Seimo socialdemokratai partiečių prašo nekelti chaoso

Seimo socialdemokratų sukelta audra nerimsta. Prieš partijos valią nusprendusi eiti frakcija pasirašė frakcijų koalicijos deklaracija su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir taip įsiutino ne tik pirmininkas Gintautą Palucką, bet ir partiečius, kurie tvirtai pareiškė nebenorintys su „valstiečiais“ turėti nieko bendro.

Seimo socialdemokratų frakcija kreipėsi į partijos kolegas. <br>T.Bauro nuotr.
Seimo socialdemokratų frakcija kreipėsi į partijos kolegas. <br>T.Bauro nuotr.
Seimo socialdemokratų frakcija kreipėsi į partijos kolegas. <br>D.Umbraso nuotr.
Seimo socialdemokratų frakcija kreipėsi į partijos kolegas. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-09-27 18:12

Socialdemokratų partijos Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį konstatavo, kad sprendimas sudaryti frakcijų koaliciją Seime su LVŽS frakcija buvo priimtas nepaisant LSDP tarybos nutarimu priimto sprendimo ir prieštarauja jo esmei, neatitinka partijos išreikštos valios ir LSDP Statuto reikalavimų. Frakcijai duota savaitė statuto pažeidimams panaikinti.

Tuo tarpu frakcija išplatino laišką, skirtą partijos kolegoms, kuriame išdėsto ne tik motyvus, dėl kurių nusprendė priešintis tarybos valiai, bet ir išliejo širdį dėl problemų, kurias mato tarp partiečių.

„Tokios atsakingos pozicijos frakcija nusprendė laikytis, nebijodama atsakomybės išsaugoti valstybės politinį, socialinį bei ekonominį stabilumą, tęsti pradėtas pertvarkas ir įgyvendinti politinius sprendimus“, – dėstoma frakcijos pranešime.

Jie priminė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė valdančiosios koalicijos griuvimą įvardino kaip nestabilumą valstybėje ir kėlė klausimą ar galima mažumos Vyriausybė gebės rudens sesijoje ir ateityje vykdyti Vyriausybės programą, kurioje svarbiausią dalį sudaro ir socialdemokratų siūlytos programinės nuostatos.

„Mūsų patirtis atsakingai leidžia teigti, jog savo pažadus rinkėjams žymiai lengviau ir realiai įgyvendinti galima turint tam valdžios svertus, kuriuos suteikia buvimas valdančioje koalicijoje“, – teigė Seimo nariai.

Nematė priežasčių trauktis

Frakcijos nariai tikino, kad sprendimas plaukti prieš partijos tarybos nustatytą srovę nebuvo spontaniškas. Anot jų, sudaryti frakcijų koaliciją su „valstiečiais“ nuspręsta įvertinus tarybos sprendimo pasitraukti iš koalicijos pasekmes. Esą toks sprendimas neprieštarauja LSDP statutui, o priešingai – užtikrina partijos išlikimą parlamentine.

Jie teigė, kad toks frakcijos žingsnis yra siekis atkreipti partijos kolegų dėmesį į daromą didžiulę klaidą. Taip pat siekiama parodyti, kad į mažumos nuomonę reikia atsižvelgti.

„Mes nekvestionuojame partijos skyrių apsisprendimo, tarybos sprendimo, suprantame juos. Matome kilusią sumaištį tarp bičiulių, kai kurių pasipiktinimą, girdime raginimus greitai „kapoti galvas“ tiems, kuriais pasitikėjote ir rinkote, kurie sulaukė ir rinkėjų pasitikėjimo.

Kas nutiko per pusmetį tokio, jog požiūris pakito? Revanšas, kerštas, ar noras bet kokia kaina sumenkinti frakcijos, jos narių darbą ir tuo būdu įtvirtinti savo autoritetą? Bet tai visiškas nepasitikėjimas savimi ir negebėjimas ne tik burti komandą, bet ir dirbti joje“, – kolegoms teigė frakcijos nariai.

Kaip ir anksčiau, taip ir laiške jie dėstė, kad nemato jokių objektyvių priežasčių, dėl kurių turėtų trauktis iš valdančiosios daugumos. Frakcijos nariai taip pat teigė, kad sunku vertinti skyrių išreikštą nuomonę, kai partijos pirmininkas jau prieš tai buvo išsakęs savo poziciją.

Nuomonės neklausė, trūko bendravimo

Jie piktinosi ir tuo, kad vadinamasis „Planas LSDP darbui opozicijoje“ nebuvo aptariamas partijos skyriuose, valdymo organuose, frakcijoje ar valdyboje, o paviešintas tik tada, kai debatai skyriuose jau buvo pasibaigę.

