Dėl piktaliežuvio ruso ispanai dergia Lietuvą

Žydšaudžiai. Nacių bendrininkai. Rūgščių agurkų šalis. Tokie ir dar bjauresni Lietuvos apibūdinimai Ispanijoje pasipylė po lietuviu pristatomo rašytojo Danielio Estulino žodžių prapliūpos televizijoje.

Rusijos tarnybų agentu save vadinantis D.Estulinas nepyksta, kai Ispanijos žiniasklaida jį paverčia lietuviu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos tarnybų agentu save vadinantis D.Estulinas nepyksta, kai Ispanijos žiniasklaida jį paverčia lietuviu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
D.Estulinas didžiuojasi, kad jo teorijomis žavėjosi buvęs Kubos lyderis F.Castro. Juodu buvo susitikę 2010 metais.
D.Estulinas didžiuojasi, kad jo teorijomis žavėjosi buvęs Kubos lyderis F.Castro. Juodu buvo susitikę 2010 metais.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 28, 2017, 6:10 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 10:22 AM

„Europa žIšskirtino tik apie Kataloniją, nes tai, kas Ispanijos žemėlapyje driekiasi žemiau Madrido, europiečiams tėra Šiaurės Afrika“, – Katalonijos TV3 televizijoje pareiškė 51 metų D.Estulinas. Jis dar pridūrė, kad visi andalūzai yra tinginiai.

Šią prieštaringą ir net įžeidžiamą nuomonę neseniai prisiminė Andalūzijos žinių portalas ABC, straipsnio pavadinime D.Estuliną pristatęs kaip lietuvį, palaikantį Katalonijos nepriklausomybės siekį.

Ispanų skaitytojai sureagavo negailestingai – komentaruose drabstėsi purvais ne tik D.Estulino, bet ir Lietuvos, iš kurios jis esą yra kilęs, adresu. Dar bjauresnių komentarų sulaukė šio žmogaus feisbuko paskyra.

Bet Andalūzijoje gyvenančius lietuvius labiau nustebino ne tokia skaitytojų reakcija, o tai, kad katalonus ir ispanus kiršina esą lietuvis. Tad ABC netrukus sulaukė lietuvių laiško.

„Norime patikslinti, kad straipsnio herojus D.Estulinas yra rusas ir ilgametis Rusijos slaptųjų tarnybų agentas, vedęs laidą propagandinėje televizijoje „Russia Today“, o ne „lietuvis rašytojas“, kaip jį pristatė ABC.

Rusijos slaptųjų tarnybų darbuotojai nuolat kuria išgalvotas naujienas, įgyvendindami agresyvią Rusijos politiką ir norėdami sukiršinti Europos tautas.

Minimas KGB agentas D.Estulinas yra vienas šio nematomo hibridinio karo kareivių, todėl mūsų visiškai nenustebino jo atvirai provokuojančios mintys apie „tinginius andalūzus“ ir „Šiaurės Afriką toliau nuo Madrido“.

Tik apmaudu, kad ABC redakcija užkibo ant dar vienos šio rėksnio provokacijos, o KGB agentą pati pavertė „rašytoju lietuviu“, taip paskatindama savo skaitytojus straipsnio komentaruose kaltinti Lietuvą nebūtais dalykais“, – rašė Sevilijoje gyvenantys lietuviai.

Kad D.Estulinas susijęs su Rusija, išskirtiniame interviu „Lietuvos rytui“ neneigė ir pats rašytojas, tačiau jis ir toliau tvirtino, jog gimė Lietuvoje: „Aš nesu lietuvis. Esu Sovietų Lietuvoje gimęs Rusijos slaptųjų tarnybų analitikas.“

Įdomu tai, kad D.Estulino lietuviškoji kilmė aprašyta ne tik Ispanijos, bet ir kai kuriuose Rusijos, net Lietuvos portaluose.

„Gyvenau Vilniuje, kol man sukako 15 metų. Tiksliai neprisimenu, kur gyvenome. Tai buvo nauja miesto dalis. Mano močiutė, tėvo motina, gyveno Bokšto gatvėje, o motinos motina – J.Basanavičiaus gatvėje.

Lankiau 8-ąją vidurinę mokyklą. Tai buvo speciali mokykla, mes nuo pirmos klasės mokėmės anglų kalbos“, – prieš keletą metų yra pasakojęs D.Estulinas.

1980 metais jam su tėvais esą buvo leista emigruoti į Kanadą. Praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje jis persikraustė į Ispaniją.

Savo interviu D.Estulinas pasakojo apie tėvą kaip apie pripažintą sovietinį mokslininką, disidentą, kuris esą kovojo už žodžio laisvę ir rizikavo patekti į KGB nasrus.

