: dar vienas socialdemokratas jungiasi prie valdančiųjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Koalicijos rėmai aiškėja: dar vienas socialdemokratas jungiasi prie valdančiųjų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Koalicijos rėmai aiškėja: dar vienas socialdemokratas jungiasi prie valdančiųjų.<br>T.Bauro nuotr.
Koalicijos rėmai aiškėja: dar vienas socialdemokratas jungiasi prie valdančiųjų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 27, 2017, 10:58 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 12:40 PM

G.Kirkilas paklaustas, kiek socialdemokratų bus koalicijoje su „valstiečiais“, patikino, kad sutartį jau pasirašė ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas. Jo teigimu, jis tai padarė apsilankęs savo rinkiminėje apygardoje.

„Jis pats sprendė. Jo apygarda yra Alytus, ir rajonas palaikė galimybę likti koalicijoje, o miesto skyrius buvo prieš. Jis nuvažiavo pasikonsultuoti ir priėmė sprendimą palaikyti frakcijos sprendimą ir likti koalicijoje“, – trečiadienį sakė G.Kirkilas.

Jis patikino, kad nauja partija nebus kuriama. „Reikia ieškoti kompromiso“, – sakė politikas.

Pateikė prašymą atsistatydinti

Vis dėlto tokius G.Kirkilo žodžius socialdemokratų partija neigia. Anot Lietuvos socialdemokratų partijos, Seimo narys Julius Sabatauskas neremia socialdemokratų ir valstiečių žaliųjų frakcijų koalicijos Seime.

Parlamentaras taip pat trečiadienį pasirašė atsistatydinimo pareiškimą iš Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pareigų. 

„Prašau komiteto atleisti mane iš pareigų atsistatydinus savo noru“, – sakė jis.

Tačiau TTK nariai nutarė kol kas nesvarstyti šio pareiškimo, nes nėra aiški padėtis Socialdemokratų partijos frakcijoje.

„Priimame pareiškimą, bet neprivalome jo svarstyti ir priimti sprendimą, nes dar nėra išsikristalizavusi ir pasiskelbusi frakcija, kuri yra delegavusi pirmininką, ta frakcija nėra iki galo susiformavusi. Tai faktas“, – trečiadienį per komiteto posėdį sakė konservatorius Stasys Šedbaras.

Trečiadienį liko nesvarstytas ir Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininko Algirdo Syso atsistatydinimo pareiškimas. Šiam komitetui priklausanti parlamento vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė pasiūlė šį klausimą atidėti iki kito posėdžio.

„Siūlau nukelti šį klausimą į kitą posėdį. Sprendimus priimsime vėliau“, – teigė ji.

R.Baškienės teigimu, trečiadienį komitetas turi svarbesnių klausimų svarstyti.

A.Sysas ir kiti komiteto nariai šiam pasiūlymui neprieštaravo.

A.Sysas atsistatydinimo iš Socialinių reikalų komiteto pirmininko pareigų parašė pirmadienį, vykdydamas Socialdemokratų partijos tarybos sprendimą pasitraukti iš valdančiosios koalicijos.

Atsistatydinimo iš Europos reikalų komiteto vicepirmininkės pareigų pareiškimą taip pat parašė socialdemokratė Rasa Budbergytė. Jis turėtų būti svarstomas trečiadienį popiet.

Kiti vadovaujamas pareigas einantys socialdemokratai iš postų nesitraukia. Nepritardami partijos sprendimui palikti koaliciją su „valstiečiais“ jie pasirašė koalicijos susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis trečiadienį paragino Seimo narius susilaikyti nuo bet kokių skubotų veiksmų keičiant Seimo komitetų sudėtis, „kol nėra išspręstos problemos Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijoje“.

G.Landsbergis antradienį, kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu išaiškinti, ar šeši su Socialdemokratų frakcijos daugumos nuomone nesutinkantys jos nariai prieš jų valią gali būti laikomi valdančiosios koalicijos dalimi, ar vis dėlto jie dirba mažumoje.

Kas pasisakė už ir kas prieš

Šeštadienį socialdemokratų partijos tarybai nusprendus nutraukti koalicijos sutartį, pirmadienį frakcijos Seime dauguma nubalsavo už naują koaliciją tarp frakcijų.

Už susitarimą su „valstiečiais“ balsavo frakcijos seniūnas Andrius Palionis, Gediminas Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Juozas Bernatonis, Artūras Skardžius, Antanas Vinkus, taip pat socialdemokratų frakcijai priklausantis „darbietis“ Valentinas Bukauskas.

Prieš pasisakė Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas, Juozas Olekas, susilaikė Julius Sabatauskas.

Frakcijos narių nuomone, partijos tarybos sprendimas trauktis iš valdančiosios koalicijos su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga buvo pernelyg ankstyvas, pagrįstas emocijomis, o ne argumentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.