„Paklausta buvo vienareikšmiškai – ar palaikoma partijos pirmininko nuomonė. Argumentais buvo skleidžiami gandai apie blogą Seimo LSDP frakcijos darbą, kartais minint ir personalijas, apie neva esančią takoskyrą tarp partijos ir frakcijos.

Turime atvirai pasakyti, jog takoskyra tarp partijos vadovybės ir partijos frakcijos atsirado toli gražu ne dabar, po LSDP Tarybos posėdžio, kaip tai bando pateikti partijos pirmininkas.

Takoskyra atsirado tuomet, kai naujas, jaunas partijos vadovas visą savo energiją nukreipė ne į ateities vizijos kūrimą, į sutelktą darbą, o į neargumentuoto rezultato siekimą – bet kokiais būdais pasiekti skyrių pritarimą dėl partijos pasitraukimo į opoziciją“, – rašoma apie skyrių balsavimą dėl likimo koalicijoje.

Seime esančius socialdemokratus siutina ir tai, kad buvo pamiršta, jog partija savo programą realizuoja per parlamente esančią frakciją. Taip pat teigiama, kad tarp partijos ir frakcijos dialogo keletą mėnesių nebuvo.

Jų teigimu, bendravimo nebuvo, o buvo tik ultimatyvūs reikalavimai parlamentarams ir ministrams. O viešojoje erdvėje, pasak frakcijos, partijos pirmininkas kalbėjo tik apie konfrontacija su koalicijos partneriais „valstiečiais“, frakcija, su buvusiais bendražygiais jaunimo sąjungoje, buvusiais partijos pirmininkais.

„Tikslas pasiektas – skyriai išreiškė nuomonę, taryba nutarė. Bet kokia kaina? Skaldymo. Partijos pirmininko užduotis ir meistriškumas yra vienyti partiją, o ne ją skaldyti. Tai aksioma.

Politinė partija, kuri nesiekia būti valdžioje, neišnaudoja visų galimybių įgyvendinti savo tikslus – neverta nei pagarbos, nei pasitikėjimo. Apie kokį pasitikėjimą partija ateityje galima kalbėti, kai tik pradėjus dirbti koalicijoje, neišsėmus visų galimybių, nepakovojus dėl savo vertybių praktinio įgyvendinimo, atsisakoma savo įsipareigojimų, bėgama nuo atsakomybės, vaikantis tariamų populiarumo reitingų išėjus į opoziciją“, – dėstoma laiške.

Siūlė nekelti chaoso

Anot frakcijos, sunku įvertinti norą pasukti „į kairę“, jei po tarybos sprendimo partija taptų opozicijos dalimi. Jie kėlė klausimą, kaip tai apskritai atrodytų – jie oponuotų savo pačių pasiūlymams Vyriausybės programoje, remtų mažumos Vyriausybės sprendimus, atitinkančius „kairės“ politiką arba siūlytų tokius įstatymų projektus.

Jų manymu, tuo pasinaudotų „valstiečiai“. Laiške frakcija neatmeta, kad ateityje gali tekti klausimą dėl buvimo valdančioje daugumoje, tačiau tai daryti reikėtų ne tada, kai sprendžiami itin svarbus klausimai, tokie kaip socialinės atskirties mažinimas, biudžetas, mokesčių pertvarka.

„Tai gal nekelkime chaoso nei partijoje, nei valstybėje. Nedarykime valstybės partijos problemų sprendimo įkaite. Būkime visuomet patikimais ir stabiliais partneriais, kokiais LSDP buvo laikoma.

Pagalvokime apie tai, kas vyksta, kaip vyksta, kodėl vyksta, kam yra naudinga priešprieša LSDP viduje ir chaosas valstybėje. Ir dažniau užduokim vieni kitiems rūpimus klausimus. Gerbkime ir tą nuomonę, kuri gal šiandien ir nepatinka.

Jei mes vis dar bičiuliai, jei sugebame gerbti, girdėti ir suprasti, sėskime prie apvalaus stalo ir kalbėkimės argumentais, ieškokime sprendimų. Jie tikrai yra. Reikia tik išminties ir noro, juolab, kad siūlymai, kuriuos šiandien reiškia jūsų rinkti politikai, turintys praktinės politinės veiklos patirties pozicijoje ir opozicijoje, pasiekti išmintingo sprendimo yra. Tai siūlyto Memorandumo kelias, kuris buvo ignoruojamas ir nebuvo svarstomas“, – į partijos kolegas kreipėsi socialdemokratų frakcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.