„Kai mes vykome iš SSRS, – yra pasakojęs rašytojas, – praradome daugelį daiktų, taip pat ir beveik visas šeimos fotografijas. Muitininkai į gabalus sudaužė net motinos pianiną.“

Po kelerių metų D.Estulinas žiniasklaidai ėmė pasakoti jau kitokią versiją: „Mano tėvas tarnavo KGB.“ Tiesa, kuo jis ten dirbo, neaišku iki šiol.

Tačiau D.Estulino senelis esą buvo tikras sovietų slaptųjų tarnybų agentas – jis, rašytojo tikinimu, praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio pradžioje esą dalyvaudavo Sovietų Sąjungos kontržvalgybos operacijose.

Rusijos tarnybų agentu save vadinantis D.Estulinas nepyksta, kai Ispanijos žiniasklaida jį paverčia lietuviu.

Labiausiai Ispanijoje ir Lotynų Amerikoje išgarsėjęs konspiracinių teorijų autorius „Lietuvos rytui“ teigė karštai mylintis savo tėvynę Rusiją, „kad ir kokia bjauri ji būtų“.

„Esu dviejų prezidentų dešinioji ranka, mane į konferencijas kviečia Jungtinių Tautų Organizacija ir Europos Parlamentas“, – kalbėjo D.Estulinas ir neslėpė, kad atstovauja Rusijos vyriausybės interesams.

Kas tas žmogus – svaičiotojas, žmonių kiršintojas, Rusijos agentas? Tai „Lietuvos rytas“ pabandė išsiaiškinti interviu su pačiu D.Estulinu, šiuo metu gyvenančiu Toronte.

– Jus išgarsino bestseleris „Bilderbergo klubas“ apie pasaulį valdantį elitą. Knyga išversta net į 44 kalbas.

Kodėl jūsų knygos neverčiamos į lietuvių kalbą? – paklausėme D.Estulino.

– Prieš kelerius metus viena Lietuvos leidykla domėjosi mano knyga ir žadėjo ją išleisti lietuvių kalba. Tačiau dėl man nežinomų priežasčių derybos nutrūko.

Man būtų smagu, jei mano knygos būtų leidžiamos Lietuvoje. Juk tai mano gimtinė.

Tačiau jos prieštarauja jūsų šalies valdžios interesams. Todėl normalu, kad ten niekas nenori leisti mano darbų.

Aš, žinoma, dėl to vargšas netapsiu. Pragyvensiu ir be Lietuvos ar be, sakykim, kokios Nigerijos skaitytojų.

– Ne tik Ispanijos žiniasklaida dažnai jus pavadina lietuvių rašytoju. Ar laikote save lietuviu?

– Aš nesu lietuvis, esu Sovietų Lietuvoje gimęs Rusijos slaptųjų tarnybų analitikas.

Dirbu šioms tarnyboms jau daugiau kaip 20 metų.

Net nežinau, kodėl Ispanijos žiniasklaida mane kartais tituluoja lietuviu.

Iki šiol slėpiau, kad dirbu slaptosioms tarnyboms, tačiau kai buvo pradėta abejoti mano knygose dėstomomis teorijomis, man buvo leista atskleisti, kas aš toks esu.

– Papasakokite apie savo ryšį su Lietuva.

– Gimiau ir užaugau Vilniuje, tačiau mano tėvas buvo rusas, motina – baltarusė.

Mano senelis buvo KGB pareigūnas, per Antrąjį pasaulinį karą jis prarado visą savo šeimą, vėliau atsikėlė į Vilnių ir tapo prestižiniu daktaru.

Mano motina – pianistė, tėvas – inžinierius. Kadangi tėvas buvo aktyvistas, kovojantis už žodžio laisvę, 1980 metais mus išmetė iš Sovietų Sąjungos. Tuomet mums pavyko išvažiuoti į Kanadą, kur šiuo metu ir gyvenu.

Nuo tada niekada nebuvau grįžęs į Lietuvą, nors būtų smagu apsilankyti šalyje, kurioje gimiau.

Ten aš žaidžiau šachmatais, plaukiojau, ten prabėgo mano vaikystė.

– Ilgai gyvenote Ispanijoje, ten turite daugiausia skaitytojų, dažnai būdavote kviečiamas į populiarias televizijos laidas. Vienoje jų pareiškėte, kad visa Ispanija, išskyrus Kataloniją, yra Šiaurės Afrika, o andalūziečius išvadinote tinginiais.

Neseniai vienas Ispanijos dienraštis prisiminė šį pokalbį, o įniršę skaitytojai socialiniuose tinkluose ėmė šmeižti Lietuvą.

– Taip, toks pokalbis įvyko prieš kelerius metus Katalonijos televizijoje.

Paaštrėjus konfliktui tarp Ispanijos ir Katalonijos prieš kelias savaites dienraštis ABC nusprendė publikuoti šio pokalbio fragmentą, ir aš buvau apkaltintas, kad esu separatistas.

Tačiau iš tiesų manęs nedomina nei Ispanija, nei Katalonija. Jie neturi nieko bendra su tais, kurie valdo pasaulį.

Nežinau, kodėl tame straipsnyje aš vadinamas lietuviu, juk šio dienraščio žurnalistai iš manęs yra ėmę interviu keliasdešimt kartų ir puikiausiai žino, kad esu rusas. Matyt, šiuo atveju jiems buvo naudinga pristatyti mane kaip lietuvį.

– Ką manote apie Lietuvos ir Rusijos santykius?

– Nelabai ką turiu pasakyti šiuo klausimu – tai ne mano tyrinėjimų zona.

Aš esu geopolitinis Lotynų Amerikos ir Afrikos analitikas slaptosioms Rusijos tarnyboms.

Kiek žinau, Lietuvos prezidentei ir Vyriausybei didžiulę įtaką daro JAV.

Tačiau tai nėra tikra draugystė, o tik šiuo metu palankus protekcionizmas.

Manau, kad Lietuva amerikiečiams tėra lengvai paaukojamas pėstininkas, kuriuo jie erzina Vladimirą Putiną. Atėjus progai JAV nusiplaus rankas ir paliks jus likimo valiai.

Kita vertus, kiek žinau, Rusija nėra suinteresuota užkariauti įsiskolinusios ir skurdžios šalies. Rusijos valdžia ir be Lietuvos turi pakankamai problemų. Jų nedomina „ketvirtasis pasaulis“.

– Rašydamas knygas, kuriose tvirtinate, kad uždaras elitinis klubas kaip demonas kontroliuoja valstybių vadovus ar kad „Islamo valstybę“ įkūrė Didžioji Britanija, jūs dirbate Rusijos interesams?

– Aš esu Rusijos patriotas, myliu savo tėvynę, kad ir kokia bjauri ji būtų.

Negaliu atskleisti, koks konkrečiai yra mano darbas. Esu nuodugnios geopolitinės analizės ekspertas.

Stengiuosi, kad mano analizė prisidėtų prie šviesesnės Rusijos ateities.

– Ar jūsų knygas Vakarų pasaulyje skaito tik kairiųjų pažiūrų žmonės?

– Mano knygas skaito protingi žmonės. Ir kairieji, ir dešinieji. Dažniausiai jas skaito ekstremalių pažiūrų individai.

Mano teorijomis žavėjosi Fidelis Castro. Jis buvo mane pasikvietęs į Kubą.

Tačiau esu sulaukęs liaupsių ir iš Italijos ekstremaliosios dešinės partijos „Lega Nord“ lyderio Mario Borghezio.

Jis mane pakvietė į konferenciją Europos Parlamente.

Mano teorijos paliečia visus – juk šokiruoja mintis, kad mus kaip marionetes valdo nedidelis būrys žmonių.

– Esate neparankus personažas, lendantis lyg ir ten, kur nereikėtų. Ar nebijote dėl savo saugumo?

– Jei norite pasakyti, kad nesu iš tų, kurie bučiuoja užpakalius, tai sakote tiesą. O nužudyti mane įmanoma tik vieną kartą. Du – niekaip.

Vieni vadina išprotėjusiu, tačiau kiti garbina

D.Estulino bestseleris „Bilderbergo klubas“ 2005 metais net 49 savaites Ispanijoje buvo perkamiausia knyga. Pasaulyje parduota apie 7 milijonus jos egzempliorių, ji išversta į 44 kalbas.

D.Estulinas tiek savo knygose, tiek interviu tvirtina, kad pasaulį valdo ne valstybių prezidentai ar premjerai, o įtakingų asmenų grupė, puikiai išmananti pasaulio ekonomiką ir sujungianti finansinius, politinius, pramoninius bei karinius interesus. Pasak jo, kas metus susitinkantis Bildebergo klubas planuoja pradėti naikinti tautines valstybes ir pasaulio ekonomiką.

2015 metais išleistoje knygoje „Be kontrolės“ D.Estulinas tyrinėjo „Islamo valstybės“ atsiradimo priežastis ir tvirtino, kad ją įkūrė ir finansuoja Didžioji Britanija.

Vieni D.Estuliną vadina išprotėjusiu svaičiotoju, kiti yra be galo dėkingi už neva baisios tiesos apie kapitalistinio pasaulio užkulisius atskleidimą.

Nors rašytojas tvirtino neslepiantis savo vaidmens Rusijos žvalgyboje, apie tai nepraneša nei Ispanijos žiniasklaida, nei internetiniai šaltiniai.

Daugiausia gerbėjų D.Estulinas turi Ispanijoje ir Lotynų Amerikoje.

Pernai Meksikos žurnalistų asociacija įteikė jam garbingą tarptautinės žurnalistikos premiją. Ispanijos spauda rašė, kad 2015 metais D.Estulinas esą buvo nominuotas Nobelio taikos premijai už „nebijojimą rizikuoti savo asmeniniu gyvenimu dėl visuomenės gerovės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.